GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 48

In de 2e helft van december '72 kan Trappers het kampioenschap in de eerste divisie reeds behalen. In die tijd is er nog geen eredivisie en zijn er geen playoffs. Trappers heeft nog minimaal één punt nodig. In deze periode wordt twee keer gespeeld voor de competitie en één keer voor de C.I.

Uit deze serie de beslissende wedstrijd voor de titel tegen Smoke Eaters welke wedstrijd op 17-12-'72 in Geleen wordt gespeeld. Trappers start voortvarend en geeft Eaters reeds in de beginfase les in counteren. Zeer slagvaardig leidt Trappers na 10 minuten met 0:3 door doelpunten van MacDonald (2) en Petmousek, die drie tegenstanders dolt.

Doelman Rosenhart verlaat na die afstraffing reeds het ijs en maakt plaats voor goalie Weijers.

Deze moet al na twee minuten 0:4 toelaten (Petmousek). Daarna herstelt Weijers zich enigszins en kan Smoke Eaters wat sterker worden. Doelpunten worden niet meer gemaakt in deze periode. In de 2e periode laat Trappers niet met zich spotten. De Tilburgers scoren via Simons (2x), Van de Broek en weer Petmousek. De Tilburgse defensie zit goed in elkaar. Alleen Vosatko kan bij 0:5 tegenscoren (1:5). In de 3e periode wordt in drie minuten de stand van 1:8 naar 1:11 getild. Geleen wordt compleet weggespeeld door Trappers. Het blijft druk voor het Limburgse doel. Burgers kan 1:12 aantekenen middels een prachtig schot. In de slotfase kan Geleen voor 1500 toeschouwers niet scoren, wanneer het een numerieke meerderheid van 5:3 heeft. De Trappers-fans halen de "wereldcup" naar Tilburg. "Tilburg Trappers opnieuw nationaal kampioen ijshockey", zo kopt het Nieuwsblad. Naast een flink verslag wordt de teamfoto afgedrukt. Het is de derde titel op rij voor Trappers. Kenners voorspellen dat Trappers de trilogie kan voltooien, door ook de Cup Internationale en Coupe Nationale Nederlanden naar Tilburg te halen. 't Nieuwsblad van toen vergelijkt Trappers met het toenmalige Ajax. Beiden hanteren de aanval als belangrijkste wapen. Defensief kunnen risico's genomen worden, omdat de doelpunten-machine bijna nooit faalt. Trappers is in vele opzichten de gangmaker, een smaakmaker van het Nederlandse ijshockey. Keerzijde van de medaille is het bericht enkele dagen later dat Trappers kampt tegen de rode cijfers. Er zal een beroep op gemeente en bedrijfsleven gedaan moeten worden. Tilburg heeft te weinig gelijkwaardige tegenstanders, hetgeen fnuikend is voor de bezoekersaantallen. Toch zit Trappers op 2000 toeschouwers gemiddeld(!). De recettes zijn gedaald met 18,2 %. De "Tilburg-promotion", welke Trappers nu reeds een aantal jaren in binnen- en buitenland verzorgt, kost geld. In feite wordt Trappers nu bestraft voor zijn vooruitgang. Na deze kritische noten nog aandacht voor de twee andere duels.

19-12-'72 Nijmegen - Trappers 3:13.

Trappers, de kersverse kampioen, doet niet meer dan zijn plicht. Weinig spelers zijn echt geïnspireerd. Als blijkt dat Nijmegen ijshockey-moe is, kan Trappers een makkelijke avond tegemoet

zien. Na 0:3 kunnen de gastheren via een break tegensooren. Doel-man Van Schut heeft nog niets te doen gehad. Met 1:4 wordt gerust. In de 2e periode speelt Trappers met de tegenstander en loopt uit naar 3:10. In de laatste periode wordt de zwakke doelman Ewing vervangen door Van Beek. Trappers scoort nog drie maal. De derde lijn valt ver terug. Do9r deze elfde zege blijven de blauw-gelen ongeslagen; tevens wordt en passant de 100 doelpuntengrens overschreden. De kompetitie kent de yolgende stand: 1. Trappers 22 uit 11 (108-36). 2. Hijs 11 uit 8 (43-31). 3. Raak 10 uit B (63-46).

22-12-'72 Trappers - Smoke Eaters 19-2.

Voor 1200 toeschouwers laat Trappers er geen twijfel over bestaan dat ook de zinnen op de Cup International worden gezet. De Limburgers worden meteen onder druk gezet en na vijf minuten geeft het scorebord al 4:0 aan. Doelman van de Mast staat snel zijn plaats af aan Rosenhart, die in de 2e periode wegens een blessure (achterhoofd tegen de doelpaal) het ijs per brancard moet verlaten; Van de Mast komt dan weer terug. Voor Trappers maakt het niet uit. Beide keepers weten niet waar ze het hebben. De verdienste van Trappers is dat in ieder geval aantrekkelijk spel wordt geboden. Pas bij 16:0 weten de Eaters tegen te scoren. Het Nieuwsblad kopt dat "Trappers weer ongenadig uitpakt". In de C.I. leidt Trappers nu met 11 uit 6, voor Brussel met 11 uit 10 en CPL Luik met 9 uit 9.

E. Baker, president van de kompetitie om de Cup International, die naar Amerika terug moet (millitair) zegt bij zijn afscheid dat Tilburg zuinig moet zijn op zijn ijshockey-club. Trappers is overal bekend in Europa. De club verdient de steun van het gemeentebestuur en de bevolking.

Cees Pieterse.