GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 47

In de 1e helft van december '72 treedt Trappers zes maal op; drie keer voor de Nederlandse kompetitie en één keer voor de C.I., C.N.N. en vriendschappelijk. Uit deze serie wedstrijden heb ik gekozen voor de wedstrijd Trappers - H.C. Grenoble, welke op 11-12-'72 in de Pellikaanhal wordt gespeeld.

De thuisblijvers (maar 500 toeschouwers op deze maandagavond) hebben ongelijk en veel gemist. Het wordt een schitterende partij ijshockey, waarin de Franse ploeg en met name doelman Cole zich geweldig weert. Zij spelen met slechts twee lijnen en tactisch sterk. Een gretige geel-blauwe formatie komt al na twee minuten op 1:0 door De Heer (assist Van Veghel). Zes minuten later komen de Fransen op gelijke hoogte (1:1) door Galicy. Trappers houdt Grenoble onder grote druk. Een Tilburgs doelpunt wordt afgekeurd, omdat Burger in het doelgebied staat. In de 2e periode wordt het stormlopen op de fantastische doelman Cole voortgezet. In de 28e minuut maakt De Heer een omstreden doelpunt (doel weggeduwd), doch arbiter Toemen keurt het doelpunt goed.

Verder is de Franse doelman niet te kloppen, hoe de Tilburgers ook aandringen. Als de Fransen erin slagen in de 3e periode gelijk te komen, weer door Galiey (Mac Millan) gaat Trappers er nog feller tegenaan en slaagt weer De Heer erin (assist Tuma) Trappers op voorsprong te zetten (3:2). Daarmee is de koek nog niet op. Drie Minuten voor tijd weet Rivet vanaf de blauwe lijn doelman Bulejcik te kloppen (3:3) In de slotfase houden de Fransen stand, ondanks 38 seconden numerieke minderheid. Daarmede komt een einde aan deze echte ijshockey-thriller. Niettemin een zeer verrassend resultaat in dit duel voor de C.I. Het Nieuwsblad kopt met "Adembenemend ijshockey in duel met Grenoble 3:3". Hierna nog even aandacht voor de andere wedstrijden in kort bestek.

1-12-'72 Trappers - CPL Luik 9:1.

Deze wedstrijd voor de CNN kent een matig spelpeil en wordt ontsierd door vaak voorkomende incidenten. De Belgische profs komen er eigenlijk niet aan te pas tegen de zeker niet op volle kracht spelende Tilburgers. Luikenaar Cantin verzamelt 15 strafminuten. De score wordt bij vlagen opgevoerd. Morisette kan voor de Belgen de eer redden. Verder wordt deze tegenvallende partij plicht-matig uitgespeeld. Na deze wedstrijd leidt Trappers ook in de kompetitie voor de CNN.

2-12-'72 Skol Den Bosch Trappers 4:7.

In deze wedstrijd voor de kompetitie geeft Den Bosch goed tegenspel. Met name in het eerste deel gaat de strijd gelijk op, waarbij het Tilburgse surplus van kwaliteit en routine niet te verloochenen zijn. De Bossche aanvalslijnen komen enthousiast voor de dag. Aanval en tegenaanval wisselen elkaar snel af. De Bossche doelman Van de Boogaard, weer "in genade genomen", brengt rust in de Bossche defensie. In de 3e periode loopt Trappers makkelijk uit van 3:3 naar 4:7. De Tilburgers consolideren hierna de voorsprong. Den Bosch tracht tevergeefs de Tilburgse defensie, met aan het hoofd Petrnousek, te doorbreken. De Brabantse derby is overigens sportief. Het Nieuwsblad spreekt van "de doortrapte Trappers".

4-12-'72 HIJS Veronica Trappers 6:8.

Van deze wedstrijd voor de kompetitie heb ik helaas geen nadere gegevens beschikbaar. Het enige wat ik kan terugvinden is dat het de eerste competitie-wedstrijd van Hijs is op het nieuwe schaatscentrum "De Uithof". Trappers boekt een fraaie zege.

8-12-'72 Trappers - Bulgarije 8:7

Trappers neemt de tegenstander in deze vriendschappelijke wedstrijd niet serieus. Zelfoverschatting is troef: men passt niet. Het spel loopt vast aan de blauwe lijn. Het publiek reageert met langzaam handgeklap. Trappers blijft ongeinteresseerd spelen. De Bulgaren vallen in ieder geval op door hun inzet. Deze compenseert veel. Na met 7:3 voor te hebben gestaan, kunnen de Tilburgers het duel met 8:7 beëindigen en zo wordt een blamage op het nippertje voorkomen.

15-12-'72 Trappers - Thialf 13:3.

Hoewel de Tilburgers kwalitatief onmiskenbaar sterker zijn, graven de Friezen zich niet in en bieden pittig tegenspel. Voor 1000 toeschouwers derhalve geen "eenrichtingverkeer", al doet de uitslag anders vermoeden. Na 1:1 loopt Trappers makkelijk uit naar 4:1. De Canadese verdediger van Thialf, Parks, valt in positieve zin op. Tilburgs derde lijn geeft het voorbeeld waar het op combineren aankomt. Burger, de laatste weken in grote vorm en opvallend door assists, pikt eindelijk weer zijn doelpuntje mee. Ook Simons is met twee treffers en twee assists een van de meest waardevolle spelers van zijn team. De Friezen tonen een goede conditie en worden in de slotperiode niet weggespeeld. Trappers moet nog één puntje halen om het Nederlands kampioenschap te prolongeren

Cees Pieterse.