GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 46

In de 2e helft van november '72 moet Trappers 4x opdraven; drie wedstrijden voor de Nederlandse kompetitie en één voor de C.N.N. Uit deze serie heb ik gekozen voor de topper uit de Nederlandse kompetitie, welke op 21-11-'72 in de pellikaanhal wordt gespeeld, t. w. de wedstrijd Trappers-HIJS Veronica 538 (Den Haag). Deze wedstrijd wordt met veel spanning tegemoet gezien.

De vraag is of de Haagse formatie in staat is de Tilburgse geel-blauwen te weerstaan, zeker nu Raak ijshockey nog niet bij machte is gebleken de Trappers te beteugelen. De komst van Raak ijshockey heeft ook Hijs enorm geprikkeld. Hijs wil persé laten zien dat het de sterkste Haagse ploeg heeft. Onlangs - op 1O-11-'72 - heeft Hijs dat ook bewezen, getuige de 8:2 overwinning op Raak. In de 1e periode zien 3500 toeschouwers een boeiend en spectaculair score-verloop. Trappers komt binnen zes minuten op voorsprong (2:0) door doelpunten van De Heer en V.d. Broek. Door onvergeeflijke fouten van de Tilburgse defensie, kan Hijs zelfs een voorsprong nemen (2:3). Nog voor de pauze trekt Trappers de zaken weer recht (3:3). Keeper Van Schilt levert voor Trappers vakwerk af. In de 2e periode spelen de Tilburgers een foutloze partij, scoren zelf twee maal en storen de Haagse opbouw bekwaam, zodat de stand oploopt naar 5:3. Bij het laatste doelpunt wisselt Trappers bij een uitgestelde straf keeper Van Schilt voor een extra veldspeler en kan Petrnousek hard inslaan. Trappers stormt in hoog tempo en bereikt dat met schitterend combinatiespel zodat de toeschouwers een fantastische avond beleven. Beter ijshockey is in Nederland niet te zien. In de 3e periode onderstrepen de Trappers hun prima spel met een 3:1 score. De Hagenaars worden bij vlagen weggespeeld door in moordend tempo uitgevoerde combinaties. Zonder anderen tekort te willen doen, springen met name Tuma, Petmousek, Van Veghel, Van Dun, Christiaans en last but not least, Burgers er bijzonder uit. Laatstgenoemde is hèt werkpaard van de ploeg en noteert drie assists. Als eindstand kont 8:4 op het scorebord. Het Nieuwsblad kopt: "Klassewerk van Tilburg Trappers Hijs kansloos naar 8:4". Trappers leidt nu net 12 uit 6 voor Raak net 8 uit 7 en Nijmegen met 7 uit 6.

Hierna nog de volgende wedstrijden:

17-11-'72 Trappers - Raak 14:3.

Trappers toont aan dat de kloof net de subtop steeds groter wordt. Reeds na elf minuten leidt Trappers net 4:0, waarbij aangetekend dat doelman Van Esch geen beste dag had. Raak herstelt zich nadien en krijgt enkele goede kansen. Deze zijn echter niet aan de Raak-spelers besteed. De Tilburgse schutterij viert in de 2e periode triomfen en leidt met 10:1. Alleen Maxner weet te scoren. In de 3e periode scoort Petrnousek nog een zuivere hattrick. Opvallend is dat de 2e lijn slechts één maal scoort (Simons). Weer twee punten voor de Nederlandse competitie.

18-11-'72 Thialf - Trappers 2:8.

Thialf heeft moeite om, in deze wedstrijd voor de Nederlandse competitie, de Tilburgse superioriteit te erkennen. Na 0:4 gaan de Friezen in de 2e periode er eens stevig tegenaan (2:4). In de 3e periode maakt Trappers het karwei af. Nog eens vier doelpunten zijn hun deel. De Heerenveenspelers Boltjes en Scheenstra krijgen een misconduct, resp. game-misconduct. De Tilburgse doelpunten komen op naam van Simons (2), Christiaans, Tuma, De Heer, Burger, Petmousek en V.d. Broek.

23-11-'72 Smoke Eaters - Trappers 4:6.

In deze wedstrijd voor de CNN neemt Trappers genoegen met een bescheiden overwinning. In Geleen komen slechts 800 toeschouwers opdagen. In de 1e periode scoort De Heer (0:1) en kunnen de Eaters terugkomen wanneer zij een numerieke meerderheid hebben van 4 tegen 3. (1:1). In de 2e periode scoren de geel-blauwen tot drie maal toe; 1:4. Trappers dringt niet aan. MacDonald speelt overigens niet mee (blessure). Eind november '72 blijkt dat Trappers op 3 fronten (NC, CNN en CI) in de hoofdrol speelt. Een prolongatie van de titel ligt in het verschiet...

Cees Pieterse.