GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 44

Trappers speelt in de 2e helft van oktober '72 een 5-tal wedstrijden, waarvan 2 voor de Nederlandse kompetitie, 2 voor de Cup International en 1 voor de Coupe Nationale Nederlanden. Uit deze serie nu aandacht voor de 1e confrontatie met de miljoenenploeg Raak d.w.z. de wedstrijd Raak - Trappers, welke op 24-10-'72 wordt gespeeld in het Ahoy-sportpaleis te Rotterdam voor de Nederlandse kompetitie. De Trappers en de meegereisde Tilburgse aanhang zijn in het imposante sportpaleiszeer nieuwsgierig hoe deze confrontatie zal verlopen. Trappers start zeer voortvarend en leidt reeds na 34 tellen, wanneer Tuma doelman V. Esch vanaf de blauwe lijn verrast (0:1).

Deze reserve-doelman lijkt een makkelijk doelwit, maar Trappers maakt geen haast. De Raak-verdediging blijkt taai te zijn en' zonder meer het beste deel van de ploeg. Het spel van de nieuwe Hollandse formatie is niet hetgeen met veel tromgeroffel is aangekondigd. Het spel van Raak blijkt matig te zijn. Pas als Van Veghel op de strafbank komt, krijgt Trappers-doelman Van Schilt een schot op doel. Daarna volgt een bombardement van schoten, waaruit Sproule de gelijkmaker aantekent (1:1). Pas in de 18e min. scoort Tuma met assist van Petrnousek 1:2. In de 2e periode wil Trappers zijn beste beentje voorzetten. De Haags-Rotterdamse combinatie wordt tussen de 29e en 35e minuut finaal weggespeeld. Als de kruitdampen zijn opgetrokken leidt Trappers comfortabel met 2:8. Het Tilburgse combinatiespel doet Raak in ademnood raken. Met 1 man minder (Krikke zit in de strafbank) slaat Trappers binnen 50 seconden keihard toe. Een unieke prestatie. De mannen van speler-trainer-coach Wayne Maxner vallen behoorlijk door de mand. In de 3e periode speelt Trappers freewheelend en dringt niet meer aan. Brown kan de stand voor Raak een draaglijker aanblik geven (4:8). Het Nieuwsblad vermeldt op de voorpagina: Tilburg Trappers zet Raak voor schut. Op de sportpagina: "Raak valt door de mand".

Trappers leert dat Raak voorlopig geen reële bedreiging vormt voor de grootmachten van het Nederlandse ijshockey. Ontnuchtering vooral ook voor Maxner, voormalig prof bij Boston, die van het publiek een striemend fluitconcert "ontvangt".

Hierna aandacht voor de 4 andere duels, t.w.

20-10-'72: Trappers - Paris Virv 21:4.

In deze wedstrijd voor de Cup International wagen de Parijzenaars, ook olympics genoemd, het met slechts 9 veldspelers naar Tilburg te komen. Trappers weet deze "manoeuvre" vakkundig af te straffen. Met 3 volwaardige aanvalslijnen wordt de arme doelman Roux bestookt. Met flitsend aanvalsspel en enkele explosieve periodes worden de Parijzenaars van het ijs "geblazen". Tuma scoort 6 maal en Van de Broek valt op door zijn onvermoeibaar storend werk en 2 doelpunten.

22-10-'72: Geleen - Trappers 2:8.

In de beginfase komt Trappers niet echt los. De Limburgers komen zelfs op voorsprong (1:0) door Anton. In de 3e periode laat een ontketend Trappers -5 doelpunten binnen 8 minuten- de Eaters in grote ontreddering achter. Hoewel de Limburgers enkele personele moeilijkheden kunnen aanvoeren - o.a. de 16-jarige B-junior Michielsen moet het doel verdedigen - zijn zij niet opgewassen tegen de Tilburgse ploeg, welke "uiterst economisch gebruik maakt van zijn kracht", zoals Antoon v. Hest in het Nieuwsblad schrijft. Weer 2 punten voor de Cup International.

27-10-'72: Trappers - Geleen 11:4.

In deze wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie beperkt Trappers zijn inzet tot het le deel. (4:0). Daarna geloven de Tilburgers het wel. Relaxed spelend wordt de 10 overschreden, maar mooi is het niet. Trappers heeft met een volwaardige 3e lijn een kapitale voorsprong op de andere clubs in Nederland. Bij de Limburgers moet het komen van de 1e lijn met de Tsjechen Vosatko en Anton.

29-10-'72: Brussel - Trappers 3:9.

In deze wedstrijd wordt van beide zijden uitstekend gespeeld. De Brusselse doelman Scott vormt een groot struikelblok voor de Tilburgers. Het was een uitermate sportief duel.

Cees Pieterse.