GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 39

In het Nieuwsblad van 25 maart 1972 vertelt Trappers-coach Tony Callam na een 2-jarig verblijf in Tilburg, dat hij niet enthousiast is over het Tilburgse ijshockey-publiek. Nadat duidelijk is dat Trappers de Cup Internationale niet kan behouden, duikelen de toeschouwersaantallen behoorlijk. Callam: "Ik ben tot de conclusie gekomen dat er hier in feite geen ijshockey-publiek is." Een klap in het gezicht van de doorgewinterde Trappers-fan! Vervolgens stelt hij toch geen spijt te hebben gehad van zijn twee Tilburgse jaren. Hij zegt veel te hebben geleerd van het verschil in Canadese, Tsjechische en Nederlandse mentaliteit. Om die te begrijpen, heeft hem veel moeite gekost. Zie daar het commentaar van een vertrekkende coach.

Begin april reist Trappers naar de Franse Alpen, waar een viertal wedstrijden wordt gespeeld in de eerste week, waarna wordt deelgenomen aan het internationale Toernooi te Chamonix (om de Coupe De La Ville Chamonix). Het toernooi is voor de spelers een premie voor het behalen van de tweede Nationale titel op rij. De spelers moeten zelf hun zakgeld "verdienen", door het honorarium voor de vriendschappelijke duels en het toernooi - prijzengeld.

Uitslagen oefenwedstrijden:

Megeve - Trappers 4:3;

Gap HC - Trappers 3:8;

Villard de Lans - Trappers 6:1

Villard de Lans - Trappers 1:9.

Tijdens het evenement in Chamonix komt Tilburg prima voor de dag. Het wint van Rode Ster Belgrado (15:4) en Bad Tôlz (9:4) en verliest met 7:1 van Chamonix. De Fransen winnen het toernooi, maar ze hebben wel vier gastspelers van hoog niveau toegevoegd. De volledige eindstand: 1. Chamonix 6 (28:2); 2. Trappers 4 (25:15); 3. Bad Tôlz 2 (16:21); 4. Rode Ster Belgrado 0 (6:37).

Met 21 strafminuten veroverd Trappers de Fair-play Cup. J.Tuma wordt topscorer, voor MacDonald (14 en 9 punten). De prestatie van Trappers valt zo goed, dat ze direct een invitatie ontvangen voor het volgend jaar!

Nu nog even het seizoen 1971-72 op een rij: Nederlands Kampioen in de 1e Divisie met 201 doelpunten; derde in de Cup International (198 doelpunten); tweede in de Coupe Brabant; Winnaar Coupe National; uitschakeling in de Europa Cup van Ferencvaros (3:6 en 12:3); uitschakeling in dat Tournooi door EV Fussen (2:5 en 2:13); goede prestaties in oefenduels (bijvoorbeeld 5:5 tegen Litvinov en 4:7 tegen Galt Hornets); een tweede plaats tijdens het toernooi van Chamonix.

Sportief gezien derhalve een uitstekend seizoen. Bestuur, spelers en supporters zijn tevreden.

Anderzijds zit de penningmeester van de kampioenschap met een lege schatkist. De negatieve uitkomst na dit seizoen is 70.000 gulden.

De publieke belangstelling loopt terug. Na gemiddeld 2787 in 69/70 en 3036 (!) een jaar later, komen er nu 68.000 fans tijdens 32 wedstrijden (=2125 per duel). Het aantal seizoenkaarthouders daarentegen is sterk gestegen; respectievelijk 350, 525 en 930 (!). Als oorzaak van de terugloop valt misschien aan te geven het aantal van 32 thuiswedstrijden in nog geen zes maanden! Met name de duels buiten de weekeinden zijn voor het publiek financieel belastend, als ook al drie dagen eerder thuis is gespeeld.

Bovenstaande cijfers publiceert Ton van Esch na een interview met de Trappers-manager en bestuurders. Hoe denkt Tilburg verder te gaan? In ieder geval de huidige lijn voortzetten. Voorts jeugdspelers blijven opleiden. Aan een sponsor wil Trappers zich niet binden, dat wordt te riskant gevonden. Liever heeft men een vast subsidie-bedrag van de gemeente; dat biedt meer zekerheid. Een aanvraag daaromtrent ligt reeds bij de gemeente. Daarop vooruitlopend gaat Trappers alvast het wapen van de gemeente Tilburg in het embleem voeren. Een tactische zet.

Tot zo ver het seizoen 1971172, dat met gouden letters in de geschiedenis kan worden bijgeschreven.

Cees Pieterse.