GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 32

Een winterstop, zoals heden in de ijshockey competitie, kent men in het seizoen l971/72 nog niet. In de tweede helft van december 1971 speelt Trappers 5 wedstrijden, waarvan 4 voor de Nederlandse competitie en 1 voor de Cup International; Uit deze serie heb ik gekozen de wedstrijd Smoke Eaters -Trappers, die op 26 dec 1971 in Geleen wordt gespeeld voor de Nederlandse Competitie. In de eerdere ontmoetingen is gebleken dat Smoke Eaters zijn mannetje staat. Volgens traditie start Smoke Eaters overrompelend en sterk. Trappers zit in de verdediging. De Tilburgers gebruiken echter een wapen, waarop de thuisclub niet gerekend heeft, n.l. de diepte pass. Dat doet de thuisclub de das om Trappers grendelt de weg naar het eigen doel af, maar slaat vervolgens genadeloos toe. Na 1:1 loopt Trappers al in de 1e periode uit naar 1:5. Vooral het 2e doelpunt van J. MacDonald is een beauty. De Geleense verdediging met derde doelman F. van de Mast, staat voor een hopeloze taak. 4000 Toeschouwers zien een en ander met tandgeknars aan en smeken om eerste doelman Vaclav. De Geleense leiding heeft, met het oog op de nieuwe regel in het volgende seizoen dat Nederlandse keepers het doel moeten verdedigen, voor deze oplossing gekozen. Daar zullen ze ongetwijfeld spijt van hebben gehad in het "bronsgroen eikenhout". Keeper Bulejciç van Trappers is heel wat beter op dreef. In de 2e periode mist Gilhen voor de Limburgers een opgelegde kans, waarin weer MacDonald na 'n fraaie solo scoort. Het Limburgs verzet is dan geheel gebroken. Trappers bouwt zijn voorsprong verder uit naar 2:9. In de 3e periode gaat de wedstrijd uit als een nachtkaars.

Wat een topper had moeten zijn, eindiqt in een Tîlburgs eenrichtingverkeer. Bij het laatste signaal van de claxon, prijkt 2:13 op het bord. Het Nieuwsblad komt met de kop "Zwakke doelman drukt stempel op topwedstrijd"; Korte tijd later wordt bekend dat Trappers keeper B. Bulejcic ten

onrechte zou gespeeld hebben volgens een recente aanvulling op artikel 17 van het wedstrijd reglement van de N.IJ.B. Dat heeft te maken met hoeveel wedstrijden men al voor het eerste team als buitenlander heeft gespeeld. De N.IJ.B. verklaart later dat de wedstrijd overgespeeld moet worden. Zo geschiedt op 19-3-1972, wanneer Trappers weer wint met 4:8. Nu nog even enkele korte karakteristieken van de overige wedstrijden.

20 dec 1971 Trappers - Brussel 19:8.

Met MacDonald als grote gangmaker, dendert Trappers met ijshockey uit het boekje over de Belgen, die deelnemen aan Nederlandse competitie. Vooral de lijn Simons-Differ-Mac Donald vormt een grote plaag voor keeper Bastin. Differ wordt koningsschutter(5x). In de 2e en 3e periode herstellen de Belgen met Sinnard, Vanasse en Bolasse èn nieuwe doelman T. van der Wee, het evenwicht voor 2500 toeschouwers.

21 dec. 1971 Nijmegen Trappers

Voor 1600 toeschouwers krijgt Trappers in deze wedstrijd voor de Nederlandse competitie praktisch geen speelruimte. Nijmegen legt een wal van spelers rond doelman Ewing. De klasse van Tilburg is toch voldoende voor een ruime overwinning. Met power-play weet Nijmegen totaal geen raad, zelfs niet met 5:3 overmacht. In de 3e periode vormt de mist boven de baan een extra obstakel.

27 dec 1971 Trappers - Nijmegen 8:2.

In deze wedstrijd moeten de 2000 toeschouwers zich erg verveeld hebben. Doel van

Trappers blijkt consolidatie van de koppositie in de eerste divisie. Slechts twee "profs" worden ingezet, te weten George Petmousek en Jerry Tuma. Voorts krijgen de jongeren K. van den Broek, S. Bakker, J. Bok en

J. Burgers nog een kans. Bob Boyle en Alex Anjelic verdedigen bekwaam bij de Nijmegenaren. De Tilburgse routine is genoeg voor de zege.

30 dec 1971 Den Bosch-Trappers

In deze derby voor de Cup International rekent Trappers af met Den Bosch. Toch speelt Trappers slechts nu en dan goed ijshockey. Door deze overwinning komt Trappers weer op kop in de Cup International; 10-16.

Cees Pieterse.