GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 31

In de eerste helft van december 1971 speelt Trappers vier duels:

twee voor de Nederlandse kompetitie en twee vriendschappelijk. We besteden extra aandacht aan het duel Thialf Heerenveen - Trappers, welke wordt gespeeld op 11 december 1971 voor de kompetitie.

Trappers treedt aan zonder Differ (griep), Simons (knieblessure) en W. Tuma (schouderblessure), terwijl J. Tuma z'n duim in het gips heeft. Tilburg heeft wel Petrnousek in de gelederen, wiens schorsing na een half jaar is opgeheven en die nog duidelijk ritme mist. Toch zijn er nog 4000 fans die Trappers in de Thialf hal aan het werk willen zien. De Friezen maken het de gasten moeilijk en bieden goed spel.

Ze komen snel op voorsprong en pas in de 19e minuut kan Trappers tegen scoren. Ook in de tweede periode nemen de noordelingen, met de Canadezen Stevenson, Moir en Fingers, weer een voorsprong. In de 35e minuut komt Tilburg andermaal langszij. Coach Callam geeft later toe "hem behoorlijk geknepen te hebben in de tweede periode." In het laatste bedrijf snapt Trappers dat het nu ernst is; het tempo gaat fors omhoog. Thialf kan hierdoor de eerder toegepaste mandekking niet continueren en dat breekt ze op.

Tilburg, met Van Gool in een aanvallende rol, bouwt binnen korte tijd een voorsprong op. Via 2:3, loopt Trappers in de 56e minuut uit na 2:6, voordat Moir kan tegen scoren; 3:6. De Friezen zijn blij met dit resultaat, hetgeen voor hen een révanche is voor de eerder geleden monsternederlaag (17:5) in Tilburg. De Leeuwarder Courant spreekt op 13 december over "..grandioos tegenspel van Thialf." De Tijd meldt op de sportpagina's van dezelfde dag: "Tijsc Trappers struikelt bijna over knap Thialf."

De wedstrijd is pure reclame voor de ijshockey sport, al krijgt de Thialf speler Scheenstra nog een game misconduct bij het verlaten van het ijs, wegens aanmerkingen op de arbitrage van Thomas (die samen met Elzinga het arbitrale duo vormt).

De andere duels van Trappers:

Op 3 december 1971: Trappers-DEG Dusseldorf 6:14.

Tilburg, doodmoe van de trip naar Parijs en Duitsland en bovendien verzwakt door ziekte, komt er in het eerste deel niet aan te pas. Twee lijnen van Trappers kunnen het niet bolwerken tegen de drie lijnen van de gedoodverfde Duitse Kampioen. In het tweede en derde deel krijgen de 1500 fans een evenwichtiger duel te zien. Het duel is echt vriendschappelijk; respectievelijk 2 en 6 strafminuten.

Op 6 december 1971: Luik-Trappers 8:6.

In deze wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie krijgt ons team onverwacht tegenstand van 10 Canadese profs! De Belgen lappen de reglementen blijkbaar aan hun laars. De steenrijke Luikse voorzitter Schweegeringen zorgt voor de nieuwe Canadese "aanvoer". De Tilburgers starten zwak, maar komen na 49 minuten op 6:6. Nadat Simons met een brancard weg is gedragen, beslist CPL het duel.

Na onderzoek van de NIJB wordt de uitslag later veranderd in een reglementaire 0:5 voor Trappers (te veel buitenlanders bij Luik).

Op 13 december 1971: TrappersLitvinov 5:5.

Tilburg mist een volledige lijn (Simons Differ - W. Tuma), maar speelt tactisch erg sterk; het spaart de krachten. Na een 2:5 achterstand kruipt Trappers uit z'n schulp. MacDonald en doelman Bulejcic onderscheiden zich in positieve zin. Op 51 seconden voor tijd, scoort Vosatko (gastspeler) de 5:5. De 2500 fans hebben een leuk duel gezien tegen de Tsjechische nummer 6, met verschillende internationals.

Op 10 december maken 3500 fans een vergeefse tocht richting Pellikaanhal, waar Paris niet komt opdraven voor een wedstrijd voor de Cup international. Er rest de Trappers niets anders dan een onderling partijtje. De fans kunnen hun geld terugkrijgen of het toegangsbewijs gebruiken voor de wedstrijd tegen Litvinov. Tilburg dient via de NIJB en LIHG een schadeclaim in wegens derving van inkomsten.

Cees Pieterse.