GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 24

In april 1971 gaat Trappers nog lustig voort. Tussen 10 en 23 april worden zes wedstrijden gespeeld waarvan drie tijdens een internationaal toernooi in Chamonix. Uit deze serie nemen wij de wedstrijd tegen het Zweedse Karlskoga, pas gepromoveerd naar de eerste divisie, nader onder de loupe. In deze wedstrijd, die op zondag 11 april 1971 plaatsvindt, komt Trappers goed voor de dag. Het is een harde wedstrijd, wel op hoog peil. J. Simons is wegens drukke werkzaamheden absent. Bij hoge temperaturen en erg drukkend weer, bijt Trappers het spits af. Trappers moet J. Maas in de tweede periode missen wegens een schouderblessure. De onzen gaan echter door. Via de tussenstanden 1:2, 2:0 en 1:1 weet Trappers de Zweden op de knieën te krijgen. De Tilburgse doelpunten komen op naam van Maas (Toemen), MacDonald (Smulders), Maas (Christiaans) en Christiaans (Van Veghel). Deze overwinning maakt indruk bij het selecte gezelschap van de andere deelnemers, te weten Chamonix (versterkt met buitenlanders) en Innsbruck (met maar liefst vier Tjechische oud-internationals). Weer een hoogte punt in de rijke Trappers historie.

Voorts een kort overzicht van de overige ontmoetingen, te weten:

Zaterdag 10 april 1971: Villars Ollon (Zwitserland) - Trappers; 4:5 (2:2 0:1 2:2).

Trappers speelt deze wedstrijd op de heenreis naar het grote toernooi te Chamonix. Op een hoogte van 2075 meter komt Trappers met 2:5 voor. Door de genoemde hoogte komen de Tilburgers letterlijk in ademnood en kunnen met grote moeite de overwinning binnenhalen.

Maandag 12 april 1971: Trappers - Chamonix; 3:5 (0:4 2:0 1:1).

Tegen de sterke gastheer van het internationale toernooi (versterkt met de Amerikaan Liliberg, de Tsjech Lang en beide Zwitsers Pelletier en Chapeau) heeft Trappers het in de eerste periode op paasmaandag erg slecht. J. Maas valt na 10 minuten al uit. De weersomstandigheden zijn zeer moeilijk (warm). In de tweede periode knokken de onzen zich goed terug; 2:4. In de derde periode moet ook J. Peters geblesseerd (heup) het ijs verlaten. Er komen vele kansen maar verder dan 1:1 komen de Tilburgers niet.

Woensdag 14 april 1971: Trappers - Innsbruck 6:4 (1:3 1:1 4:0)

Onder subtropische omstandigheden (30 in de schaduw) is het moeilijk spelen. Binnen 9 minuten kijken de Trappers tegen een 0:3 achterstand aan. Hoewel J. Peters en J. Maas op halve kracht meespelen (blessures) komen de onzen voor de eerste pauze terug tot 1:3 door J. MacDonald (Smulders). Via 1:4 wordt het 2:4 door W. Toemen (J. Peters). In de derde periode komen de Trappers sterk terug (4:0) door doelpunten van Maas (2x), Peters en MacDonald. Innsbruck, met een hogere gemiddelde leeftijd, moet ver terug. Toch weer een kunststukje van onze spelers.

Door overwinningen op Innsbruck (11:3) en Karlskoga (5:3) weet gastheer Chamonix het toernooi te winnen met zes uit drie. Trappers wordt tweede met vier uit drie; Karlskoga wordt derde en Innsbruck vierde.

Trappers heeft weer een aardig visitekaartje afgegeven. Vooral de overwinning op Karlskoga maakt indruk in ijshockeyland.

Vrijdag 16 april 1971: Grenoble - Trappers; 3:5 (1:3 1:2 1:0).

Op de terugweg naar Nederland wordt en passent nog een wedstrijd gespeeld tegen een bekende uit de Cup International-competitie, te weten Grenoble. J. Peters kan vanwege zijn blessure niet meespelen. G. Göbel is in grote vorm. De Tilburgse treffers worden genoteerd voor Van Veghel (2x), Maas, Toemen en MacDonald. De Fair-Play-Cup van voornoemde competitie wordt nu officieel aan Grenoble uitgereikt. Pete Laliberté is de schutter van Grenoble (3x). Op zaterdag 17 april zijn de Tilburgers weer thuis van deze uitgebreide trip, die uiterst succesvol genoemd mag worden met vier overwinningen en één nederlaag. Tot slot van het seizoen 1970/1971 wordt Trappers geinviteerd om als propaganda voor de ijshockey-sport en in een avondvullend programma met kunstrij manifestaties, een wedstrijd te komen spelen op

donderdag 22 april 1971 tegen het Franse ijshockeyteam ACBB te Boulogne-Billancourt (voorstad van Parijs). Deze wedstrijd zal Trappers slecht bekomen. Er worden perioden van 15 minuten gespeeld. Over het verloop is weinig bekend geworden. Alléén dat de Trappers na zeven minuten in de laatste periode met 7:11 aan de leiding gingen. Over wat er dan gebeurt staan de kranten vol. De Franse scheidsrechter Bonnefoy neemt vreemde beslissingen; J. Simons krijgt 10 minuten als hij om uitleg vraagt; genoemde scheidsrechter en H. Christiaans "vallen" tegen elkaar op het ijs; J. Peters wordt na een tripping en zijn gebaren daarna naar de kleedkamer verwezen. Veertig jongelui vallen Peters aan. Franse en Tilburgse spelers trachten Peters te ontzetten. Er vallen rake klappen. Eén daarvan treft de Franse clubvoorzitter. De Tilburgers worden ontzet. Hoewel drie kranten drie verschillende lezingen geven, is het duidelijk dat Trappers zwaar gestraft wordt. Later blijkt dat "Big Boss" Ahearne van de L.I.H.G. de Tilburgers J. Simons (schorsing tot 31 december 1971) en B. Smulders, J. Peters en H. Christiaans (speelverbod tot 30 juni 1972) wil straffen. J. Peters wordt overigens door het Trappers bestuur geschorst tot 31 maart 1972 zo wordt later bekend. Een anti climax na zo'n geweldig seizoen.

N.B.: In de Coupe Nationale (een initiatief van de "Stichting IJshockey Nijmegen", wint de Trappers-combinatie (spelers eerste en tweede team) met 21 uit 11 (na een extra wedstrijd tegen Utrecht op zes april 1971. Uitslag 12:3 voor Trappers.

Cees Pieterse.