GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 20

Het behalen van de Cup International voor de tweede maal op rij betekent voor de spelers van Trappers nog geen feest. Er staan nog andere zaken op het programma zoals de Nederlandse titel en de Coupe Brabant. Voor de Nederlandse titel volgt een beslissing in de wedstrijd Smoke Eaters

Trappers die op zondagavond 7-2-1971 wordt gespeeld in de Geleense ijshal. Daar wordt aan volksverlakkerij gedaan in die zin dat wordt verkondigd dat Smoke Eaters de titel kan halen, terwijl iedereen in de club weet dat Geleen buiten mededinging meedoet vanwege het aantal buitenlanders. Liefst 4000 toeschouwers worden gepropt in een ruimte voor 2500 zitplaatsen.

Trappers levert vakwerk door discipline en een goede tactiek. Het laat Smoke Eaters komen en het vuile werk opknappen. In dat concept kiest Trappers voor de snelle counter. Die tactiek slaagt met het Tilburgse potentieel wonderwel. Keeper B. Buddy is weer in grootse vorm. Na elf minuten leidt Trappers al met 0:2. Na een tegendoelpunt van Smoke Eaters loopt Trappers steeds weer een doelpunt uit. De "Eaters" drukken wel maar missen de werkelijke klasse. Na 2:4 in de derde periode komt Geleen terug naar 3:4. De spanning is dan om te snijden.

J. MacDonald en W. Toemen moeten naar de strafbank. Trappers rijdt vier minuten met een numerieke minderheid. G. Peters en J. Maas spelen -ondanks blessures - door. Doelman Scott wordt van het ijs gehaald, maar Trappers houdt stand. Met 3:4 wordt de overwinning en de Nederlandse Titel binnengehaald, voor het eerst sinds de wedergeboorte in 1964. Trappers is onbereikbaar voor de concurrentie maar blijft nuchter. Geen bloemen, geen jubelstemming en geen huldiging. Trappers wil in de resterende wedstrijden, tegen Den Bosch en Rotterdam. Smoke Eaters ook nog van de "papieren" eerste plaats spelen. Voorts wordt nog gespeeld om de Coupe Brabant. Over ambities gesproken! De geplaatste foto in het Nieuwsblad toont de nuchterheid van de Tilburgers en de vreemde gewoonte van het Limburgse publiek om na afloop over het ijs te gaan lopen. Trappers bederft voor de Geleense "kompels" wel de carnaval sfeer.

Voor de statistieken:Smoke Eaters - Trappers 3:4 (1:2 1:1 1:1)

Scoreverloop: 6. Toemen (Maas) 0:1; 11. Smulders (Christiaans) 0:2; 13. Simpson 1:2; 22. Christiaans (Peters) 1:3; 37. Blanch 2:3; 43. MacDonald (Simons-Peters) 2:4; 47. Golem (Blanch) 3:4. Scheidsrechter: J. Laugdon; linesmen: J. Lennon en v.d. Hout.

Aantal strafminuten: Eaters 26, waaronder een misconduct voor C. Lesyk, en Trappers 20.

De stand in de eerste divisie is:

  1. Smoke Eaters 8-14 (buiten mededinging);
  2. Trappers 6-10 (kampioen van Nederland);
  3. Den Bosch 6-4;
  4. Hijs Hokij 7-4;
  5. Rotterdam 5-0.

Hierna schenken we nog in het kort aandacht aan de andere vier wedstrijden in de eerste helft van februari 1971.

Donderdag 4-2-1971; Trappers - Hijs Hokij 6:4 (2:1 3:3 1:0).

Voor 4700 toeschouwers en voor TV kijkend Nederland (de TROS verzorgt op NED 1 een uitgebreide reportage tussen 21.40 en 22.30 uur met als commentator Frans Henrichs) behaalt Trappers een nieuwe overwinning voor de Cup, nadat een in twee minuten opgelopen achterstand van 3:4 wordt ingelopen. De spanning loopt hoog op. G. Peters en W. Toemen worden naar de kleedkamer verwezen. M Morisson maakt in de 54e minuut een einde aan de spanning; 6:4. Na afloop wordt de begeerde Cup International uitgereikt aan burgermeester mr. C. Becht.

Vrijdag 5-2-1971 Hijs Hokij - Trappers 7:9 (2:3 5:3 0:3).

Een dag later dus weer Hijs Hokij als tegenstander, nu voor de Nederlandse competitie. Trappers speelt afwisselend sterk en vertoont zo nu en dan inzinkingen. Via 0:2 raakt Trappers tussen de 25e en 28e minuut achter; 5:4. Na 5:4, 6:5 en 7:6, stelt Trappers in de derde periode orde op zaken. De kwaliteit en conditie slaan door in Tilburgs voordeel. In de 59e minuut valt de beslissing via J. Simons; 7:9. 2500 Toeschouwers.

Donderdag 11-2-1971 Smoke Eaters - Trappers 3:3 (1:1 0:2 2:0).

In een zeer spannende ontmoeting voor de Coupe Brabant wordt Trappers voor 1800 toeschouwers door Smoke Eaters bedwongen. Na prachtige doelpunten van Trappers en fabuleus keeperswerk van B. Buddy leiden de Tilburgers na twee perioden met 1:3. In de laatste periode komt Geleen door twee Powerplay doelpunten toch terug. In de laatste 14 minuten wordt niet meer gescoord. M. van Veghel gaat voortijdig naar de kleedkamer na een incident (meningsverschil) met een van zijn ploeggenoten. Geleense supporters willen hun ploeg huldigen voor een vermeend Nederlands kampioenschap. De ware kampioen weet hen te wijzen op het Geleense meespelen "buiten mededinging". Trappers is nog in de race voor de Coupe Brabant.

Vrijdag 12-2-1971 Trappers - Grenoble 11:2 (4:1 3:1 4:0).

In dit verplichte nummer voor de Cup International behaalt Trappers een makkelijke overwinning voor nog altijd 2500 toeschouwers. Grenoble, met tien man afgereisd, biedt weinig verweer. J. Maas wordt topscorer in de Cup. J. Simons, zijn grootste concurrent, maakt het hem niet moeilijk.

P.S. Een opgelegde zware schorsing van J. Simons n.a.v. een Match-Penalty in de interland tegen Frankrijk op 8 januari 1971 voor de NIJB en Trappers wordt onder hoge druk van o.m. Frans Henrichs (lid Bondsbestuur) ingetrokken.

Cees Pieterse.