GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 16

Trappers moet in de eerste helft van december 1970 slechts twee keer aan de bak. Het betreft twee thuiswedstrijden voor de Cup International op de favoriete vrijdagavond. De belangstelling die avond is grandioos. Op 11 december wordt aangetreden tegen Den Bosch. De kemphanen ontmoeten elkaar voor liefst 5000 toeschouwers in de Pelikaanhal; zij verwachten sport, spanning en sensatie en worden op hun wenken bediend. Beide teams kennen elkaar door en door. Coach Callam komt met een tactische zet en plaatst goalgetter J. Simons in de tweede aanvalslijn en B. Smulders in de eerste lijn. Hij wil de snelheid van J. Simons uitbuiten tegen de relatief zwakke defensielijn van Den Bosch. Na een snel doelpunt van J. Maas komt Den Bosch op gelijke hoogte (1:1) na 5 minuten, beide powerplay goals. Den Bosch verdedigt sterk met v.d. Bosch en Van Dommelen. B. Smulders moet echt wennen in de eerste lijn. Aan het einde van de eerste periode loopt Den Bosch uit naar 1:3. Trappers houdt Den Bosch in de tweede periode sterk onder druk. Het is toch B. Smulders die met twee glanzende acties orde op zaken stelt. Eerst stelt hij J. Simons, die nu afwisselend in twee lijnen speelt, in staat 2:3 te scoren. Na een uitgekookt pasje van J. MacDonald scoort hij zelf (3:3). In de derde periode moet het maar gebeuren vindt het Tilburgse publiek. In vijf minuten wordt Den Bosch van het ijs gereden. Trappers regeert met sterke hand. Pas bij 6:3 schrikt Den Bosch wakker. Ze komen terug tot 6:4. Na een schermutseling tussen B. Smulders en Bensen worden forse straffen uitgedeeld. Trappers slaat zich met 3 tegen 5 door de moeilijkheden heen, met name door B. Buddy. Met nog 27 seconden te gaan komt Den Bosch terug (6:5) en haalt keeper H. van den Boogaard van het ijs. Trappers laat zich echter niet verrassen. Vriend en vijand zijn het er over eens dat deze wedstrijd echte reclame voor het ijshockey is geweest; hard maar fair.

Voor de statistiek:

Trappers tegen Den Bosch; 6:5 (1:3 2:0 3:2).

Scoreverloop:

3. Maas (Toemen) 1:0; 5. Van den Bosch (Sarabournet) 1:1; 17. Van den Bosch (Sarabournet) 1:2; 18. Bensen (Van Gurp) 1:3; 29. Simons (Smulders) 2:3; 34. Smulders (MacDonald) 3:3; 41. Simons (Maas) 4:3; 44. Van Veghel (Smulders) 5:3; 45. Morison (Simons) 6:3; 53. Bensen 6:4; 60. Smith (Van Gurp) 6:5.

Aantal schoten: Trappers 37, Den Bosch 21.

Aantal strafminuten; Trappers 38, Den Bosch 24.

Referee; J. Lennon, linesmen; Van Lith en Van Dommelen.

Na deze wedstrijd en 2 overwinningen van Smoke Eaters in het weekend 11-13 december 1970 luidt de stand in de Cup International medio december 1970 als volgt:

Trappers

8-13;

Raiders

7-8;

Den Bosch

7-6;

Smoke Eaters

6-6;

Hijs Hocky

5-5;

Lahr

7-4;

Grenoble

2-2;

Chamonix

6-2*.

* 2 winstpunten in mindering (wegens voortijdig vertrek van het ijs bij Raiders).

Het blijkt dat Trappers goed op weg is. De andere match tegen Chamonix op 4 december 1970 doet veel stof opwaaien. Derhalve schenken we hier extra aandacht aan wat het Nieuwsblad "boeren-bedrog noemt". Wat is namelijk het geval?

Chamonix dat al eerder een "auto-ongeluk" heeft voorgewend, waarbij diverse spelers gewond geraakt zouden zijn, reist met slechts 7 spelers af naar de Lage Landen. Voor de wedstrijden in Tilburg en Den Bosch worden de Canadezen Stewart, Bunny en Chitteck, die geen contract-spelers zijn maar wel reeds hebben gespeeld voor resp. Rotterdam, Hijs Hoky en Den Bosch, "ingehuurd". Als Trappers ook zijn reservekeeper G. Göbel, bij een blessure van doelman Deschamps "uitleent", voelt het publiek wel aan dat hier sprake is van vervalsing van competitiesport. Trappers speelt in deze wedstrijd niet geconcentreerd; maakt veel verdedigingsfouten, waaronder ook G. Peters. In de

eerste periode redt doelman Deschamps vaak op mirakuleuze wijze. In de tweede periode sçhittert J. Maas. Opvallend is dat Trappers drie maal scoort met een numerieke minderheid, terwijl het drie maal niet kan scoren met een numerieke meerderheid. In de tweede periode kunnen de toeschouwers (3800 in getal) genieten. In de derde periode speelt Trappers de wedstrijd ongeïnteresseerd uit. Aan Tilburgse kant vallen op, naast J. Maas, R. Christiaans, J. MacDonald en ook M. Morisson.

Aan de kant van Chamonix blinken Guryea, Charlet en Geutina uit.

Voor de statistiek: Trappers Vs. Chamonix: 9:5 (2:2; 5:2; 2:1).

Na de manipulaties van Chamonix deelt de N.IJ.B. forse straffen uit. Chamonix krijgt o.a. 4 reglementaire nederlagen toegerekend en 2 winstpunten in mindering gebracht wegens vroegtijdig vertrek van het ijs bij Raiders. Bijzonder kwalijk in deze affaire moet de rol van de fransman Pernet Solliet, secretaris van Chamonix en tevens bestuurslid van de Cup International zijn geweest

Of Trappers in de running blijft zal in het volgende duel moeten blijken

Cees Pieterse.