GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 12

In het kader van de oefencampagne voor het seizoen 1970/71 speelt Trappers in de eerste helft van oktober 1970 een drietal duels, alvorens op 15 oktober in en tegen Den Bosch wordt gespeeld om de Coupe Brabant.

Uit de oefenserie pikken we de wedstrijd welke op vrijdag 9 oktober 1970 te Tilburg wordt gespeeld tegen de EC Hannover uit de Westduitse Oberliga. In de voorbeschouwing schrijft het Nieuwsblad: "...het ziet er wel naar uit dat de Tilburgse ploeg op sterke tegenstand zal stuiten." Wat zal het resultaat zijn?

Trappers toont zich slagvaardig, met name de eerste aanvalslijn (Simons-Smulders-MacDonald) is goed voor het nodige "vuurwerk". Zij spelen in een zeer hoog tempo de Westduitsers van het ijs. De tweede -Tsjechische- lijn (Toemen-Maas-Sanders) blijft qua productie ver achter, maar levert oogstrelend spel. Het tegenspel van Hannover is pover. Alleen doelman Göbel levert een geweldige prestatie: hij wordt maar liefst 83 (!!!) maal onder vuur genomen. Aan Trappers-zijde vallen op koningsschutter Smulders (goed voor vier treffers), natuurlijk Peters en het vakwerk van Christiaans Sr. Don Woodman speelt een onopvallende rol.

Het Nieuwsblad komt 's zaterdags met de kop "Hannover willoos doelwit voor Tilburg Trappers." Zowel het publiek als coach Callam weten de waarde van de zege te relativeren.

Trappers-Hannover 15:0

5.Peters (Smulders) 1:0; 12.Smulders (Peters) 2:0; 15.Simons (Peters, MacDonald) 3:0; 19.McDonald (Peters, Simons) 4:0; 21.McDonald (Woodman) 5:0; 22.MacDonald (Simons) 6:0; 28.Smulders (Van Dun) 7:0; 36.Maas (Van Dun) 8:0; 41. Christiaans 9:0; 42.Smulders 10:0 47.Maas (Toemen) 11:0; 48.Christiaans (Toemen) 12:0; 55.Smulders (Herijgers) 13:0; 55.Maas (Van Dun) 14:0; 57.Simons (MacDonald, Smulders) 15:0.

Schoten: Tilburg 83; Hannover 13.

Strafminuten: Tilburg 16; Hannover 30.

Scheidsrechters: Van de Ven en Savelkouls.

Toeschouwers: 1800.

De karakteristieken van de andere duels, begin oktober.

02-10: Trappers-Jong Zweden 4:7

Een betere sparringpartner kan het team zich niet wensen. De Zweedse junioren tot 20 jaar houden het tempo hoog. Ze beheersen weliswaar de wedstrijd, maar Trappers komt tot goed tegenspel. Göbel en Smulders debuteren goed, Woodman blijft onopvallend. In de slotfase krijgt de Zweed Lindström een Game-Misconduct, wegens aanmerkingen op de leiding. Het aantal toeschouwers: 2000.

07-10: Krefeld EV-Trappers 9:10

De midweekse wedstrijd in Krefeld (Bundesliga) is hard, maar fair en kent een grillig verloop. Krefeld krijgt 8 strafminuten, tegen Trappers 10. Göbel verdedigt de gehele wedstrijd het doel. Met drie goals is Simons de meest gevierde man.

Aanvankelijk meldt Het Nieuwsblad abusievelijk dat Trappers heeft verloren met 10:9. Een dag later wordt dit misverstand uit de wereld geholpen.

15-10: Den Bosch-Trappers 10:3

Dit is de eerste wedstrijd waarin de punten tellen. Het gaat om de Coupe Brabant, een beker-

competitie waaraan ook Hijs Hokij en het Geleense Smoke Eaters deelnemen.

Het wordt een hard duel, waarin Den Bosch op hardheid, snelheid en slagvaardigheid wint. Naast onvermoeibaar checken, hanteert Den Bosch ook guerilla-taktieken als provocaties en irritaties. De gastheer blijkt ijzersterk en goed ingespeeld, met als grote uitblinker V.d.Bosch (Koukal).

Door vijf goals binnen negen minuten beslist Den Bosch het duel. Er wordt stevig gevochten, iets dat het kijkspel devalueert. De landelijke dagbladen als De Tijd en De Volkskrant schenken veel aandacht aan deze wedstrijd.

Coach Callam zweert dat een dergelijk resultaat tegen Den Bosch niet meer zal gebeuren. Zal Tilburg het "Den Bosch-complex" van zich af kunnen zetten?

Cees Pieterse.