GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 7

In de eerste helft van maart 1970 werkt Trappers vier wedstrijden af: één voor de Nederlandse kompetitie en drie vriendschappelijke duels, waaronder de wedstrijd welke Trappers op 6 maart 1970 thuis afwerkt tegen Arrows (4 Wing Lahr). Het treffen is bedoeld als huldigingswedstrijd voor Trappers, na het behalen van de Cup International. Aanvankelijk zou een All Star-team van spelers uit deze Cup competitie als tegenstander aantreden. Den Bosch en Smoke Eaters wilden echter geen spelers afstaan en ook de andere clubs geven praktisch geen medewerking. Derhalve is Arrows de tegenstander.

Nadat de Tilburgse B-jeugd is gehuldigd voor het behalen van het Nederlandse kampioenschap, wordt voor de wedstrijd begint, de Cup International uitgereikt door de heer Ray Boucher (de voorzitter van de kompetitie om de Cup International) aan captain Joe Simons. De prachtige topscorers trofee wordt door dezelfde persoon overhandigd aan Jerry Maas. De cijfers van laatstgenoemde liegen er niet om: 13 wedstrijden, 21 goals, 31 assists, 52 punten en 42 strafminuten En dan nu de wedstrijd.

Trappers, zonder uitblinker Peters, wil van dit duel een fraaie demonstratie maken en zoekt naar de goede pass. De Canadese defensie, inclusief doelman Belanger, is onverzettelijk. Ze kunnen niet verbloemen om straffen uit te lokken. Het Nieuwsblad schrijft: "Een hard spelend Arrows haalt de thuisclub duidelijk uit z'n ritme."

De liefhebbers van goed ijshockey komen niet aan hun trekken, maar sensatie 3 is er genoeg.

In de eerste periode scoren beide teams twee maal. Trappers kan twee numerieke meerderheden niet uitbuiten. In de volgende periode begint de straffenregen. Nadat Simons de stand op 3:2 heeft gebracht, belandt hij samen met Maas, Toemen en later ook Van Dun en Christiaans op de strafbank. Halverwege het duel komt Trappers met 3:4 achter. Dan komt het echte Trappers weer bovendrijven en binnen vijf minuten staat het 6:4, dankzij voornamelijk Toemen en Christiaans. Wat er in de derde periode gebeurt, heeft alleen met 'bloed aan de paal' en niets met ijshockey te maken. Simons (wegtrappen van de puck) en Toemen (die zijn broer Jerry te hulp komt vanaf de spelersbank) zijn de zwaarst getroffenen: beide een misconduct penalty. De boosheid van het publiek richt zich vooral op scheidsrechter Langdon, die wordt getrakteerd op een fluitconcert dat minutenlang voortduurt. Tot overmaat van ramp moet Tilburg een krappe - maar zeker verdiende - voorsprong twee minuten voor tijd nog afgeven; 7:7. Jammer van deze huldigingswedstrijd, waarin de straffenregen de krachtsverhoudingen volledig scheef trekt.

6 maart 1970: Trappers - Arrows 7:7 (2:2 4:2 1:3)

3.Van Esch (Maas) l:0; 6.Normandeau (Burke) 1:1; l1.Norman (Belanger) 1:2; 19 M4as (Simons) 2:2; 24.Simons (Maas) 3:2; 28.Simpson (Norum) 3:3; 30.Norum 3:4 32.Toemen (Pokorny) 4:4; 36.Toemen (Christiaans) 5:4; 37.Simons (Christiaans)

6:4; 43.Peterson (MacDonald) 6:5; 47.Norum (Peterson) 6:6; 48.Toemen (MacDonald) 7:6; 58.Norum 7:7. Strafminuten: Trappers 42; Arrows 22.

Schoten op doel: Trappers 37; Arrows 25.

Scheidsrechter: Langdon. Linesmen: Toemen en Van der Ven.

Aantal toeschouwers: 2000.

Op 7 maart 1970 worden bestuur en spelers van Trappers ontvangen op het Paleis Raadhuis. Burgemeester Becht roemt de prestaties van Trappers en stelt dat ijshockey steeds belangrijker gaat worden. Nadien volgt een receptie in het restaurant van de Pellikaanhal, welke een zeer geanimeerd verloop heeft. Felicitaties en gelukswensen worden ontvangen.

Hierna volgen de karakteristieken van de andere wedstrijden.

5 maart 1970: Den Bosch - Trappers 8:2 (2:2 2:0 4:0)

Deze wedstrijd zou beslissen over het kampioenschap van Nederland. Trappers speelt met de buitenlanders Pokorny, Maas en Sanders. Peters is afwezig wegens ziekte en Van Schut staat in het doel.

Tilburg slaagt er niet in Den Bosch een hoog tempo op te dringen. De Bossche verdediging is ijzersterk. De vaste wil om te winnen ontbreekt bij Trappers, dat de eerste periode afsluit met een 2:2 stand. MacDonald scoort beide goals, keeper Van Schilt blundert één keer en Christiaans krijgt een misconduct. In de tweede periode komt Trappers een numerieke minderheid van drie tegen vijf goed door, maar vlak daarna scoort Den Bosch twee treffers. In de laatste periode kan Tilburg z'n wil niet aan de tegenstander opleggen en ontmoedigd erkent het zijn meester in de wilskrachtige Bossche ploeg. Deze komt via doelpunten van Hagerman (2x), Van de Bosch en Van Dommelen op 8:2. Maas en Sanders blijken slechte verliezers te zijn. Eerstgenoemde krijgt vijf minuten voor het slaan van Bolsius en Sanders krijgt een game misconduct, nadat hij scheidsrechter Lennon beentje heeft gelicht.

Voor 2500 toeschouwers wordt Den Bosch hierdoor de nieuwe Nederlandse kampioen. Vanaf 1948 was dat Hijs Hoky geweest, een jaar eerder was Trappers de laatste niet-Haagse kampioen.

9 maart 1970: Trappers - Brno 5:10 (2:2 1:2 2:6)

Het Tsjechische ZKL Brno, vanaf 27 februari rondtoerend door West-Europa, geeft in deze vriendschappelijke wedstrijd een geweldige demonstratie. In de eerste twee perioden laten ze Trappets nog wat aandoen; ze volstaan met uit de pols en laaggehouden schoten. Buddy, Peters, Christiaans en Pokorny houden zich nog het best staande. Er is sprake van fabelachtige combinaties, van schitterende schaatstechniek en stick techniek. De Tsjechen zijn ongrijpbaar en in de laatste periode zetten ze Trappers weg als een kleuterklasje. Het is ijshockey van ongekende klasse, wat je gezien moet hebben!

De wegblijvers hebben duidelijk ongelijk. Jiri Pokorny, de speler-coach van Trappers, is de enige die op gelijke hoogte staat met de Tsjechische tegenstander. De 75-voudige Tsjechische international haalt Trappeis continu uit di problemen en hij vindt zelfs de tijd om eendoelpunt te scoren; zijn 5:10, één minuut voor tijd, is een juweeltje Na het duel krijgen de gasten een minutenlang ovationeel applaus. Het bis-bis geroep is niet van de lucht. Opgemerkt moet nog worden dat Simons in de eerste periode zijn neusbeen breekt en dat de Haagse Canadezen Binney en MacQuaid de versterking vormen aan Tilburgse kant. De treffers van de thuisploeg komen van MacQuaid, Toemen (2x), Pokorny en Binney. 3000 toeschouwers genoten van het spektakel.

13 maart 1970: Trappers - Poldi Kladno 6:10 (3:4 1:4 2:2)

Opnieuw een vriendschappelijke wedstrijd tegen een Tsjechisch topteam, in de kompetitie als vierde geëindigd, achter ZKL Brno. Het valt op dat Kladno niet de klasse herbergt, die Brno typeerde; niet het technische surplus en niet het ploegverband van de vorige Tsjechische tegenstander van Trappers. Die ploeg is blijkbaar ook ijshockey moe. Slechts Toemen, weer Christiaans en Buddy behalen de normale vorm. De Haagse Canadezen Binney en MacQuaid delen in de malaise. Twee prachtige acties van Toemen en Pokorny, welke beiden een doelpunt opleveren, zijn goed voor de schoonheidsprijs. De overige open doekjes zijn voor de Tsjechen.

De Tilburgse goals komen van Toemen (3x), Maas, Sanders en Pokorny. Onder de 2000 toeschouwers bevindt zich een groep van 37 Eindhovense jongens, die de selectie gaan vormen van de op te richten Eindhovense ijshockey-club (later Kemphanen).

Verdediger Neixner van ZKB Brno, die op 9 maart ook tegen Trappers heeft gespeeld, heeft politiek asiel in West-Duitsland aangevraagd en zal zich waarschijnlijk aansluiten bij de topvereniging Bad Tolz.

Cees Pieterse.