GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 6

Na het behalen van de Cup International, het hoogtepunt van '69/'70 volgt nu de afwikkeling van de Nederlandse kompetitie, een aantal vriendschappelijke duels en een sterk bezet internationaal toernooi in Chamonix.

In de tweede helft van februari 1970 speelt Trappers slechts drie wedstrijden, waarvan twee voor de kompetitie en één vriendschappelijk. Aan het duel Hijs Hoky Den Haag - Trappers (26 februari) besteden we nu uitgebreid aandacht. Aangezien in de Nederlandse kompetitie slechts met drie buitenlanders gespeeld mag worden, staat Van Schilt in het doel en ondergaat hij z'n vuurdoop. Aan Tïlburgse kant spelen Maas, Pokorny en Peters, aan Haagse kant doen mee de imports Finnerty, Mac Quaid en Binney.

Trappers start sterk, vanuit een gesloten verdediging. Simons scoort na twee minuten, via de schaats van Ooms 0:1. Dankzij Finnerty komt Hijs langszij, maar in dezelfde minuut verrast Maas doelman De Wit van afstand; 1:2. Via twee prachtige combinaties wordt het al snel 1:4. De Tilburgers willen het hierna allemaal te mooi doen en de teugels worden wat gevierd. Dat wordt door Hijs genadeloos afgestraft: in de derde minuut van de tweede periode is de ploeg reeds langszij, door treffers van Van Dijk (2) en Gentis.

Trappers schrikt wakker en de demarrage, welke slechts drie minuten duurt, slaat wederom een gat van drie doelpunten; 4:7. Maas, Van Dun en Christiaans maken de treffers, waarbij De Wit niet vrijuit gaat. Hij is de kluts volledig kwijt en wordt door coach Arie Kleijn vervangen door de 14-jarige (!) André Lanckhorst. Nadat Binney en Simons de stand op 5: 8 hebben gebracht, laat Trappers de teugels opnieuw vieren. In de derde periode beperkt Trappers zich tot het consolideren van de marge van drie doelpunten. Beide teams zijn nog drie maal succesvol en sluiten de boeken bij 8:11.

Aan Tilburgse kant was het debuut van Van Esch naast Maas en Simons in de eerste voorhoede-lijn, opmerkelijk. Christiaans (ja, hij) viel andermaal op door zijn goede spel en behoorde ook nu tot de uitblinkers. Al met al een historische zege van Trappers op Hijs Hokt in de Nederlandse kompetitie. Eerstgenoemde ploeg is op slag kansloos voor de titel, die vanaf 1948 in Haags bezit is. Een jaar daarvoor was Trappers voor het laatst kampioen.

Hijs Hoky Den Haag - Trappers 8-11 (1:4 4:4 3:3)

2.Simons 0:1; 7.Finnerty 1:1; 8.Maas 1:2; 18.Pokorny (Simons) 1:3; 19.Maas (MacDonald) 1:4; 21.Van Dijk (Finnerty) 2:4; 22.Van Dijk (Bakker) 3:4; 23. Gentis (Binney) 4:4; 23.Maas (Simons) 4:5; 25.Van Dun (Peters) 4:6; 27.Christiaans 4:7; 28.Binney 5:7; 29.Simons (Peters) 5:8; 41.MacDonald (Pokorny) 5:9 46.Van Dijk (Ooms) 6:9; 53.Manuel (Mac Quaid) 7:9; 56.MacDonald (Peters) 7:10 57.Binney 8:10; 59.Maas (Van Esch) 8:11.

Schoten op goal: Hijs Hoky 28, Trappers 35.

Strafminuten: Hijs Hoky 8, Trappers 8.

Aantal toeschouwers: 1500.

Opstelling Trappers: Van Schilt - Peters/ Van Dun en Christiaans/Vermeer - Maas/Simons/Van Esch en MacDonald/Pokorny/De Kok. De Tsjechen Toemen, Sanders en Buddy kunnen niet spelen, in verband met het gestelde maximum van drie buitenlanders per team.

Stand Nederlandse kompetitie: l.Den Bosch 3-6 (13:7); 2.Trappers 3-6 (23:17); 3.Hijs Hoky 3:2 (17:13) en 4.Smoke Eaters 5:0 (17:27).

Hierna de karakteristieken van de twee andere wedstrijden.

20 februari 1970: Trappers - Bad Tolz 6:5 (1:3 3:1 2:1)

Dit vriendschappelijke duel zou een interessante krachtmeting moeten worden. Aangezien Trappers zes spelers mist die op het WK in Galati actief zijn, zijn drie ijshockeyers als gastspelers toegevoegd. Het zijn de Zuidslaaf Andjelic en Golem en Vos van Smoke Eaters. Aan Duitse kant ontbreken drie gewaardeerde krachten, die met de nationale ploeg tegen Noorwegen moeten spelen. Als vervangers hebben zij twee Tsjechische gastspelers en een trainer uit dat land (Oljenic)

Bad Tolz speelt vooral defensief een sterke partij. De ploeg mist briljante spelers als een Peters en Maas, maar ze krijgen onverwachte hulp. Een buitenspeldoelpunt en twee blunders van Buddy helpen het team een eind op weg. In de tweede periode werkt Trappers een achterstand van 1:3 weg en komen ze tot 4:4 gelijk. Het grotere raffinement van de thuisclub geeft uiteindelijk de doorslag in de score; 6:5. De eerste Tilburgse lijn (Toemen/Maas/Sanders) is met vier treffers zeer succesvol. De tweede lijn (MacDonald/Colem/Vos) komt daarentegen tot geen enkel doelpunt. De twee resterende Trappers-goals komen van Peters en Pokorny. Het Nieuwsblad meldt dat er, naast 2542 toeschouwers (+550 seizoenkaarthouders), "Weinig vuurwerk in de Pellikaanhal" was tijdens deze oefenwedstrijd

27 februari 1970: Trappers - Den Bosch 2:6 (1:3 0:1 1:2)

In deze wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie staat Trappers al snel op 'n achterstand; 0:2 na zeven minuten. Den Bosch, zonder topper Boyle, is verdedigend sterk en met name Van Dommelen speelt met leeuwenmoed. Simons werkt hard en brengt de stand terug tot 1:2. Via een gelukstreffer van de Bosschenaren (via de stick van Peters) wordt het 1:3 en Jastremski maakt snel hierna zelfs 1:4. Peters speelt dan niet lang meer, want wegens commentaar op de leiding krijgt hij spoedig een misconduct penalty

Trappers werkt hard om terug te komen, maar met één buitenlandse veldspeler (tegen drie van Den Bosch) lukt het niet. Als Maas, vrij voor doelman Van den Boogaard, door Jastremski onderuit wordt gehaald, geeft scheidsrechter Lennon geen penaltyshot. Desondanks houdt Tilburg het overwicht, met dertien schoten op goal, tegenover Den Bosch zes

Het kijkspel wordt ontsierd door de vele strafminuten. Ondanks vijf maal powerplay lukt het Trappers niet om te scoren. Dit ofschoon Maas bijna niet van het ijs is te branden. In de eerste minuut van de derde periode geeft Simons de Tilburgse supporters nog hoop (2:4), doch één minuut later wist Jastremski deze hoop weer weg. Een derde treffer van laatstgenoemde bepaald de eindstand op 2:6. Door deze zege loopt Den Bosch twee punten uit. Trappers zal op 5 maart (de return in Den Bosch)moeten winnen. De grote vraag is of dat zal lukken. Optimistisch zijn de Tilburgse supporters niet.

Nog enige saillante gegevens tot slot van dit artikel.

-De seizoenkaarthouders 1969/70 wordt reeds in februari schriftelijk gevraagd in te tekenen voor een nieuwe seizoenkaart. Het bestuur is inzake zeer attent. Een goede zaak!

-De Nederlandse ijshockeyploeg komt met een flinke kater terug uit Roemenië; een zesde plaats in de C-Poule. De NIJB heeft zijn les geleerd. De Bond stelt dat het maximum aantal buitenlandse spelers per club teruggebracht zal worden naar drie. Ook voor de Cup International zal deze regeling gelden. De rede hiervoor is dat de Nederlandse spelers te weinig kansen krijgen. Verder zullen alleen Nederlandse keepers opgesteld mogen worden. Zulks zal voor alle clubs, inclusief Trappers, gevolgen hebben. Men vreest een sportief échec een afnemende belangstelling en een daaraan gepaard gaande daling van de inkomsten. Een te drastische ingreep zal niet goed verlopen, een spreiding over meerdere jaren zou wel een oplossing kunnen zijn

Cees Pieterse.