GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 5

 

In de eerste helft van februari 1970 komt Tilburg vier maal in actie; drie keer voor de Cup International en één keer vriendschappelijk. Zoals in de vorige aflevering aangekondigd, volgt thans de ontknoping van de strijd om de fel begeerde Cup International.

De beslissing valt op zaterdag 7 februari 1970 wanneer Chamonix-Trappers op het programma staat, evenals het duel Raiders-Smoke Eaters. Zoals reeds gememoreerd wordt voor de wedstrijden van 6 en februari (tegen respectievelijk Grenoble en Chamonix) een vliegreis georganiseerd, welke wordt gefinancierd middels een groot opgezette loterij. In het vliegtuig reizen zeventig supporters van de Trappers mee.

Op zaterdagavond vindt hét duel dan plaats in het sfeervolle en goed bezette ijsstadion van de Franse wintersportplaats Chamonix. Eerder bleek al dat Chamonix thuis een moeilijk te kraken noot is en Trappers voelt zich aanvankelijk ook niet happy, te meer daar de Fransman Pianfetti de leiding van de wedstrijd in handen heeft (samen met Lennon). Deze referee heeft zich in de vorige ontmoeting tussen Chamonix en Trappers doen gelden als een zeer partijdig man. Door een Tilburgse list wordt hij 'onschadelijk' gemaakt. Joop van Morkhoven verklaart ijskoud dat hij als waarnemer een rapport moet maken over de kwaliteiten van de heer Pianfetti. Dit in verband met de komende C-Wk in Galati (Roemenië), waaraan ook Nederland zal deelnemen. De Fransman heeft waarschijnlijk nog nooit zo neutraal gefloten....

Toemen brengt Trappers op voorsprong, maar de Tsjech Barta egaliseert de score. Tilburg wankelt, maar de verdediging - met vooral Vermeer, Peters en Buddy - houdt stand. De aanvallers Pokorny en Maas verdedigen mee en mede hierdoor blijft het 1:1 in de eerste periode. De kansen voor Tilburg zien er niet echt goed uit, totdat vlak voor aanvang van de tweede periode het bericht in Chamonix doordringt, dat Raiders thuis op sensationele wijze met 3:4 van Geleen heeft verloren. Trappers krijgt inderdaad een mentale injectie. Via twee doelpunten van Simons, één van Maas - die een Franse blunder afstraft - en één van Curyca eindigt de tweede periode met 2:4. Peters loopt een snijwond in de lip op, maar kan met de nodige pleisters weer spelen.

In de slotperiode komt Trappers via doelpunten van Toemen (met onbedoelde medewerking van Mazza) en Maas op 2:6. Drie minuten later, in de negenenveertigste minuut, kerft Barta met een fikse houw van zijn stick een nieuwe snee in de bovenlip van Peters. Het gevolg is dat Peters naar het ziekenhuis moet, alwaar zeven hechtingen het ongerief oplossen. Jammer voor de Tilburgse verdediger, die een magistrale partij afleverde.

Het laatste Trappers-doelpunt is er overigens één van geweldige klasse. Trappers heeft een numerieke (drie tegen vijf) minderheid, maar Pokorny, "Mr. Vierkante Meter" en "Mr. Overzicht" bevriest het spel meesterlijk. Hij wacht totdat Maas, vanaf de strafbank, het ijs opkomt en stuurt hem dan met een fantastische pass de ruimte in. Maas blijft koel en tekent 2:6 aan.

In de slotfase zitten maar liefst zeven minuten lang twee Trappers op de strafbank. Dit neemt niet weg dat alleen Cyryen tegen kan scoren; 3:6. Daarna kunnen de Trappers-supporters de zegeliederen aanheffen: hun club wint de Cup International, hoe de uitslag van het ingediende protest ook mag zijn!!!

Alle partijen zijn het erover eens dat de Cup is terechtgekomen bij de ploeg welke er het meest aanspraak op kan maken, hoewel natuurlijk de 'hulp' van Smoke Eaters onverwacht was. Trappers komt zondagmorgen om half zes op Schiphol aan en viert een feestje met de Cup International, welke een kop groter is dan de vermaarde Stanley Cup. De champagne vloeit rijkelijk en een paar uur later wordt de ploeg op de foto met de cup vereeuwigd. Het Nieuws-blad komt op maandag 9 februari met een volledige pagina over dit grootse succes van de Trappers.

Aangezien zes spelers op donderdag 12 februari met de Nederlandse ploeg naar Galati vertrekken, wordt de huldiging van Trappers uitgesteld naar 6 en 7 maart. Het seizoen kan - u zult het begrijpen - niet meer kapot. Het eerste grote succes van TIJSC Tilburg Trappers, sedert de wederopstanding in 1964, is een feit!

Chamonix - Trappers 3:6 (1:1 1:3 1:2)

Scoreverloop: 6.Toemen (Sanders) 0:1; 12.Barta 1:1; 26.Simons (Peters-Maas) 1:2; 27.Guryca 2:2; 28.Maas 2:3; 37.

Simons (Pokorny) 2:4; 44.Toemen 2:5; 46.Maas (Pokorny) 2:6; 56.Guryca 3:6.

Schoten op doel: Chamonix 38; Trappers 35.

Straffen: Chamonix 8; Trappers 22

Aantal toeschouwers: 2500.

Scheidsrechters: Lennon en Pianfetti

Op 12 februari meldt het Nieuwsblad dat het protest van Trappers, inzake

de wedstrijd tegen Raiders, wordt afgewezen. Dat betekent een reglementaire

5:0 nederlaag, twee winstpunten in mindering en vijftig dollar boete. Ondanks dat blijft Trappers de onaantastbare kampioen. De eindstand:

1. Trappers 14-20 104:60 5. Hijs Hoky 14-13 59:60

2. Raiders 14-19 83:55 6. Arrows 14-12 58:76

3. Den Bosch 14-18 88:60 7. Chamonix 13-10 52:60

4. SmokeEaters 14-16 66:74 8. Grenoble 13- 0 44:113

PS: Alleen de uitslag van Grenoble-Chamonix heb ik niet kunnen achterhalen.

Hierna volgen nog de karakteristieken van de andere drie wedstrijden die de Tilburgse ploeg in de eerste helft van februari 1970 speelde.

3 februari 1970: Trappers - Hijs Hoky 5.0 (1:0 2:9 2:0)

De twaalfde wedstrijd voor de Cup International. De thuisclub toont duidelijk aan over de betere ploeg te beschikken. De defensie speelt gesloten, met aan het hoofd een magistrale Peters. De aanvallers komen tot knappe combinaties en schuwen het meeverdedigen niet. De Haagse goalie wordt maar liefst negenendertig maal onder vuur genomen en Hijs, voor de eerste keer te gast in de nieuwe Pellikaanhal, wordt zelfs geen doelpunt gegund. Zelfs zes powerplay-situaties helpen de gasten niet aan een treffer! Trappers is superieur en speelt secuur en clean ijshockey. Hij Hoky moet zich neerleggen bij het surplus aan kwaliteit. Het einde van de jarenlange alleenheerschappij van Hijs Hoky in ijshockeyland lijkt eraan te komen...

De doelpunten komen van Simons, MacDonald (beide twee treffers) en Maas. Niet minder dan 4071 toeschouwers zorgen voor een fantastische ambiance!

Voor de wedstrijd aanvangt, wordt good-old Arie Kleijn van Hijs Hoky gehuldigd in verband met zijn afscheid als speler van diezelfde club én het Nederlands team, zulks na een carrière van drieëntwintig jaar

8 februari 1970: Grenoble - Trappers 8:11 (4:9 2:1 2:1)

De dertiende wedstrijd voor de Cup. Na een vliegreis van enkele uurtjes moet vrijdagavond al worden aangetreden tegen en in Grenoble. Trappers start zeer nonchalant en na drie minuten is de stand al 2:2! Daarna begint het Hoofdstuk Joe Simons: tussen de vierde en de elfde minuut scoort hij vijf doelpunten achter elkaar en tilt hij de stand naar 2:7!!! De vijf eerste schoten van de Tilburgse aanvoerder op doelman Sozzi zijn raak. Een ongelooflijke prestatie, maar zelden kreeg een aanvaller zo veel ruimte als Simons. Ook MacDonald weet te profiteren, want hij levert drie beslissende passes af

De achterhoede speelt slordig en Buddy heeft 'een gat in de hand'; hij wordt tussen de vierentwintigste en de vierenveertigste minuut vervangen door de 16-jarige Van Schilt. Deze jonge goalie krijgt twaalf schoten te verwerken, die hij allemaal vakkundig 'onschadelijk' maakt. De Canadees Pete Laliberté, de 43-jarige 'Leeuw van Montreal' en afgod van de Grenoble-fans evenaart Joe Simons: hij scoort ook vijf treffers! Door zijn spel en de nonchalance van Trappers, wint Grenoble zowel de tweede als de derde periode met 2:1. Het aantal toeschouwers bedraagt 1780.

13 februari 1970: Trappers - Smoke Eaters 5:3 (3:0 0:2 2:1)

Trappers nodigt de Limburgse club uit voor een vriendschappelijk duel. Ofschoon zes Tilburgse spelers naar Roemenië zijn afgereisd en Sanders geblesseerd is, speelt Trappers zoals het wil. De enige versterking is de Zuidslavische speler/trainer van Nijmegen, Andjelic

Pokorny, Peters en Maas leven zich uit met verbluffende staaltjes Tsjechisch ijshockey; Pokorny is weergaloos op de vierkante meter. De 14-jarige (!) Klaas van den Broek debuteert verdienstelijk in de hoofdmacht

Smoke Eaters komt na een 3:0 achterstand terug tot 2:3, maar in 4e laatste tien minuten stelt Trappers orde op zaken. Via Peters en Pokorny wordt het uiteindelijk 5:3. Het aantal toeschouwers bedraagt 1606 (exclusief 550 seizoenkaarthouders). Toch leuk voor een vriendschappelijk duel...

Cees Pieterse.