GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 3

In de periode van 2 tot 16 januari 1970 werkt Trappers maar liefst acht wedstrijden af; niets geen winterstop. Uit deze serie duels pikken we de topper tussen Tilburg en de 4-Wing Raiders, welke op 9 januari 1970 werd gespeeld. Hieronder uitgebreid aandacht voor dit treffen.

Raiders is nog ongeslagen in de Cup International en Trappers zal deze wedstrijd moeten winnen om aanspraak te kunnen maken op dit fel begeerde kleinood.

Tilburg is reeds de hele week in de ban van deze wedstrijd. Op maandagmiddag 5 januari start de voorverkoop; honderden mensen trotseren de sneeuw buien en wachtten soms l à 2 uur om maar een kaartje te kunnen bemachtigen. De 3000 zitplaatsen gaan binnen korte tijd van de hand en staantribunes zijn bijgestort. Een dag later is de Pellikaanhal uitverkocht! Telefonische aanvragen, vanuit het hele land, moeten worden afgewezen. Baandirecteur en Trappers-manager Joop van Morkhoven stelt: "Wanneer ik 8000 plaatsen had te verdelen, waren ze er ook allemaal uitgegaan."

En dan de wedstrijd zelf. Deze is zeer spectaculair en duurt drie uur. Tilburg speelt vooral defensief sterk, met het kwartet Buddy, Peters, Christiaans en Van Dun (ja, hij) en het back-checken van de aanvallers is prima. Over de gehele wedstrijd gezien blijft Trappers echter onder zijn kunnen; de afwezigheid van Pokorny is daarmede debet aan en Simons speelt zonder zelfvertrouwen. De thuisclub start overrompelend, maar zonder resultaat, mede door het optreden van doelman Cote. Raiders laat de Trappers komen en schijnt te gokken op een afmattingstactiek. Hoewel de schoten-verhouding 15 tegen 8 in Tilburgs voordeel is, eindigt de eerste periode in 0:0

In de tweede periode scoort Maas al na twee minuten 1:0. Daarna komen de Raiders uit de schulp en scoren via Godin twee keer, in respectievelijk de tiende en de negentiende minuut. In de derde periode speelt Trappers met tien man, tegen een met drie complete lijnen spelend Canadees team. In feite roofbouw en de Raiders ruiken winstkansen. Nadat Trappers verzuimt te scoren (Sanders alleen voor doelman Cote), vergroot het team de voorsprong tot 1:3 (Clitchell). Tilburg toont pas daarna zijn mentale veerkracht en het vecht terug tot 2:3, via MacDonald. Het tempo gaat omhoog. Raiders spelers krijgen het moeilijk en mede daardoor ontstaan enige schermutselingen. Enkele dwazen gooien flesjes en een plastic emmer op het ijs; de wedstrijd wordt een kwartier gestaakt, onder dreiging van een definitief vroegtijdig einde, met alle gevolgen van dien. Na de hervatting scoort Tilburg, in een drie tegen drie situatie, de gelijkmaker (Maas). Daarna zet Trappers op een geweldige manier door en het publiek voelt dat het kan en staat enmasse achter de ploeg. Raider aanvaller Godin wordt door Buddy op fenomenale wijze gestuit en slaat zijn stick op het ijs aan splinters.

Na een vloeiende combinatie tussen Peters en MacDonald, kan Simons in de 54e minuut zijn goaltje meepikken; 4:3. Alles is nog mogelijk in de zinderende eindfase, waarin Trappers door een hel gaat. Peters moet voor twee minuten naar de strafbank, terwijl doelverdediger Cote plaats maakt voor een zesde Raiders-veldspeler. Een zes tegen vier situatie derhalve, waarin Christiaans het hoofd koel houdt. Koelbloedig schuift hij een afgeslagen puck richting de attent uitkomende Maas, die vanaf de middellijn de puck beheerst in het lege doel schuift; 5:3. Raiders is geklopt en de hal wordt 'afgebroken'. Tilburg behaalt, vanuit een verloren positie, een sensationele overwinning. Het Nieuwsblad schrijft "Raiders vindt zijn meester" en het sportweekblad Sportexpres opent met: "Belangstelling voor Tilburgs ijshockey kent geen grenzen."

Nog even voor de statistieken: Trappers-Raiders 5:3 (0:0 1:2 4:1). Aantal toeschouwers: 4453 (daarnaast komen boven op dit aantal, net als bij de andere wedstrijden nog 550 seizoenkaart-houders). De stand van de Cup

International ziet er na dit enerverende duel als volgt uit:

1. Raiders 9-15 59:32 5. Chamonix 9-8 39:43

2. Trappers 8-14 62:31 6. Smoke Eaters 8-8 35:44

3. Hijs Hokij 11-11 52:46 7. Arrows 10-6 34:57

4. Den Bosch 10-10 61:47 8. Grenoble 7-0 18:59

De goede prestaties van de Trappers brengen dhr. A. Paans op een unieke gedachte. In samenwerking met de Supportersvereniging organiseert hij een grootscheepse loterij, om de vliegreis naar Grenoble en Chamonix op 6 en 7 februari 1970 te kunnen financieren. Het zal voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey zijn dat per vliegtuig zal worden gereisd!

Van de andere zeven wedstrijden in de eerste helft van januari 1970 volgen hierna enkele karakteristieken.

02-01-'70: Trappers - Smoke Eaters 6-4 (2:0 3:2 1:2)

De eerste wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie, waarin de Eaters buiten mededinging meedoen; het heeft nog geen Nederlandse spelers. Tilburg speelt een slechte wedstrijd en het heeft in Sanders z'n uitblinker. De Duitse keeper Hofstede weert zich geducht, terwijl de Trappers-verdediging slordig in elkaar steekt. Na een 4:0 voorsprong zakt Tilburg voor 3700 toeschouwers terug, waardoor de Limburgers de score draaglijker kunnen maken.

04-01-'70: Smoke Eaters - Trappers 5:6 (4:1 0:2 1:3)

Het tweede duel voor de Nederlandse kompetitie, waarin de Eaters overdonderend startte. Trappers vecht met vakmanschap terug en in de 57e minuut schiet Peters zijn ploeg naar 5:6. In de laatste 104 seconden heeft Tilburg powerplay en schiet het zestien maal op het Geleense doel, waarvan zes maal op paal of lat!!! De 2200 enthousiaste toeschouwers zien dan ook geen zevende Trappers-treffer.

05-01-'70: Hijs Hokij - Trappers 4:5 (2:1 0:3 2:1)

Het zevende duel voor de Cup. Het betere collectief en de tactiek van de Trappers beslissen uiteindelijk de wedstrijd. Andermaal is Peters de grote man, maar ook hij kan niet voorkomen dat Hijs in de 55e minuut op 4:5 komt, na met 2:5 te hebben achtergestaan. Onder grote druk en met een numerieke minderheid (Maas op de strafbank, een zesde Haagse veldspeler die de keeper vervangt), houdt Tilburg het hoofd koel. De 500 Tilburgse fans, op een totaal van 2200 toeschouwers, weten de enorme inzet van het eigen team op de juiste waarde te schatten en schreeuwen het team naar de zege.

08-01-'70: Den Bosch - Trappers 6:4 (2:2 1:0 3:2)

Dit treffen is het derde in de strijd om de Coupe Brabant. Vooral in de tweede en derde periode is er sprake van goed, sensationeel en clean ijshockey. Als Tilburg in de derde periode van 3:2 op 3:4 komt, geloven de Bossche supporters er niet meer in. Drie doelpunten in de laatste tien minuten van Boyle en Jastremski brengen Den Bosch echter op 6:4. Deze overwinning was voor de Bosschenaren toereikend om de Coupe Brabant in het bezit te krijgen. Slechts 624 toeschouwers waren hier getuige van.

Aangezien de NIJB geen representatief Nederlands team op de been kan brengen voor de geplande interlands in en tegen Denemarken (op 10 en 11 januari 1970), wordt Tilburg gevraagd Nederland te vervangen. In de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekt het gezelschap, met bondscoach Pleticka, om 02.00 uur. Om 17.00 uur '5 zaterdags bereikt men Herming, waar een paar uur later al gespeeld moet worden.

10-01-'70: Denemarken - Tilburg 3:3 (2:0 1:2 0:1)

De Tilburgse treffers komen van Simons, die twee maal doel treft, en Peters.

11-01-'70: Denemarken - Tilburg 7:4 (0:1 3:1 4:2)

Deze wedstrijd wordt in Aalborg gespeeld. De Denen hebben vrijwel de hele wedstrijd een numerieke meerderheid; Trappers krijgt 22 strafminuten, Simons een misconduct. Hij zou één Deense scheidsrechter geslagen hebben. De Deense leiding zou niet geheel zuiver op de graad zijn geweest en de NIJB pleit Simons vrij. De 2000 toeschouwers zien Tilburgse goals van Maas (2x), MacDonald en Toemen.

16-01-'70: Trappers - Iserlohn Hawks 8:7 (3:0 3:4 2:3)

Deze vriendschappelijke wedstrijd vormt een goede warming-up voor de komende wedstrijden in Baden-Baden (Raiders) en Lahr (Arrows). Tilburg speelt niet volledig geïnspireerd tegen een clean spelend Hawks. Van Gool raakt aan het hoofd gewond, ondanks het dragen van een helm. Samen met Herijgers en Van Esch vormt hij een derde lijn die zich voortreffelijk weert. De 16-jarige Van Schilt komt Buddy in het doel vervangen. Na 2 uur kan ook hij zich gaan verkleden. De auto's, welke het team naar Baden-Baden zullen rijden, staan reeds klaar. Een zwaar karwei wacht, waarover later meer. De sportieve balans van de 1ste helft van januari 1970: 8-11 (40:40).

Cees Pieterse.