GOUWE OUWE.. 20 JAAR GELEDEN DEEL 1

Het seizoen 1969/1970 werd gekenmerkt door een tweetal zaken. Het eerste was een late seizoenstart vanwege de opening van de Pellikaanhal, op 28 november 1969. In 80 (!) werkdagen werd de oorspronkelijk open baan overdekt en omgetoverd tot de huidige schitterende hal.

Het tweede kenmerk was de deelname van Tysc Tilburg Trappers aan een uitgebreid scala van wedstrijden:

De deelname aan de Cup Internationaal stond in dat seizoen centraal. Derhalve zal de meeste aandacht ook uitgaan naar duels die voor deze Cup werden gespeeld door de Tilburg Trappers. Op 23 augustus 1969 wordt in 'Het Nieuwsblad van het Zuiden' bekend gemaakt dat Trappers-manager Joop van Morkhoven met de Canadese majoor Ray Boucher (Baden-Baden) en de Fransman Pernet-Solliet (Chamonix) het bestuur zouden gaan vormen van de Cup International, nieuwe stijl. De deelnemende teams waren HIJS Hoky Den Haag, Den Bosch, Smoke Eaters, Tilburg Trappers (uit Nederland), Chamonix, Grenoble (Frankrijk). 4 Wing Raiders Baden-Baden en 1 Wing Arrows Lahr (beide Canadese legerploegen, van in Duitsland gelegerde militairen). Acht teams dus. Deze kompetitie zou de kurk moeten worden waarop het seizoen sportief en financieel zou drijven. Kwalitatief sterk ijshockey zou het publiek massaal naar de ijsbanen moeten lokken. De reglementen van deze kompetitie lieten het bovendien toe om een ongelimiteerd aantal buitenlanders op te stellen.

Tilburg kwam sterk voor de dag met maar liefst zes Tsjechen, Te weten de doelverdediger B. Buddy (Bulejick), de verdediger G. Peters (Petrnousek) en de aanvallers J. Maas (Tuma), W. Toemen (Tuma), R. Sanders (Koçanda) en trainer/speler/coach J. Pokorny. Alleen laatstgenoemde was met officiële toestemming van de Tsjechische autoriteiten in ons land. De overige selectiespelers van de Trappers waren: V.v.Schilt, H.v.Dun, H. Christiaans, B. Vermeer, J. Simons, J. Ooms, B.Elands, J.Bok, A. Hereijgers, T. v. Gool, C. de Man, D. Schilleman, Fr. Kevenaer, J. MacDonald, A. de Kok, A.v.Esch en P. Kleinekorte. De thuisduels werden op vrijdag gespeeld, steeds aanvangend om 20.30 uur. Terwijl andere teams zich terdege hadden voorbereid en al twee tot zes duels hadden gespeeld, begon de Cup International voor Tilburg na slechts tien uur ijstijd. Dit alles in verband met de bouw van de hal.

Als eerste wedstrijd bekijken we Smoke Eaters - Tilburg, op 23 november 1969 nader. De Eaters hadden reeds gewonnen van Den Bosch (3:1) en HIJS Hoky (4:1) en dacht de macht in het vaderlandse ijshockey voor het grijpen te hebben. De Trappers speelde echter uitstekend Oosteuropees ijshockey, gebaseerd op prima positiespel, zuivere passing en een gesloten verdediging. Het Limburgse team, bestaande uit louter buitenlanders (o.a. Tsjechen, Canadezen uit het opgeheven 3 Wing-team en Afcent-militairen) gaven goed partij, maar misten de klasse om de Trappers te bedreigen. De wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld en geen enkel doelpunt zonder assist. Opmerkelijk was dat Tilburg twee keer binnen één minuut scoorde uit powerplay. Vriend en vijand spraken van een sterke ouverture van de Trappers, dat Smoke Eaters met 1:9 (1:3 0:4 0:2) versloeg. In Tilburgse krIngen werd al snel bevestigd dat er nog nooit zo' n sterk team op de been was gebracht. In het uitverkochte stadion (2200 toeschouwers, waaronder ongeveer 300 Tilburgers) zag men het volgende scoreverloop: 3.Toemen (Maas) 0:1, 8.Lewis (Oatway) 1:1, 9.Pokorny (Sanders) 1:2, 12.Simons (Sanders) 1:3, 22.Maas (Peters) 1:4, 30.Sanders (Maas) 1:5, 32.Peters (Christiaans) 1:6, 32.Sanders (Pokorny) 1:7, 42.V.Gool (Maas) 1:8 en 43.Toemen (Vermeer) 1:9.

De stand: 1.HIJS Hoky 6-7 (28:22), 2.Raiders 3-6 (18:9), 3.Smoke Eaters 3-4 (8:11), 4. Den Bosch 4-4 (20:11), 5.Chamonix 4-4 (18:18), 6.Trappers 1-2 (9:1), 7.Arrows 5-1 (10:24) en 8.Grenoble 2-0 (5:20).

Terzijde: op 28 november 1969 wordt de huidige Pellikaan-hal geopend door Prins Claus, in aanwezigheid van 4518 (!) toeschouwers. In het kader van een aantrekkelijk ijsprogramma, speelt Tilburg een vriendschappelijk duel tegen de Raiders. Tot grote spijt van de toeschouwers is dat team slagvaardiger en wint het via 3:3, 1:4 en 2:4 met 6:11. Jammer, maar de Trappers zouden dit team nog meer tegenkomen....

Cees Pieterse.