BACK TO THE SEVENTIES DEEL 13

6 FEBRUARI 1970 GRENOBLE – TILBURG TRAPPERS

Inleiding

In dit weekend speelt Trappers twee beslissende uitwedstrijden in de Franse Alpen om de fel begeerde Cup International. Per vliegreis wordt de tocht gemaakt, waarin het gezelschap Trappers in een Caravelle van Transavia wordt vergezeld door 70 Tilburgse supporters. De eerste vliegreis welke Trappers maakt. Door middel van een grote loterij welke tijdens enkele vooraf gaande thuiswedstrijden is gehouden onder de supporters, kon een belangrijke financiële bijdrage voor deze reis worden geleverd door de supportersvereniging en konden drie vliegreizen worden gewonnen. De actie is een groot succes geworden. De eerste wedstrijd is tegen Grenoble. Er zijn 1780 toeschouwers en er staat voor Trappers veel op het spel.

Ongeconcentreerd

Trappers start ongeconcentreerd. Op zich er vreemd als je weet dat de belangen groot zijn. De achterhoede (o.a.Van Dun) staat raar te stuntelen. Doelman Bulecjik heeft een gat in zijn hand, zoals dat genoemd wordt. In de eerste minuut vallen er al meteen twee doelpunten. Eerst scoort J. Tuma op assist van zijn broer Wenzel ( 0-1). Daarna weet namens Grenoble door Bottari ( Laliberte) gelijk te maken (1-1). In de 2e minuut komt Grenoble zelfs op voorsprong door Goubin ( Cabuis) (2-1). Dat is de Tilburgers toch te na. Pokorny himself weet op assist van Simons de gelijkmaker aan te tekenen (2-2). Daarna komt de periode Simons aan de orde. Hij weet in een tijdsbestek van 7 minuten 5 kansen in even zovele doelpunten om te zetten ( !!). Een onvolprezen serie a l’americaine. De feiten zijn aldus: 4e minuut: Simons ( Mac Donald) (2-3); Simons zonder assist (2-4) in de 6e minuut; daarna in de 9e minuut nota bene 2 doelpunten, Simons ( Pokorny) (2-5) en Simons ( Mac Donald) (2-6); daarna in de 11e minuut: Simons (weer Mac Donald) (2-7).

Leeuw van Montreal

Na nog een Tilburgs doelpunt van Petrnousek ( Mac Donald) in de 12e minuut ( 2-8), laat ook P. Laliberte, de 43 jarige in Grenoble zeer geliefde veteraan luisternd naar zijn bijnaam " De Leeuw van Montreal ", zich niet onbetuigd. Hij scoort in de 13e minuut zelf (3-8). In de 15e minuut voert W. Tuma de stand op ( 3-9). In de volgende minuut is het weer Laliberte die scoort (4-9). Een ongebruikelijk hoge stand voor een periode !. In de tweede periode wordt de score verder uitgebouwd. Simons ( Petrnousek) scoort in de 22e minuut (4-10). Daarna scoort een minuut later Vuillermet zonder assist voor de gastheren (5-10). Weer een minuut later een doelpunt van Laliberte zonder assist (6-10).

Voor de leeuwen

Dan is voor Pokorny de maat vol. Doelman Bulecjik wordt vervangen door de 16 jarige reserve-doelman Van Schilt. Deze weet een eerste inzet van weer Laliberte onschadelijk te maken, hetgeen hem zoveel vertrouwen geeft dat hij niet geklopt wordt gedurende 20 minuten dat hij op het ijs staat. Een knappe prestatie als je zo voor de leeuwen wordt gegooid. Overigens scoort Trappers ook niet in deze periode !. Hierbij moet aangetekend worden dat daarvoor meerdere oorzaken zijn aan te wijzen, zoals de unieke inzet van Laliberte, de straffere dekking van de Fransen en het weinig geïnspireerde spel van de Tilburgers zowel in de tweede als ook in de derde periode. In de 44e minuut komt Bulecjik weer terug in het doel. Hij zal zijn lesje geleerd hebben.

Weinig verheffend

Zoals al opgemerkt doet Trappers er niet meer zoveel aan in de laatste periode. In de 46e minuut bouwt J. Tuma (Petrnousek) de score uit (6-11). Het laatste woord is andermaal aan de Fransen, in feite aan Laliberte die nog tweemaal scoort zonder assist, dat wil zeggen zowel in de 48e als in de 49e minuut, waarmee de eindstand op het bord komt (8-11). In feite een merkwaardig duel, waarin Trappers in de eerste periode ver uitloopt en daarna twee perioden met 2x (2-1) verliest. Ook een duel tussen Simons en Laliberte die respectievelijk 6 en 5 maal scoren. De zege voor Trappers is de hele wedstrijd onbedreigd geweest.

Koppen

In het Franse blad "La Dauphie ’ van zaterdag 7 februari 1970: " Trappers heeft slechts een periode nodig ". In het Nieuwsblad van dezelfde datum: " T. Trappers wint met 8-11 van Grenoble". Op maadag 9 februari 1970: "Joe Simons scoort aan de lopende band ". In de krant een foto van een juichende J. Tuma. Voor de statistieken: aantal schoten op doel: Grenoble- Trappers: 36-48; aantal strafminuten 10-10.

Tot slot

De punten van deze eerste wedstrijd van dit weekend zijn binnen. Morgenavond wacht de strijd in en tegen Chamonix. De fans wachten in grote spanning af. Meer kan men niet doen.

Cees Pieterse.