BACK TO THE SEVENTIES DEEL 12

2 februari 1970 TILBURG TRAPPERS -HIJS HOKIJ

Inleiding

Als de wedstrijd om 20.30 uur start, zit de hal goed vol met 4121 toeschouwers (!!). Zitplaatsen zijn overigens te koop voor f 3,75 per plaats. Het gaat om de eerste wedstrijd tegen de Hagenezen in de Pellikaanhal en het is tevens de laatste thuiswedstrijd van Trappers in het seizoen 1969/70 voor de fel begeerde Cup International. Voorafgaande aan de wedstrijd wordt Hagenaar good old Arie Klein, die onlangs na 23 jaar ijshockey is gestopt, gehuldigd. Tevens worden de spelers van Trappers door de Tilburgse carnavalsprins geridderd. Dat zijn de randverschijnselen welke erbij horen. De entourage voor de wedstrijd is prima. Iedereen gaat er eens goed voor zitten.

Krachtsverschil

Al gauw blijkt dat Trappers het heft in handen neemt en dat eigenlijk de hele wedstrijd zal blijven doen. Met goed clean ijshockey gebaseerd op de Oosteuropese, lees Tsjechische school , dringt Trappers zijn tegenstander terug. Er wordt geruisloos overgeschakeld van defensie naar aanval. Ook de Tilburgse spelers sluiten goed aan bij de Tsjechen. Er wordt heel secuur verdedigd en overigens zeer geconcentreerd gespeeld. Het krachtsverschil blijkt groot te zijn. Trappers speelt in feite superieur. De Haagse ploeg legt zich dan al snel neer bij zoveel Tilburgs machtsvertoon.. Na 16 toch nerveuze minuten weet Simons – vrijgespeeld door Pokorny - doelman Ferguson de verkeerde kant op te sturen en 1-0 aan te tekenen. Hoewel HIJS HOKIJ minutenlang in het eigen verdedigingsvak blijft gedrongen, blijft het bij deze ene treffer in de eerste periode.

Rebound

In de 25e minuut kan Mac Donald uit een rebound - na een schot van weer Pokorny – de score uitbreiden (2-0) voor Trappers. Twee minuten later kunnen de Tilburgse fans weer juichen als J. Tuma – na een zeer gecamoufleerde pass van Petrnousek – de score op 3-0 brengt. De Tilburgse doelman Bulejcik weet ook van wanten. Eerst redt hij als Gentis is doorgebroken en even later stopt hij de kogel van Mac Coll. Overigens moet gezegd worden dat ook beide Tilbugse verdedigingparen, te weten Van Dun-Christiaans en Vermeer-Petrnousek hun mannetje staan. Ook Simons is goed op dreef.

Architect

Grote man in de Tilburgse ploeg is toch Pokorny. Hij bedient in de 43e minuut Mac Donald op maat (4-0 ) en de wedstrijd is dan niet meer dan een formaliteit. Met 3 assists is Pokorny de grondlegger voor de overwinning. In de voorlaatste minuut wordt het zelfs nog 5-0 door Simons ( Mac Donald). HIJS HOKIJ heeft zich dan al lang neergelegd bij de Tilburgse suprematie. Het kan zelfs de eer niet redden, ook niet na 6 maal powerplay.

Koppen

In het Nieuwsblad staan de volgende dag de volgende koppen " Tilburg Trappers nagelt Hijs Hokij aan de schandpaal: 5-0 ". En " Tilburgers geridderd door Joep den Irste ". In de krant – naast een uitvoerig verslag van de hand van Ton van Esch - een drietal foto’s, te weten van de huldiging van Arie Klein, het spelmoment waarop Mac Donald zijn eerste doelpunt en 2-0 scoort en de uitreiking van de huisorde van Prins Carnaval aan de Tilburgse spelers. Voor de statistieken: aantal schoten op doel Trappers-Hijs 39-26; aantal stafminuten 10-6.

Tot slot

De wedstrijd is in feite een slap aftreksel van eerdere confrontaties. Spelers als Finnerty en Mac Quaid hebben zich snel geschikt in hun lot. Met deze uitslag en de manier waarop deze dat stand is gekomen, kan gezegd worden dat een einde is gekomen aan een periode waarin de Hagenaars de alleenheerschappij in Nederland hebben gevoerd. Toevallig ( of niet) valt dat samen met het einde van de loopbaan van Arie Klein. Den Haag heeft nu Tilburg als opvolger.

De stand aan kop voor de Cup International is nu als volgt:

1. Tilburg Trappers met 18 uit 11 (87-44)

2. Den Bosch met 18 uit 14 (88-60)

3. Raiders met 17 uit 12 (75-51)

etc.

Trappers gelooft weer volledig in de eigen kansen en gaat er voor. De fans zullen moeten afwachten hoe de ontknoping van deze competitie er uit zal zien.

Cees Pieterse.