BACK TO THE SEVENTIES DEEL 11

30 januari 1970 TILBURG TRAPPERS - GRENOBLE

Inleiding

Wederom een wedstrijd voor de fel begeerde Cup International. Deze wedstrijd wordt echter overschaduwd door de confrontatie van de Trappers tegen HIJS HOKIJ welke voor aanstaande maandag ook in de Pellikaanhal op de rol staat, eveneens voor de genoemde Cup. Voor die wedstrijd gaan de fans in de rij staan. Het Trappers-bestuur heeft daar goed op ingespeeld en doet aan koppelvoorverkoop; wie een kaartje voor de wedstrijd tegen Grenoble koopt, kan tevens een kaartje voor de wedstrijd tegen de "grote Haagse" kopen. Liefst 3500 (!!) fans hebben als zodanig gehandeld en zijn op deze vrijdagavond aanwezig; met uitzondering van de seizoenkaarthouders natuurlijk, die geen kaartjes hoeven te kopen. Op voorhand lijkt de wedstrijd tegen Grenoble geen probleem voor de Tilburgers te worden. De Franse Alpenbewoners hebben alle voorgaande 10 duels verloren. De Canadese veteraan in dienst van Grenoble, Pete Lalibrete, is nog zonder strafminuten. Wat zal de wedstrijd bieden ?.

Verloop

De eerste periode kent een normaal verloop. Tilburg Trappers speelt sterker, maar is ook wat nonchalant. In de 9e minuut opent Kocanda ( V. Tuma- J.Tuma) de score (1-0). Een minuut later is het weer raak, wanneer V. Tuma op assist van Petrnousek 2-0 scoort. Het blijkt dat de week schorsing van V. Tuma zijn uitwerking niet gemist heeft. In de 13e minuut komen beide teams tot scoren, eerst door Laliberte die op aangeven van Caisse tegen scoort 2-1; daarna vergroot J. Tuma ( V. Tuma) de score tot 3-1. Met deze stand gaat de eerste rust in. De Tilburgse doelman Bulecjic blijkt weer goed op dreef te zijn. Het Franse doel wordt eerst verdedigd door Sozzi; later zal zijn plaats in het kooitje worden overgenomen door Depraz.

Grillig

De tweede periode krijgt een grillig verloop. Door doelpunten in de 24e en 26e minuut door respectievelijk Laliberte ( Vuillermet) en Vuillermet sluiten de Fransen aan tot 3-3. Dat is toch Trappers eer te na. De geelblauwen rechten hun ruggen en gaan in het offensief. In de 31e een 32e minuut loopt Trappers weer uit via Petrnousek ( tweemaal op assisr van J. Tuma), zodat de stand op 5-3 komt. Dan zijn de Tilburgers "los". J. Tuma ( V. Tuma) brengt de stand 1 minuut later op 6-3. Pas in de 36e minuut weet Simons op aangeven van Pokorny zijn eerste en enige treffer aan te tekenen (7-3). In de 38e minuut scoort Petrnousek zonder assist 8-3. Met die stand gaat Trappers voor de tweede maal rusten. Gesteld kan worden dat vooral de aanvalslijn van Kocanda en de gebroeders Tuma goed loopt.. Tot nu toe blijft de lijn Simons-Pokorny-Mac Donald achter. De tegendoelpunten van Trappers zijn te kenschetsen als slordigheden ( foutieve passes) van sommige verdedigers zoals Christiaans en Petrnousek.

Venijn

In de 43e minuut breidt J. Tuma ( Petrnousek) de score verder uit tot 9-3. Pokorny scoort – op aangeven van Simons – zijn doelpunt 10-3, waarmee de dubbele cijfers worden bereikt. Berry scoort namens de Fransen tegen ( 10-4) in de 50e minuut. Het venijn van de wedstrijd zit echter in de staart. Laliberte scoort zonder assist in de 56e minuut 10-5, waarna het laatste woord aan de Tilburgers is.

Binnen een bestek van 89 seconden scoren de geelblauwen maar liefst vier keer !. Eerst in de 58e minuut via V. Tuma (11-5). Daarna door J. Tuma (Petrnousek) ook in de 58e minuut (12-5). Daarna knalt Mac Donald in de 58e en 59e minuut tweemaal hard in na twee maal een assist van Pokorny; de eindstand komt daarmee op liefst 14-5.

Koppen

In het Nieuwsblad verschijnen de koppen: " Tilburg Trappers spelenderwijs naar zege op Grenoble: 14-5 " en "Defensie thuisclub erg slordig ". De krant komt met een verslag, twee foto’s en statistieken. Op de foto’s ziet men Simons die de 7-3 scoort, terwijl de gehele franse defensie uitgeteld op het ijs ligt; op de andere foto ijshockeylegende Laliberte op een voor hem ongewone plek, de strafbank. Uit de statistieken blijkt dat het aantal schoten op doel tussen Trappers en Grenoble is als volgt: 49 om 46. De opgave van het aantal strafminuten is onduidelijk. Laliberte alleen komt op 14 strafminuten inclusief een 10 minuten misconduct wegens aanmerkingen op scheidsrechter Lennon.

Tot slot

Een wedstrijd met een soms wisselvallig scoreverloop. Eerst achterhalen de fransen Trappers ( van 3-1 naar 3-3) in het begin van de tweede periode; daarna loopt Trappers via een krachtsexplosie tussen de 31e en 38e minuut uit van 3-3 tot 8-3. Ook op het eind van de wedstrijd scoren de Trappers – zoals hiervoor vermeld – ook via een krachtsexplosie binnen 89 seconden 4x waardoor de stand op loopt van 10-5 tot 14-5 !. Het grote aantal tegendoelpunten van Trappers wijst ook op het te makkelijk opnemen in de Tilburgse defensie. Niettemin worden weer twee punten toegevoegd. A.s. maandag staat de topper tegen HIJS HOKIJ op het programma. De Pellikaanhal wacht op de grote confrontatie met de aartsrivaal.

Cees Pieterse.