BACK TO THE SEVENTIES DEEL 8

4. Wing Raiders (Baden-Baden) – Tilbueg Trappers

Belang
Deze wedstrijd is van groot belang voor de koppositie in de Cup International. In de slecht verlichte Schwarzwald-arena in Baden-Baden zijn slechts enkele honderden toeschouwers aanwezig, waaronder 50 uit Tilburg. Het thuisfront kan het wedstrijdverslag via een speciale telefoonlijn in het restaurant horen. J. van Morkhoven zal om het kwartier commentaar geven. Deze wedstrijd is de eerste van de twee wedstrijden welke Trappers dit weekend in Duitsland speelt om genoemde Cup. De Tilburgse supporters zijn zeer gespannen. Hoe zullen de Trappers zich houden in deze arena?

Stempel
Vanaf de eerste seconde van deze wedstrijd blijkt scheidsrechter Demone (hoe is het mogelijk) een wel erg groot stempel op de wedstrijd te willen drukken. Na de openingsface-off fluit hij meteen weer af voor een twee minutenstraf voor Trappers. De starting line was niet in overeenstemming met de opgegeven opstelling op het vodje dat het wedstrijdformulier moest zijn.> Raiders kan daardoor stormachtig beginnen en weet snel te scoren door Mitchell in de 1e minuut (1-0) en Hughes in de 3e minuut (2-0) Daarna herstelt Trappers zich langzaam getuige het aantal schoten op doel (8-4 voor Trappers) in deze fase. De doelman van het Canadese legerteam slaat Simons maar er wordt niet voor gefloten. Misschien is dat wel tekenend voor het optreden van de Canadese scheidsrechter Demone, die met T. v.d. Ven de wedstrijd leidt. Demone fluit op plekken die het "domein" van de Tilburgse scheidsrechter zijn. V.d.Ven is verbijsterd.

Bedoelingen
Kort daarna worden de bedoelingen van Demone duidelijk. Trappers moet zo snel mogelijk ontkracht worden. Waar begint hij ?. De Tilbugse aanvoerder Joe Simons krijgt in de 10e minuut een game misconduct penalty. Hij wordt door de Raider Morin in het gezicht geslagen, doch Simons moet er af. Hij gaat verhaal halen bij Demone die hem toevoegt in de trant van "op te donderen" Simons dient hem van repliek en krijgt 10 minuten. Als hij daarna nog niet zijn mond houdt wordt hij van het ijs gestuurd met voornoemde straf Wegens herhaaldelijk sarcastisch applaus vanwege de dubieuze beslissingen van Demone door speler-coach Pokorny kan deze ook met een 10 minuten straf van het ijs. Als daarna W. Tuma huilend van woede zijn stick op de boarding bij de officials kapot slaat krijgt hij een nominatie voor een match penalty. Dat is het sein van Pokomy om zijn team na

11 minuten spelen en bij de stand van 2-0 voor Raiders van het ijs te halen. In 23 jaar ijshockey heeft de Tsjech nog nooit zoiets meegemaakt. Het merendeel van de spelers is het met hem eens. Hij weet dat met deze daad de kansen voor Tilburg Trappers om de Cup International te behalen vermoedelijk nihil zullen zijn.

Onvermurwbaar
De Tsjech wil alleen verder spelen als er een andere leiding komt. Verder blijft hij onvermurwbaar.

Ook J. van Morkhoven en de Canadese majoor Boucher (twee van de drie kopstukken van de Organisatie van de Cup International) kunnen hem niet tot andere gedachten brengen. Ook het voorstel van Trappers om de wedstrijd op een ander moment over te spelen is wel bespreekbaar voor majoor Boucher maar niet voor de spelers van Raiders. Ook na een kwartier verblijf in de kleedkamers blijft Pokorny bij zijn beslissing. Verder spelen is onverantwoord, zo stelt hij. Van Morkhoven ziet de bui al hangen en stelt voor de wedstrijd te vervolgen zonder dat Trappers de Raiders iets in de weg zal leggen. Fr zullen dan geen winstpunten in mindering worden gebracht. Speler H. van Dun is van mening dat bij verder spelen de Raiders alleen nog maar harder zullen gaan spelen. Stellingname kun je Pokorny niet ontzeggen. Maar wat zijn de gevolgen?

Sportieve zelfmoord
Resultaat is wel dat Trappers de wedstrijd met 0-5 reglementair verliest en daarnaast nog twee winstpunten in mindering zal krijgen. Daardoor komt Raiders in een riante positie terecht en is Trappers nagenoeg kansloos om de fel begeerde beker te halen. De spelers en supporters hebben daar grote moeite mee. Waarom moet het verloop zo zijn?. Is alle inzet en karakter in dit seizoen dan voor niets geweest? De~meeste supporters vrezen van wel. Anderzijds kun je je hierbij niet neerleggen. Vermoedelijk zal deze wedstrijd nog een staartje krijgen. Trappers zal zich waarschijnlijk nog bedenken over te nemen stappen.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Tilburg Trappers pleegt zelfmoord", "Pokorny stuurt team na elf minuten naar de kleedkamer en Raiders bijna zeker van Cup". In de krant een behoorlijk groot verslag met een tweetal foto’s van G. Petrnousek en van de supporters die in het restaurant naar het onheilsverslag luisteren. Ook daar is de verslagenheid groot.

Tot slot
De toeschouwers in de hal kunnen de wedstrijd na 11 minuten ijshockey verlaten. Niemand krijgt zijn geld terug. Ook de groep Tilburgse supporters niet. De kater is groot. Het gaat in feite om een botsing tussen principes en belangen De toekomst zal moeten uit wijzen wat het belangrijkst is geweest. De stand aan kop is nu als volgt:

1.

Raiders

19

uit

11

(73-36)

2.

Trappers

12

uit

9

(62-36)

3.

Den Bosch

12

uit

11

(64-51)

Hierbij is rekening gehouden met 0-5 reglementair verlies en twee winstpunten in mindering. Naar aanleiding van het verloop van deze wedstrijd wordt gepleit voor het inzetten van neutrale scheidsrechters. Van Morkhoven heeft gereageerd dat een en ander niet mogelijk is vanwege de kosten. Voor morgen (zondag) staat er nog een wedstrijd voor Trappers op het programma, namelijk tegen Arrows uit Lahr; ook een Canadees legerteam. Wat staat Trappers daar te wachten?

Cees Pieterse.