BACK TO THE SEVENTIES DEEL 5

9 januari 1970 Tilburg Trappers - 4 Wing Raiders (Baden)

Inleiding
Reeds in het begin van de week is de Pellikaanhal praktisch uitverkocht. Goede wijn behoeft geen krans, zo zegt het spreekwoord. De fans trotseren de sneeuwbuien om toch maar aan kaartjes te kunnen komen. Lange rijen beheersen het voorplein van de hal. De Canadese legerploeg , welke de opening van de prachtige Pellikaanhal op 29 november 1969 heeft opgeluisterd, heeft blijkbaar indruk gemaakt. Het is de vijfde wedstrijd van de Tilburgers in acht dagen. Drie keer werd in de laatste week gewonnen; alleen de uitwedstrijd tegen Den Bosch (gisteren dus) ging verloren. Vandaag staan voor Trappers grote belangen op het spel. Zij hoeven absoluut niet gemotiveerd te worden. Het gaat om de hoogste posities in de cup International Jammer dat speler-coach Pokorny afwezig is wegens ziekte. Als de wedstrijd begint (20.30 uur) is de hal volledig vol en dat betekent 5000 (!!) toeschouwers.

Eerste bedrijf
Al spoedig wordt duidelijk dat de Raiders een homogene ploeg Canadezen vormen. Trappers moet het vooral hebben van een handjevol toppers. De Canadezen laten Trappers komen en doen dus niet veel aan aanvallen. Zij sturen aan op een conditieslag. Trappers start inderdaad overrompelend, maar doelman Cote pakt alles wat er te pakken valt. De Tilburgse doelman Bulejcik speelt een puike partij. Petrnousek oogst ovaties. Christiaans en Van Dun sluiten goed aan. Daarmede is de sterkte van Trappers in de verdediging aagegeven. Bovendien beheerst Trappers de backchecking goed. Aanvallend wordt echter beneden het normale niveau gespeeld. In de eerste aanvalslijn spelen overigens Simons, J. Tuma en MacDonald; de tweede lijn bestaat uit Kocanda, W.Tuma en De Kok. Noch Trappers, noch de Canadezen weten in de eerste periode te scoren (0-0).

Scores
In de 22e minuut komt Trappers eindelijk tot score via MacDonald, na een snelle uitval van J. Tuma. Het duurt dan tot de 30e minuut voordat de Raiders gelijk maken via Godin (1-1) die op gewiekste wijze scoort overigens na twee maal aanleggen. Laat in de tweede periode weet weer Godin te scoren (1-2), zodat de gasten met een voorsprong de tweede pauze ingaan. Uit de stand is duidelijk op te maken dat de spanning groot is en dat de defensies overheersen. Qua spanning krijgen de toeschouwers waar voor hun geld.

Roofbouw
In de derde periode zet Trappers alles op alles en gaat met 10 spelers spelen. De derde lijn plus verdediger Vermeer blijven op de bank. De Canadezen blijven met drie volledige lijnen spelen. In feite pleegt Trappers roofbouw op zichzelf. Kocanda mist alleen voor Cote. Mitchell breekt uit, omspeelt drie spelers en brengt de stand op 1-3. De strijd lijkt dan grotendeels beslist. Echter in de 47e minuut zorgt MacDonald voor de aansluitingstreffer ( 2-3). Het tempo wordt door Trappers opgevoerd en Raiders wankelt. De spanning loopt op, zowel op het ijs als op de tribunes. Als zogenaamde fans na een opstootje op het ijs rotzooi op het ijs gaan gooien wordt de wedstrijd gestaakt en heeft de Pellikaanhal zijn eerste rel erop zitten. De extra rust is ook welkom voor de spelers. Er wordt hervat met drie tegen drie spelers. J. Tuma brengt tot grote vreugde van de fans de 3-3 op het bord. Godin ziet zijn inzet gestopt na een weergaloze safe van Bulejcik en slaat zijn stick kapot op het ijs. Na een vloeiende combinatie tussen Petrnousek en MacDonald scoort Simons (22 jaar en al meer dan 300 wedstrijden voor Trappers) 4-3 en geeft Trappers een mentale injectie. Petrnousek moet voor twee minuten naar de bank na een "noodzakelijke" overtreding om een doelpunt te voorkomen. De Canadezen halen hun doelman Cote van het ijs en staan dan met 6 tegen 4 spelers in overtal. Christiaans verdedigt koelbloedig uit en stelt J. Tuma in staat vanaf de middenlijn de 6-4 (empty-net goal ) te scoren. De fans juichen hun team hartstochtelijk toe. De zwaar bevochten zege op 4e sterke Canadezen is een feit

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Raiders vindt zijn meester" en "Tilburg Trappers buigt stand in slotfase om van 2-3 naar 5-3". De krant brengt een uitvoerig verslag, voorzien van twee foto' 5. In het nieuwe sportblad "Sportexpres" twee pagina's en een zevental foto's

Tot slot
In een drie uur durend gevecht weet Trappers de strijd tegen de sterke Canadezen toch in winst om te zetten, zulks tot grote vreugde van de (vaste) fans, waaronder 700 seizoenkaarthouders. De Tilburgers zetten onweerstaanbaar door. Een puike prestatie in ieder geval deze krachtsexplosie.

De stand voor de Cup International (bovenste drie plaatsen) is nu als volgt:
Raiders 8 gesp. 15 punten (59-32)
Trappers 8 gesp. 14 punten (62-31)
Hijs Hokij 11 gesp. 11 punten (52-46)

Trappers is volledig in de race. Dat kan nog veel goeds beloven. Van het zware programma van vijf wedstrijden in acht dagen, werden er vier in winst omgezet. En dat zijn niet de minste overwinningen. Het zijn mooie tijden voor de echte fans.

Cees Pieterse.