BACK TO THE SEVENTIES DEEL 3

5 januari 1970 HIJS HOKY Tilburg Trappers

Inleiding Deze derde wedstrijd van de Trappers binnen 3 dagen , op maandagavond in de Houtrusthallen in Den Haag , is een belangrijke wedstrijd in het kader van de Cup International. Trappers staat op de tweede plaats en HIJS HOKIJ op de derde plaats. Raiders uit Baden-Baden leiden in deze internationale competitie. De Tilburgers treden aan zonder spelercoach Pokorny, die ziek is. Zijn plaats op het ijs wordt ingenomen door Van Gool, terwijl J. van Morkhoven als coach optreedt. De wedstrijd wordt geleid door het trio Landon, Toemen en Savelkouls.

Afwachtend Trappers start in het hol van de leeuw afwachtend en defensief, met name omdat MacQaid al in de 2e minuut 1-0 aantekent na een schot van Binney dat via de stick van Bulecjik afketst. De Tilburgers tasten voorzichtig de mogelijkheden van de Hagenaars af. HIJS HOKIJ daarentegen speelt heel vinnig en is vol ijver. In de 9e minuut kogelt Van Dun vanaf de blauwe lijn op goal, waarna de puck via Simons bij J. Tuma wordt gelegd (1 1). De achterhoede van Trappers speelt nerveus, met uitzondering van de uitblinker Petrnousek. Toch komen de Hagenezen weer op voorsprong, door een doelpunt van weer MacQaid, na een scrimmage voor het Tilburgse doel (2-l). Daarna krijgen de Hagenezen met een 5-3 numerieke meerderheid de kans om de score verder uit te bouwen, maar dat lukt hen niet. Het valt op dat de Canadees MacQaid weinig steun ondervindt van zijn kompanen, Bakker en Manuel. Trappers is duidelijk nog niet in goeden doen in deze periode. De Tilburgse lijn Simons, J. Tuma en Kocanda speelt sterk en stelt de Haagse keeper Ferguson voldoende op de proef. De lijn met W. Tuma, MacDonald en Van Gool komt veel minder uit de verf, maar richt zich ook meer op consolidatie.

Dicteren In de tweede periode dicteert Trappers het spel. Reeds in de 21e minuut scoort weer J. Tuma na assist van Simons (2-2). Een waar Tilburgs bombardement met 10 vlijmscherpe schoten op doel van Ferguson en een schot van Christiaans op de paal zijn het resultaat van de Tilburgse dadendrang. HIJS HOKIJ komt tot welgeteld een schot op doel. In de 25e minuut frommelt Petrnousek de puck tussen de schaatsen van een Haagse verdediger en doelman Ferguson door (2-3). Als Van Dun een straf uitzit scoort Simons na assist van J. Tuma shorthanded (2-4). De rollen zijn nu omgedraaid.

Specialiteit HIJS HOKIJ kan keeper Bulecjik niet verontrusten met laag ingeschoten pucks. Dat is zijn specialiteit. Inmiddels heeft A. de Kok de plaats ingenomen van Van Gool. Bij de Hagenezen valt op dat de Canadees Finnerty in de eerste periode niet is ingezet en nu voor het eerst ijstijd wordt gegund. Een mooie solo levert echter niets op.

Spanning Nadat Trappers in de 50e minuut, nota bene weer met een man minder (Petrnousek is naar de startbank verbannen) via Simons, die de puck van Finnerty heeft ontfutseld en snel op Ferguson kon afschaatsen , de score kan uitbreiden tot 2-5, lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de geel-blauwen. Overigens is de hele hal nu gevuld met Haagse kruitdampen, nadat zogenaamde supporters de nodige rotjes en ander vuurwerk hebben afgeschoten. Dan krijgt de wedstrijd toch een ander beeld als de Hagenaars binnen anderhalve minuut twee doelpunten maken. Eerst scoort Binney in de 53e minuut uit een verwarde toestand voor het Tilburgse doel als Christiaans op de strafbank zit (3-5). Daarna brengt Bakker na assist van Manuel de 4-5 op het bord en brengt hoop in de Haagse harten. De spanning stijgt nu ten top. Het alles of niets. Trappers raakt vermoeid. De Haagse klok begeeft het ook nog onder de spanning. De speaker gaat de nog te spelen tijd met tussenpozen afroepen, later zelfs de nog te spelen seconden. Met nog 1 minuut en 25 seconden verlaat de Haagse doelman het ijs ten gunste van een veldspeler. Als dan ook nog 30 seconden voor tijd J. Tuma naar de strafbank moet, staan de Hagenaars met 6-4 veldspelers op het ijs. De ongeveer 500 (!!) Tilburgse supporters houden hun hart vast. Tweemaal weet Simons de puck op het lege Haagse doel te schieten, maar beide keren net naast. Na een vermeend eindsignaal moet volgens de stopwatch nog 4 seconden worden gespeeld. Dan is de buit voor de geelblauwen binnen (4-5).

Koppen Het Nieuwsblad kopt met "Enorme inzet van Tilburg Trappers beloond met zege op Hijs Hokij: 4-5" en "Tilburgse ploeg houdt in slotfase stand onder zware druk". In de krant een uitvoerig verslag met statistieken en bovendien twee foto's. In de Leidsche Courant welke ik kreeg aangereikt de kop: "GesIaagde aanval Tilburg op Nederlandse ijshockeytroon" en "Hijs kwam in boeiend duel treffer te kort". Deze krant spreekt over Tilburg als het beste team in Nederland. Superlatieven als technisch en tactisch vernuft, enorme snelheid en haarzuivere passes worden genoemd. Een uitvoerig verslag in deze krant en een grote foto vallen op. Het blijkt dat in de Haagse regio voldoende aandacht aan deze sport wordt besteed.

Tot slot Nog wat statistische gegevens over de wedstrijd: StrafminutenHijs Hokij 10, Tilburg Trappers 20; aantal schoten op doel: Hijs Hokij 37, Tilburg Trappers 34.

De stand in de Cup International (eerste drie plaatsen) is nu als volgt:
Raiders 15 uit 8 56-27
Trappers 12 uit 7 57-28
Hijs Hokij 11 uit 10 47-39
Met de derde winstpartij binnen drie dagen zijn spelers en supporters van Tilburg Trappers zeker tevreden. Er volgen deze week nog twee wedstrijden.

Cees Pieterse.