BACK TO THE SEVENTIES DEEL 1

2 januari 1970 Tilburg Trappers Smoke Eaters

Voorwoord
Op de tweede dag van het nieuwe jaar start Trappers met deze thuiswedstrijd voor de Nederlandse competitie. Het is de eerste van een serie van vijf wedstrijden, welke binnen acht dagen gespeeld moeten worden door de Tilburgers. Daarvan twee thuis- en drie uitwedstrijden. Bij Trappers zal A. de Kok zijn rentree maken na vorig seizoen gestopt te zijn. Maar het bloed kruipt, waar het niet kan gaan Smoke Eaters doet overigens buiten mededinging mee aan de Nederlandse competitie, aangezien zij niet over Nederlandse spelers beschikken. Het team van Geleen is in feite een vreemdelingenlegioen (veel AFCENT-militairen gelegerd in Brunssum en enkele Tsjechen voorts werden nieuw aangetrokken doelman Hofstede (Duitsland) en de Belgen Vincken en Aucoin van CPL (Luik). Vandaag zijn niet beschikbaar Patucek, Golem en Vinken. Aangezien Geleen met een onbeperkt aantal buitenlanders speelt, mag Trappers met al zijn imports (zes Tsjechen) spelen. Voor deze wedstrijd komen maar liefst 4600 (!!) toeschouwers opdraven, een absoluut record in de clubhistorie. De wedstrijd wordt geleid door het trio Langdon - Savelkouls - Zaalberg van Zelst

Overdonderend
Trappers start sterk in de richting van de nieuwe Geleense doelman, doch deze weert zich geducht. De Tilburgers spelen echter niet nauwkeurig.. Aan Tilburgse zijde profileert zich vooral Kocanda. Hij is onvermoeibaar. Pokorny speelt met gekneusde ribben toch mee. Later zal hij zich overigens laten vervangen door A. de Kok, die nadien weer uitvalt na hardhandig met de boarding in aanraking te zijn gekomen. Pech dus voor hem. In de 13e minuut scoort Van Dun met een afstandsschot na assist van Kocanda (1-0). Vier minuten later staat de 2-0 op het bord door toedoen van J. Tuma na assist van speler-coach Pokorny.

Doelpunten
In de eerste 10 minuten van het tweede bedrijf bouwt Trappers de score verder uit. Eerst brengt Kocanda ( J. Tuma- Simons) de stand op 3-0 in de 30e minuut, waarna één minuut later W. Tuma 4-0 aantekent na assist van Pokorny. Weer één minuut later weten de Eaters voor het eerst tegen te scoren door de nieuwe aanwinst Aucoin (Oatway) (4-1). Wederom één minuut later scoort Lewis (Purcha ) 4-2 voor Geleen. In deze periode is het laatste 'woord aan Trappers dat in de 38e minuut de score brengt op 5-2 via J. Tuma ( Pokomy).

Sluitstuk
In de derde periode scoort Gilhen (Oatway) in de 52e minuut 5-3, terwijl in de 57e minuut twee doelpunten vallen, t.w. eerst via Simons ( Kocanda ) voor de geel-blauwen ( 6-3), daarna het laatste woord aan Geleen via Aucoin (Gilhen) (6-4). W. Tuma krijgt in deze periode een l0 minuten misconduct na het gooien van zijn stick over de boarding. Hij dacht dat arbiter Langdon niet wilde fluiten na een overtreding op hem. Overigens krijgt Trappers nog 12 strafminuten in deze periode, terwijl de Limburgers 6 minuten krijgen.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Tilburg Trappers mist inspiratie" en "Niettemin zege op Geleen: 6-4" In genoemde krant staat een redelijk kort verslag van Antoon van Hest met een foto waarop Pokorny te zien is tussen 3 spelers van Geleen. Slechts één speler op deze foto ( van Geleen ) draagt een helm.

Tot slot
Trappers heeft zeker geen topwedstrijd gespeeld. Op kritieke momenten worden ze toch wakker geschud. Ook Geleen heeft duidelijk zijn dag niet. Jammer voor het grote aantal fans dat de wedstrijd heeft gezien. In ieder geval een overwinning en twee punten voor de geel-blauwen. Voor de prijs - f 3,75 voor een zitplaats - hoeven de fans het niet te laten om de Pellikaanhal te bezoeken. Zondagavond volgt de return in Geleen ook voor de Nederlandse competitie. Tijdens de wedstrijd wordt een stencil uitgereikt om op 6 en 7 februari (Carnavalsweekend ) 1970 mee te reizen naar Grenoble en Chamonix voor de wedstrijden van Trappers tegen de genoemde ploegen om de Cup international. Kosten voor deze trip bedragen f 199,00 per persoon, in twee gedeelten te voldoen. Bijzonder is dat het betreft een reis per vliegtuig (Transavia- Caravelle). De Tilburgse supporters worden opgeroepen hun favorieten in deze moeilijke wedstrijden te steunen. Later meer hierover.

Cees Pieterse.