BACK TO THE SlXTIES DEEL 43

Samenvatting "Back to the Sixties"

Beginjaren zestig
In de beginjaren zestig leidt de club nog een "slapend bestaan". Men kan niet beschikken over een echte kunstijsbaan. Als het wintert worden de leden weer actief en worden er wedstrijden gespeeld op het Gemeentelijk Sportpark (ondergespoten tennisbanen), Goirle (Bankven) en later op het terrein van de speeltuin Theresia. Vooral in de winter van 1963/64 trekken wedstrijden tegen Amsterdam en Deventer, welke beiden sinds kort over een kunstijsbaan beschikken, behoorlijk publiek. In die tijd zie ik voor het eerst TIJSC spelen en ben meteen verkocht. Planken vormen de boarding, er is "bloed aan de paal" en de ziekenwagen wordt opgeroepen. Dat waren de eerste primitieve omstandigheden op Theresia. Een wedstrijd tegen Antwerpen wordt jammer genoeg afgelast. TIJSC heeft al eerder deelgenomen aan het officieuze kampioenschap van Nederland tijdens een tweedaags toernooi in Amsterdam, waarde tweede plaats wordt behaald achter HIJS HOKIJ, maar voor gastheer Amstel Tigers uit Amsterdam.

Logische stap
De opening van een open kunstijsbaan op Theresia op 9 oktober 1964 is niet meer dan een logische stap, gezien de "honger" van de (oud) spelers en de belangstelling van het publiek. "TIJSC is back in town". Speler-trainer wordt de Zwitser Arthur Gmunder. Joe Simons en John MacDonald komen de gelederen versterken en vormen met Gmunder een schitterende aanvalslijn. In het seizoen 1964/65 komt het publiek in grote getale naar de gezellige open baan, waar iedere supporter een eigen tegel heeft om op te staan. Het merendeel zijn n.l. staanplaatsen. ln de Coupe der Lage Landen behaalt TIJSC Trappers de tweede plaats achter Lille; tevens een tweede plaats in de Nederlandse competitie achter het sterke HIJS HOKIJ. Met versterking worden enige prachtige vriendschappelijke wedstrijden gespeeld, o.a. tegen Voros Meteor Budapest (9-4).

Voortzetting
In het seizoen 1965/66 wordt een eerste Canadees aangetrokken in de persoon van G. Bourgeois en wordt zelfs de Coupe der Lage Landen gewonnen, nadat Lille niet komt opdagen (5-9 reglementair). In de Nederlandse competitie wederom een tweede plaats achter HIJS HOKIJ. In een legendarische wedstrijd op 2 februari 1966 verliest Trappers op de oude HOKIJ tegen HIJS met 13-11, na met 2-7 voorgestaan te hebben. In deze wedstrijd speelt voor het eerst E. Gosselin (ja, de vader van) mee. Vriendschappelijke wedstrijden worden met wisselend succes afgerond. In het seizoen 1966/67 wordt om de Coupe Internationale gespeeld. Voor het eerst wordt met 6-6 gelijk gespeeld tegen de grote Haagse. Thuis wordt van Den Bosch met 3-8 verloren, waarna er grote ongeregeldheden ontstaan en de wedstrijd wordt gestaakt. Twee Canadezen van Trappers vertrekken in januari met de noorderzon, Trappers in ellende achterlatend. In de Nederlandse competitie wordt daardoor slechts de derde plaats behaald. Een rampseizoen!

Herstel
In het seizoen 1967/68 wordt de Coupe der Lage Landen in ere hersteld en prompt gewonnen door Trappers, voor Parijs. In de Nederlandse competitie weer de tweede plaats achter HIJS HOKIJ. Het verschil met de Hagenezen wordt echter ieder jaar kleiner. De Tilburgsc supporters beloven elkaar dat "onze tijd nog komt". In de Coupe Brabant, een onderonsje tussen Den Bosch en Trappers, wint Den Bosch met 6 uit 5, tegen Trappers met 4 uit 5. Trappers speelt vriendschappelijk tegen sterke tegenstanders als Brno (4-11) en Japan (2-7). Op 8 december 1967 wordt thuis van de Schotse Mohawks verloren met 3-8. De supporters van toen zullen deze wedstrijd nooit vergeten. De Schotten spelen als echte koppensnellers, het bloed is niet van het ijs te krijgen, geel-blauwe spelers moeten naar het ziekenhuis om hoofdwonden te laten hechten (helmen zijn in die tijd nog niet verplicht) en de stevige Tilburgse doelman Bob Gray begeeft zich als speler op het ijs en weet enige Schotse boosdoeners een lesje "tromroffelen" te leren.

Resultaten
De Tilburgse supporters weten het al jaren. De grote Haagse zal gek lopt worden. In een onvergetelijke wedstrijd op 2januari 1969 op de oude HOKIJ weet Trappers na een snelle achterstand van 2-0 orde op zaken stellen en de Haagse Hopjes met 3-6 te kloppen. In deze wedstrijd spelen de gevluchte Tsjechen G. Petrnousek en J. Tuma voor het eerst in competitieverband mee. In februari wint Trappers thuis andermaal van De Hopjes met 2-1, zodat de prestigieuze Cup International wordt gewonnen. Ook de Coupe Brabant wordt in drie wedstrijden van Den Bosch gewonnen met 6 uit 3, na louter grote overwinningen. In de Nederlandse competitie, waar met slechts drie buitenlanders mag worden gespeeld, wordt Trappers andermaal tweede achter HIJS HOKIJ. Voorts speelt Trappers vriendschappelijke wedstrijden tegen sterke buitenlandse ploegen, zoals Brno (6-11) en Kladno (10-4). Voor het eerst duiken ook op de namen van 4 Wing Raiders (3-2) en Smoke Eaters Geleen (13-2). In dit seizoen behaalt Trappers op 24 januari 1969 de grootste score ooit, n.l. 38-1 winst in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Blackpool. Een wereldrecord zit er niet in na dat ene doelpunt van de Engelsen.

Pellikaan-hal
Na vijf seizoenen op de open Theresiabaan gespeeld te hebben wordt op28 november 1969 de Pellikaan-hal geopend. De club en de toeschouwers zijn daar aan toe. Een prachtige accommodatie voor bijna 5000 toeschouwers. Er hoeft geen kou meer geleden te worden. Eind 1969 leidt Trappers in de Cup International met 10 uit 6 voor Raiders met 9 uit 5 en Hijs Hokij met 9 uit 7. De Coupe de Luxembourg wordt na een tweedaags toernooi in Beaufort (Lux.) mee naar Tilburg genomen voor Hijs Hokij en het Zwitserse Kloten. In de Coupe Brabant wordt gestart met een gelijkspel en een nederlaag tegen Den Bosch. De Nederlandse competitie start pas na Nieuwjaar, terwijl ter gelegenheid van de opening van de Pellikaan-hal voor bijna 5000 toeschouwers verloren wordt van Raiders (6-11).

Conclusie:
De jaren zestig heeft Tilburg Trappers benut voor de wederopbouw van ijshockey in deze stad. Trappers staat weer op de kaart. Er speelt een prima team in een schitterende ambiance. Het publiek komt in grote getale. Het wordt nu tijd om te gaan "oogsten".

Cees Pieterse.