BACK TO THE SlXTIES DEEL 42

26, 27 December 1969 Internationaal toernooi om de "Coupe Luxembourg" te Beaufort

Inleiding
Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe open kunstijsbaan in Beaufort (Luxemburg) wordt een internationaal ijshockeytoernooi gehouden, waaraan deelnemen de Nederlandse ploegen van Tilburg Trappers en Hijs Hokij en het Zwitserse Kloten. De bedoeling is dat het toernooi jaarlijks zal terugkeren Voor zover ik kan nagaan is het een eenmalige zaak geweest, althans heeft Tilburg Trappers er nadien nooit meer aan deelgenomen. In de zomer van 1998 heb ik het ijsbaantje bezocht, maar mij bleek dat het in deplorabele omstandigheden verkeert. Uit affiches bleek dat er in maart 1998 nog een internationaal jeugdtoernooi heeft plaatsgevonden.

26 december 1969 Tilburg Trappers - Kloten
Trappers start het toernooi voortvarend met de wedstrijd tegen het Zwitserse Kloten, dat uitkomt in de hoogste Zwitserse divisie. In de eerste periode komt Trappers op een 4-2 voorsprong. Via de tussenstanden 6-0 en 4-4 komt een eindstand van 14-6 op het bord.
De scores van de Tilburgse spelers zijn als volgt:
Simons 4 goals en 2 assists, MacDonald 3 goals en 2 assists, J. Tuma 2 goals en 2 assists, Petrnousek 2 goals en 1 assist, W. Tuma 1 goal en 1 assist, Van Esch 1 goal, Kocanda 1 goal en Christiaans l assist. In de wedstrijd loopt Pokorny bij een botsing twee gekneusde ribben op. Van Esch wordt zijn vervanger. Vraag is hoe lang Pokorny uitgeschakeld zal zijn, mede met het oog op de belangrijke ontmoetingen om de Cup International tegen Hijs Hokij op 5 januari a.s. in Den Haag en tegen de Raiders op 9 januari a.s. in Tilburg. In de derde periode van deze wedstrijd keept Van Schilt in plaats van Bulejcik.

27 december 1969 Tilburg Trappers - Hijs Hokij
Deze wedstrijd is de eerste confrontatie tussen beide ploegen in dit seizoen. De Hagenezen treden op volle sterkte aan, dus met de Canadezen Ferguson, Finnerty, MacCoIl, MacQuaid en Binnie. Trappers moet -zoals gezegd- aantreden zonder Pokorny. Trappers speelt een uitstekende wedstrijd en wint verdiend met 6-3 via de tussenstanden 3-1, 2-1 en 1 - 1.

De doelpunten komen op naam van MacDonald(3), Simons (2) en Kocanda (1).
De assists zijn van Kocanda (2), J. Tuma en Christiaans.
De Haagse doelpunten komen op naam van Bakker, Finnerty en Ooms.
Trappers boekt 8 strafminuten tegen Hijs Hokij 14.

27 december 1969 Hijs Hokij - Kloten 10-2 (0-2) (3-0)(7-0).
Nadere gegevens van deze wedstrijd ontbreken mij

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met: "Tilburg Trappers wint eerste kennismaking met Hijs Hokij" en "Coupe de Luxembourg naar TiIburg" Voorts: "Pijnlijk souvenir voor Jiri Pokorny". Het verslag is voorzien van een drietal foto's, t.w. van Pokorny, van goalgetter Simons en van de prijsuitreiking van de Coupe door de Luxemburgse minister van sportzaken aan aanvoerder Simons.

Eindstand van het toernooi:
1. Tilburg Trappers 2 2 0 0 4 20-9
2. Hijs Hokij 2 1 0 1 2 13-8
3. Kloten 2 0 0 2 0 8-24

Tot slot
Trappers heeft een uitstekend toernooi gespeeld. Ook de hernieuwde kennismaking met Hijs Hokij is goed verlopen. Jammer dat Pokorny voorlopig uitgeschakeld is. Niettemin moet Trappers in staat zijn de komende wedstrijden goed te presteren. Inmiddels is bekend geworden dat in de competitie om de Cup International Raiders heeft gewonnen van Grenoble (8-3), zodat de Canadese militairen leiden met 11 uit 6, voor Trappers met 10 uit 6. Daar zullen de geel-blauwen iet aan moeten doen!

Cees Pieterse.