BACK TO THE SlXTIES DEEL 41

22 december 1969 Tilburg Trappers Den Bosch

Vooraf
Deze wedstrijd is reeds de vierde confrontatie tussen beide Brabantse teams in dit seizoen. Trappers heeft reeds in Den Bosch gewonnen voor de Cup International, terwijl voor de Coupe Brabant een keer gelijk werd gespeeld in Tilburg en in Den Bosch de thuisclub aan het langste eind heeft getrokken. Beide ploegen treden op volle sterkte aan. Op deze maandagavond zijn liefst 4400 (!) toeschouwers aanwezig in de Tilburgse ijshockey-arena. Deze wedstrijd is voor de Cup International, waarin Trappers nog geen punt heeft verspeeld. Den Bosch is en blijft een "Angstgegner" voor de Tilburgers. Scheidsrechter is Lennon, met als linesmen Toemen en Savelkouls.

Eerste periode
Trappers start sterk met prima aanvalsacties. Den Bosch is de ploeg welke het moet hebben van een geweldige inzet. Fysiek is het enige wapen waarmee Den Bosch succes denkt te krijgen. Als het alleen om techniek zou gaan, is Trappers niet te kloppen, zo weet menige ploeg. Gosselin (Boyle, Wagemakers) weet zelfs na 4 minuten de score te openen voor de Bosschenaren (0-1). Twee minuten later kunnen de Tilburgers de stand gelijk trekken via een doelpunt van Pokorny (Petrnousek) (1-1). Na 12 minuten komt Trappers voor het eerst op voorsprong door Simons (Christiaans) (2-1). Den Bosch kan via Hagerman (Gosselin) weer op gelijke hoogte komen (2-2), d.w.z. na 17 minuten. W. Tuma (Pokorny) brengt Trappers na 18 minuten weer op voorsprong (3-2).

Nalatig
Ook in de tweede periode blijkt dat Trappers niet volledig attent is. Het ziet geen kans Den Bosch van zich af te schudden, terwijl het daarvoor voldoende gelegenheid heeft. W. Tuma (MacDonald, Pokorny) brengt de marge weer op twee doelpunten (4-2). Een minuut later scoort eerst Gosselin (Koukal) (4-3) en daarna Simons (J.Tuma, Van Dun) voor de geel-blauwen (5-3). Prima doelpunten van Tilburgse zijde, kwalitatief veel mindere doelpunten van Bossche zijde, maar zij tellen natuurlijk even zwaar. Den Bosch weet van geen wijken.In de 30e minuut brengt Gosselin (Boyle) de marge weer terug (5-4) en 6 minuten later is de stand zelfs gelijk via sterspeler Boyle (Gosselin) (5-5). In de 38e minuut zorgt MacDonald (W. Tuma) er voor dat de Tilburgers met een krappe voorsprong (6-5) de tweede pauze ingaan.

Vasthoudend
Den Bosch blijft vechten voor zijn kans. Zij achten zich zeker niet kansloos. Hoewel Trappers door Simons (J. Tuma) de marge na 43 minuten op twee brengt (7-5), sluit Den Bosch eerst aan via Gosselin (7-6) in de 47e minuut -na een misser van Bulecjik- en een minuut later brengt Boyle (Gosselin) de stand in evenwicht (7-7). Trappers heeft zichzelf dan in een moeilijke positie gebracht. Zelfs het prachtige elektronische scorebord begeeft het. Nog is de pijn niet over voor de Tilburgers, als Hagerman (Boyle) in de 52e minuut Den Bosch zelfs op voorsprong brengt (7-8). Drie minuten voor tijd brengt W. Tuma (Kocanda, J. Tuma) de balans in evenwicht (8-8).

Spanning
In de resterende tijd loopt de spanning hoog op. Een enorme doelworsteling voor het Tilburgse doel loopt uit in een enorme kloppartij, waarbij liefst tien spelers zijn betrokken. Het arbitrale trio werpt zich ook tussen de kluwen. Van Dommelen (Den Bosch) en J. Tuma krijgen een gamemisconduct, Koukal (Den Bosch) en Pokorny krijgen ieder vijf minuten en Gosselin (Den Bosch) en Petrnousek krijgen ieder twee minuten. Zes spelers derhalve uit de strijd. Dan resteren nog 74 seconden met ieder team drie veldspelers. Bovendien een face-off in het Tilburgse verdedigingsvak. Het Bossche trio Boyle, Jastremski en Hagerman heeft de zenuwen en best in bedwang. Twintig seconden voor tijd scoort Boyle met een ver schot (8-9). Die klap weet Trappers niet meer op te vangen. Een koude douche voor de Tilburgers en de eerste nederlaag in de Cup International is een feit.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Den Bosch dient Tilburg Trappers in laatste seconden knock out toe" en "Thuisclub eerste keer verslagen voor Cup International: 8-9" Wederom een prima verslag met foto en een statistisch overzicht van de wedstrijd. Aantal schoten op doel: Trappers: 40 en Den Bosch: 28. Aantal strafminuten: 24 en een game misconduct voor beide teams.

Tot slot
Een thriller van de eerste orde, waarin Trappers verzuimd heeft definitief afstand te nemen. De Tilburgse doelman Bulejcik heeft een zwakke avond gehad. Enkele grote verdedigingsfouten zijn fataal geweest. Bosschenaar Gosselin heeft daarvan optimaal kunnen profiteren (vier maal gescoord). Simons en W. Tuma aan Trappers-zijde zijn trefzeker (ieder drie doelpunten). J. Tuma is na een sterke eerste periode jammer genoeg teruggevallen. Trappers weet weer wat verliezen is. In de stand van de Cup Intemational leidt Trappers nog met l 0 uit 6, voor Raiders met 9 uit 5 en Hijs Hokij met 9 uit 7.

Cees Pieterse.