BACK TO THE SlXTIES DEEL 39

12 december 1969 Tilburg Trappers - Chamonix

Voorwoord
Voor de derde keer binnen vijf dagen speelt Trappers een wedstrijd voor de Cup International. Op de vaste speelavond, de Vrijdagavond, zijn maar liefst 4000(!) toeschouwers present om de spelers te steunen. De wedstrijd wordt geleid door de heren Langdon (Canada) en Pianfetti ( Frankrijk). De naam van laatstgenoemde komt verder in dit stuk terug. Chamonix is veelvuldig Frans kampioen. De toeschouwers zijn razend benieuwd of Trappers de sterk ingezette competitie (nog geen puntverlies) als zodanig kan vervolgen. In de Tilburgse formatie ontbreekt alleen Vermeer wegens ziekte.

Eenrichtingsverkeer
Al spoedig blijkt dat er sprake is van eenrichtingsverkeer richting het Franse doel. De Fransen spelen weliswaar goed verzorgd ijshockey, maar blijken al snel te slap te spelen voor een gemotiveerde Tilburgse ploeg. De term bodycheck schijnt niet in hun bagage voor te komen. Aanvoerder Simons scoort in de 8e minuut 1-0 ( Petrnousek, Kocanda). De Fransman Colin weet in de 11e minuut op assist van de Tsjechische sterspeler van Chamonix, Guryca, gelijk te maken (1 - 1). Nog in dezelfde minuut weet weer Simons ( J. Tuma, Van Dun) Trappers op voorsprong te zetten (2-1). De Franse scheidsrechter Pianfetti vindt het dan tijd worden zijn landgenoten te hulp te komen. Eerst wordt doelman Bulejcik - om onvolgbare redenen - met een twee minuten straf opgezadeld. Daarna krijgt W. Tuma een 10 minuten misconduct. Op die manier zou Chamonix met vijf tegen drie in staat worden gesteld om te scoren. Hoe het Tilburgse publiek toen te keer ging kan ik me nog steeds goed herinneren. De sfeer dreigt onheilspellend te worden. Maar wat gebeurt er? Niet Chamonix weet te scoren, maar Trappers bouwt in de 16e minuut de score uit via weer Simons, die prachtig voorbereidend werk van MacDonald en Pokorny vakbekwaam afrondt (3-1).

Suprematie
Die afstraffing komt Chamonix niet meer te boven. Trappers is zonder meer de sterkste ploeg. De score wordt verder uitgebouwd via J. Tuma in de 25e minuut (4-1). In de 29e minuut is Simons weer goalgetter na assist van J. Tuma (5-1). Pokorny doet in de 32e minuut een duit in het zakje, na aangeven van Petrnousek (6-1). Vooral verdedigend speelt Pokorny een puike partij. Hij is een zeer complete speler, zo blijkt maar weer eens. J. Tuma speelt zeer spectaculair. Zijn rushes zijn onstuitbaar. Petrnousek is onvermoeibaar en Christiaans speelt -als altijd -zeer gedegen. Bulejcik keept weer vlekkeloos en is vooral in de een-tegen-een situaties zeer koel.

Simons
Trappers blijft maar aanvallen, maar hoeft lang niet tot het uiterste te gaan. Simons heeft blijkbaar niet genoeg aan zijn vier eerdere doelpunten. Hij is de enige die in de derde periode scoort (7-1) na assist van Kocanda, J. Tuma. Met vijf doelpunten is hij de koningsschutter. Hij wordt natuurlijk "gedragen" door een totale teamprestatie. Niettemin is hij voor het doel erg koel. De verslaggever heeft het over typische Simons-goals uit situaties voor het Franse doel. De Franse doelman Deschamps zal er wel van wakker gelegen hebben. Al is de tegenstand van de Fransen allang gebroken, bijna alle toeschouwers blijven op hun plaats. De staaltjes ijshockey welke getoond worden, zijn het aanzien meer dan waard.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Chamonix te lief voor Tilburg Trappers: 7-1" en "Joe Simons goed voor vijf goals". Bij het verslag staat een prima foto afgebeeld, waarin natuurlijk Simons heeft gescoord. De cijfers bewijzen hoe lief Chamonix gespeeld heeft, zes strafminuten tegen 22 voor Trappers. In de stand staat Trappers op de 3e plaats met 8 uit 4 (35-10). Daarboven staan nog (1) Raiders met 9 uit 5(35-16) en (2) Hijs Ilokij met 9 uit 7 (35-26). De Tilburgers blijven derhalve de enige ploeg zonder enig puntenverlies. Het spel van de Trappers oogt uitgebalanceerd. De fans blijven verrukt. Het is weer een mooie vrijdagavond geweest.

Cees Pieterse.