BACK TO THE SlXTIES DEEL 38

11 december 1969 Den Bosch – Tilburg Trappers

Inleiding
Deze wedstrijd voor de internationale competitie om de Cup International is de eerste wedstrijd tussen twee Nederlandse teams in de geschiedenis, welke rechtstreeks op de Nederlandse televisie (TROS) wordt uitgezonden. Na de ruim gewonnen wedstrijd tegen Smoke Eaters afgelopen maandag, willen de Tilburgers de opgaande lijn voortzetten. In het Bossche ijsstadion De Vliert zijn 2000 toeschouwers aanwezig, waaronder veel geel-blauwe fans. Trappers heeft zeker wat goed te maken, aangezien een week geleden nog met 8-2 in Den Bosch werd verloren voor de Coupe Brabant. De Cup ‘International’ is de belangrijkste competitie voor de Trappers en voor deze competitie mogen meer buitenlanders meespelen.

Onstuimig
Den Bosch start zeer fel en is blijkbaar voornemens Trappers een snelle knock-out toe te dienen. Als zij daarvoor de kans krijgen natuurlijk. Den Bosch speelt teveel op de individuele toer, zoals Boyle en Hagerman. Gosselin valt erg tegen. Trappers daarentegen is meer collectiefbezig. Met name in de defensie wordt geen risico genomen. Zij passen beter en counteren sterk. Bovendien is naast deze tactiek, vooral keeper Bulecjik een struikelblok voor de Bosschenaren. Het Bossche spervuur wordt vakkundig door hem gepareerd. Pokorny heeft een uitgebalanceerde tactiek voorgeschreven. Bovendien legt hij een prima basis voor Trappers door in de 8e minuut tweemaal de scoren na prachtige acties van respectievelijk J. Tuma en Petmousek (0-2). Daarna weet Den Bosch tegen te scoren via Vaelav (1 -2), die de door vele spelers voor hem en de steeds meer opkomende mist, gehinderde Tilburgse doelman Bulecjic kan verschalken. Voor de eerste pauze loopt Trappers weer verder uit als Petrnousek zijn medespeler MacDonald in staat stelt te scoren (1-3).

Spanning
In de tweede periode spelen beide teams te gespannen en gejaagd. Boyle mist vrij voor de Tilburgse doelman. Wanneer Kocanda naar de strafbank moet, krijgt Den Bosch de gelegenheid terug te komen. Powerplay levert de Hertogstadbewoners echter niets op. Trappers voert de score verderop via J. Tuma uit een assist van Simons (l-4). Jammer dat laatstgenoemde minder op dreef is. Den Bosch kan via Hagerman de score op 2-4 brengen. In het Bossche team heeft Leclair overigens weer de voorkeur gekregen boven Van den Bogaard. Aan Tilburgse kant blijken J. en W. Tuma de grote gangmakers te zijn.

Consolideren
In de derde periode wil Trappers de wedstrijd consolideren. Veel spanning blijft aanwezig. Vooral de Tilburgse verdedigingslijn met Van Dun en Petrnousek houdt het hoofd koel. Den Bosch slaagt er niet in grip te krijgen op de wedstrijd. In de 56e minuut loopt Trappers verder uit via Simons (J. Tuma) (2-5). Dan is de wedstrijd toch wel gelopen, alhoewel Boyle 2 minuten voor tijd kan profiteren als Bulecjic de puck niet kan vinden-(3-5). Gosselin kan de nederlaag wat moeilijk verkroppen en start een partijtje vrijworstelen met Kocanda. De buit is dan binnen voor de Tilburgers.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met Tilburg Trappers stuurt Den Bosch de mist in: 3-5 en "Pokorny legt basis voor revanche". Voorts Bob Buddy (de schuilnaam voor Bulecjic destijds) houdt Boyle c.s. op afstand. Naast het verslag een foto gemaakt nadat MacDonald 1-3 heeft gescoord na assist van Petrnousek. Het verslag is goed voorzien van cijfers, zoals de stand in de competitie voor de Cup International en het programma voor het komende weekend.

Tot slot
De geel-blauwen hebben hun revanche binnen. De fans zingen in Den Bosch : "Den Bosch, die kan zijn biezen pakken ". Televisie kijkend Nederland heeft een en ander mee kunnen beleven. Trappers staat nu op de 3e plaats met 6 uit 3 ( 26-9). Daarboven staan 4. Wing Raiders met 9 uit 5(!) en HIJS HOKIJ met 7 uit 6 (!). Trappers ligt derhalve goed op koers. Dit is de 2e overwinning van deze week. Morgenavond staat de thuiswedstrijd ook voor de Cup International tegen Chamonix op het programma. De Tilburgse supporters zeggen derhalve "tot mergen" tegen elkaar.
P.S.: In het verslag van de eerste periode wordt gesproken over opkomende "mist" in het Bossche ijsstadion. Verklaring daarvoor is het feit dat genoemd stadion aan de lange zijde (noord-oost-kant) jaren open geweest is. Aan die zijde werd voor het publiek met hete luchtkanonnen gewerkt om de kou te kunnen trotseren.

Cees Pieterse.