BACK TO THE SlXTIES DEEL 37

8 december 1969 Tilburg Trappers Smoke Eaters

Opluchting
De laatste week blijkt het zelfvertrouwen bij de geel-blauwen nog niet op peil te zijn. Er heerst een merkbare spanning in de ploeg. Er is ook geen eenheid te bespeuren. Afgelopen donderdag werd met 8-2 verloren in en van Den Bosch. Weliswaar om de Coupe Brabant, maar toch. Iedereen is van mening dat er wat moet veranderen. De wedstrijd van vanavond is de tweede wedstrijd van Trappers voor de Cup lnternational waarbij op deze maandagavond toch weer 2400 getrouwen aanwezig zijn. Gehoopt wordt dat de donkere wolken boven Trappers snel zullen overdrijven.

Herboren
Trappers speelt in de eerste periode als herboren. Komt nog wel in de 1e minuut achter door een doelpunt van Lewis( Golem) (0-1), maar stelt daarna orde op zaken. Een minuut later brengt Simons ( J. Tuma) de gelijkmaker op het bord (1 - 1). Trappers speelt ijshockey van grote klasse. De hand van de Tsjechische speler/coach Pokorny is duidelijk zichtbaar. Vooral het positiespel is bij beide Tilburgse aanvalslijnen goed verzorgd. Smoke Eaters kan de combinaties uit het boekje niet bijhouden. In de 5e minuut brengt W.Tuma (Pokorny - MacDonald) Trappers op voorsprong (2-1), waarna dezelfde speler in de 7e minuut de score opvoert (3-1). In de 11e minuut is het helemaal raak. Simons scoort binnen deze minuut tweemaal, eerst met assist van J. Tuma - Kocanda (4-1) en daarna met assist van weer J. Tuma (5-1). In de dertiende minuut herhaalt deze combinatie hun optreden (6-1). Pas in de 18e minuut kan Smoke Eaters wat terugdoen via Oatway( Simpson). Het blijkt dat Simons weer de snelle killer is en dat zijn grote aangever J. Tuma is.

Bewondering
De fans kijken met bewondering en ongeloof toe. Het nu vertoonde spel verdient de schoonheidsprijs. Smoke Eaters moet toekijken wat de beide Tilburgse aanvalslijnen aan schoons op het ijs leggen. Voor hen is het ontluisterend om tegen dit team op te moeten boksen. Vooral de comeback van Simons is verrassend. Ook andere Trappers spelen op topniveau, zoals de broers Tuma, Petmousek, Pokorny, MacDonald en doelman Bulejcik. Wat staat het publiek nog te wachten?

Lagere versnelling
In de tweede periode speelt Trappers in een iets lagere versnelling. Toch worden de Eaters ook in deze periode bij vlagen weggespeeld. Vermeer breidt de score in de 24e minuut uit (7-2), waarna MacDonald in dezelfde minuut op aangeven van Vermeer-Petmousek (8-2) scoort. In de 30e minuut tekent Petrnousek (9-2) aan na assist van W. Tuma. Smoke Eaters kan daar helemaal niets tegenover stellen. Dat doet natuurlijk pijn.

Gas terug
In de derde periode neemt Trappers nog duidelijker gas terug. Er staan deze week nog meer wedstrijden op het programma, zo wordt blijkbaar gedacht. Beide teams spelen nu een beetje gelijk op. Het scoreverloop is verder als volgt: 43e minuut W. Tuma (Petmousek) (10-2), 49e minuut Oatway (Simpson) (10-3), J. Tuma in de 55e minuut (11-3), daarna tweemaal Gilhen na assist van tweemaal Oatway in de 57e minuut (11-4) en (11-5). Tot slot weet Van Dun in de voorlaatste minuut (12-5) aan te tekenen.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Herboren Tilburg Trappers ontluistert Smoke Eaters" en "Verrassende comeback van Joe Simons: 12-5" en "Eerste periode goed voor schoonheidsprijs". Een actiefoto voor het Geleense doel completeert het verslag dat er keurig verzorgd uit ziet. Vijf kolommen en veel wedstrijdgegevens.

Naschrift
De Tilburgse fans zijn zeer tevreden naar huis gegaan. Smoke Eaters voelt zich voor de tweede maal binnen korte tijd onmachtig tegen de geel-blauwen. Een excuus kunnen de Eaters nog aanvoeren, t.w. het keepersprobleem. Ook Durban kan het niet oplossen. Na de eerste periode wordt hij vervangen door Ryan. Nog enkele gegevens voor de statistiek:
aantal schoten op doel: door Trappers: 42; door Eaters: 30.
Aantal strafminuten: Trappers: 20; Eaters 8.
In de Cup International heeft Trappers nu 4 punten uit 2 met een doelgemiddelde van 21-6!. Een prima start in deze belangrijke competitie. Twee ploegen hebben al 7 punten, t.w. 4. Wing Raiders en Hijs Hokij, maar dat is uit respectievelijk 4 en 6 wedstrijden.

Cees Pieterse.