BACK TO THE SlXTIES DEEL 34

23 november 1969 Smoke Eaters Tilburg Trappers

Gebrekkige voorbereiding
Terwijl andere teams al de nodige ijstijd en oefen- en competitie- wedstrijden achter de rug hebben, moet Trappers met een tiental trainingsuren aan de start verschijnen. Oorzaak is het feit dat de Pellikaanhal in 80 dagen gebouwd moest worden en binnenkort geopend wordt. Vanwege alle bouw-activiteiten kan Trappers slechts een beperkt aantal uren trainen. Wat weer zijn weerslag heeft op de bouwactiviteiten van de bouwvakkers Hoe dan ook, Trappers staat voor aanvang van een nieuw seizoen. De eerste wedstrijd is er een tegen het 'vreemdelingenlegioen van Smoke Eaters met Tsjechen Canadezen van het opgeheven 3. Wing legeronderdeel en AFCENT-militairen uit Brunssum. De wedstrijd is voor de Cup International. Smoke Eaters heeft in Nederland reeds gevestigde namen als HIJS HOKIJ (4-1) en Den Bosch (3-1:) geklopt. Dat belooft wat.

Oost-Europees
Trappers met zes Tsjechen in de gelederen. waaronder speler-trainer Pokorny, speelt uitstekend verzorgd Oost-Europees ijshockey, gebaseerd op prima positiespel, zuivere passing en een gesloten verdediging. Het tempo wordt hoog gehouden. Voor een uitverkocht huis (2200 toeschouwers, waaronder 300 uit Tilburg) presenteert Trappers een team dat nog nooit zo sterk is geweest. Smoke Eaters biedt prima tegenspel maar mist de klasse om Trappers te weerstaan. In de derde minuut scoort W. Tuma na assist van zijn broer Jiri (0-1). Smoke Laters komt door Lewis( Oatway) op gelijke hoogte (1 - 1) in de 8e minuut. Nog in dezelfde periode loopt Trappers uit door Pokorny(Kocanda) en Simons(Kocanda) in de 9e, respectievelijk de 12 minuut.

Ontnuchtering
In de tweede periode wordt het 'Limburgse" team verder ontnuchterd. Door prima positiespel loopt Trappers verder uit door vier doelpunten te scoren. Deze komen op naam van J. Tuma(Petrnousek) (1-4). Kocanda(J. Tuma) (1-5), Petrnousek(Christiaans) (1-6) en Kocanda(Pokomy) (1-7). De laatste twee doelpunten werden overigens in dezelfde minuut(32e) gescoord. Smoke Eaters weet daar niets tegenover te stellen.

Hard spel
In de laatste periode kunnen de Eaters hun toevlucht alleen nog zoeken in hard en botweg ruw spel. Trappers blijft soeverein spelen. Loopt nog uit door doelpunten van Van Gool( J. Tuma) (1-8) en W. Tuma (Vermeer) (1-9) in de 42e en 43e minuut. Eaters kunnen het net ook in deze periode niet vinden. Oatway en J. Tuma krijgen na een handgemeen een game misconduct. Opvallend is dat de Tilburgse doelman Bulejeik. met een pijnlijke blessure, een geweldige wedstrijd speelt en met name over het ijs niet te passeren is. Een illustratie van het goede positiespel van Trappers is het feit dat geen enkel doelpunt zonder assist wordt gescoord. Voorts kan nog worden opgemerkt dat Trappers tweemaal binnen een minuut scoorde uit powerplay.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "Tilburg ontnuchtert Geleen" en "Smoke Eaters vindt zijn meester. 1-9". Eaters staan weer met beide benen op de grond. De Limburgers dichten Trappers de Cup al toe. Met dit spel heeft Trappers inderdaad vriend en vijand verrast. In de verslaglegging iii het Nieuwsblad wordt voor de gevluchte Tsjechen allen een andere, Tilburgs lijkende naam gebruikt. Deze namen werden jaren gebruikt. In deze aflevering heb ik hun originele naam gebruikt. Aangezien speler-trainer Pokorny met toestemming van de Tsjechische autoriteiten hier verbleef, hoefde voor hem geen andere naam te worden bedacht.

Naschrift
Trappers heeft met deze overwinning zijn visitekaartje afgegeven. Het competitieschema van de Cup International is zeer onoverzichtelijk: HIJS HOKIJ heeft al zes wedstrijden gespeeld; The Arrows vijf en Trappers dus een. Nu binnenkort de Pellikaanhal klaar is, zal Trappers snel wat wedstrijden gaan inhalen, d.m.v. extra wedstrijden op doordeweekse dagen. As. vrijdag 28 november opent de Pellikaanhal met naast de officiele opening, een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Raiders uit Baden-Baden. De Tilburgse fans staan te trappelen van ongeduld om hun favorieten aan het werk te kunnen zien.

Zo laat in het seizoen starten is ook een grote uitzondering. Als de voortekenen niet bedriegen, zal het lange wachten niet tevergeefs zijn geweest.

Cees Pieterse.