BACK TO THE SlXTIES DEEL 33

10 februari 1969 Trappers HYS HOKY

Inleiding
In deze wedstrijd staat de felbegeerde Cup International op het spel. De Tilburgers zijn erop gebrand dit kleinood ten koste van de Hagenezen binnen te halen. De wedstrijd van vandaag zal de beslissing brengen. Mogelijk dat thuisvoordeel voor de geelblauwen de doorslag kan geven. Verwacht wordt in ieder geval een spannende strijd, waarbij de kwaliteit mogelijk zal inboeten. De Tilburgers hebben in hun geheugen gegrift nog de eerste triomf op de Haagse ploeg te weten sedert de herstart in 1964, vijf weken geleden en dat nog wel in Den Haag en voor deze zelfde bokaal (3-6). Tot in lengte van jaren is deze wedstrijd een van de meest bejubelde triomfen van de geel-blauwen gebleven. Een echte Trappers - fan vergeet die 2e januari 1969 nimmer.

Slijtageslag
De wedstrijd van vandaag wordt gekenmerkt door slecht spel maar tevens door een ongekend hoge inzet van beide ploegen. Geen van beiden willen deze heilige oorlog verliezen. De Hagenezen zijn - zoals bekend - meesters in psychologische "oorlogvoering" en "sabotage". Op voor hun gevaarlijke momenten wordt het spel na een Haagse "ingreep" door de arbiters stilgelegd of het spel wordt op een andere wijze vertraagd. Trappers heeft voortdurend een overwicht, maar wordt door de Haagse tactieken steeds uit zijn ritme gebracht. Opvallend is ook het grote aantal overtredingen.

Nieuwe keeper
Den Haag treedt aan met een nieuwe keeper, t.w. de Canadees St. Jean. Deze keeper is een oud-profspeler en reeds 37 jaar Onlangs kwam hij in Den Haag terecht. Hij wordt door coach Hopman verkozen boven de vaste seizoen keeper t.w. F. de Wit. Deze laatste is dusdanig teleurgesteld dat hij Trappers heeft gesmeekt Hijs Hokij af te straffen.

Keepersstijl
Zover komen de Tilburgers overigens niet. St. Jean pareert veel Tilburgse aanvallen maar hanteert een afschuwelijke keepersstijl. De Haagse defensie zit overigens goed in elkaar. Aan de andere kant toont de Tilbugse sluitpost, Budarick, weer zijn uitzonderlijke klasse

Scores
De scores in deze wedstrijd blijven beperkt tot de eerste 10 minuten. In de eerste minuut scoort Watson via assist van De Kok 1-0, waarna Petrnousek (Osborne) in de achtste minuut de stand opvoert tot 2-0. Twee minuten later scoren de Hagenezen tegen 2-1. via Gentis (Manuel). Hoe met name de Tilburgers ook aandringen, scoren is er niet meer bij in de volgende 50 minuten. Anderzijds blijfi met zo'n kleine marge de spanning om te snijden. Osborne en Watson raken de paal nog. De toeschouwers - 3500 op deze maandagavond blijven tot de laatste seconde in onzeker - heid. De wedstrijd duurt alles bijeen zo'n drie uur en wordt bijna een nacht wedstrijd.

Vreugde
Als het laatste signaal klinkt is de vreugde groot, zowel op als rond het ijs. De geelblauwen met captain J. Simons aan het hoofd, blijven ere-rondjes rijden. De relatief kleine bokaal is in Tilburgse handen en dat wil men weten ook.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met TIJSC Trappers verovert Cup, HIJS HOKIJ verliest slijtageslag: 2-1 en Tilburgers laten 3500 supporters tot eindsignaal in onzekerheid Twee foto's illustreren het verslag, waarvan een foto van het Tilburgse team met de beker.

Tot slot
Trappers heeft zich in deze internationale bekercompetitie de sterkste getoond uit een veld met Den Bosch, Luik, Brussel en Hijs Hokij.

Een prestatie om trots op te zijn. Met name voor Den Haag met zijn imports Naud, Gagnon en Mac Rae ( van het ijs gestuurd door arbiter v.d. Ven ) betekent dit resultaat een tegenvaller. De geel-blauwe mix van Tilburgse spelers, Canadese imports en Tsjechische smaakmakers, is een winnende formatie gebleken. Zelden hebben de geelblauwen de overwinning echter zo sterk moeten bevechten".

Het zoet van het behalen van de beker smaakt naar meer.

De Tilburgse penningmeester is reeds voor de wedstrijd een gelukkig man. Een uur voor aanvang van de wedstrijd ( 20.30 uur) was de Theresiabaan al vol

Cees Pieterse.