BACK TO THE SlXTIES DEEL 30

24 januari 1969 TRAPPERS - BLACKPOOL

Vriendschappelijk
Big boss John Ahearne, president van de internationale ijshockeybond (I.I.H.F.) lijkt het een goed idee dat een club uit zijn land contact heeft met enkele nederlandse clubs. Naast wedstrijden tegen Den Bosch (donderdagavond) en de nationale selectie van Nederland ( zaterdagavond) is Trappers op deze vrijdagavond, de vaste speelavond van de geel-blauwen, gastheer in een vriendschappelijke wedstrijd voor 1500 toeschouwers. In beide landen is het ijshockey nog niet zover ontwikkeld, meent genoemde voorzitter. De Engelsen hebben zelfs de euvele moed om slechts met 9 spelers aan te treden. dat lijkt op spelen met vuur. Trappers-coach, J. van Morkhoven, kan een behoorlijke selectie inzetten, t.w. in het doel Budarick ( 3e periode Hopmans), defencemen Van Dun en Christiaans en Petrnousek en Vermeer, vervolgens de forwards Simons, Osborne, MacDonald, W. Tuma, J. Tuma, Watson en Van Gool, De Kok en A. Hereijgers.

Eenrichtingverkeer
Van een wedstrijd is vanaf het begin geen sprake. Het blijkt al snel dat genoemde heer Ahearne zich deerlijk vergist heeft. Het niveau ligt bijeen aantal clubs in Nederland toch veel hoger dan in Engeland. Een regen van doelpunten is het logische gevolg. De arme doelman Forrimond heeft het zwaar te verduren. De Engelsen blijven sportief tegenspel geven, althans wat mogelijk is. In de eerste periode is het meteen al raak, want deze periode wordt afgesloten met een 10-0 stand. Je vraagt je af, wat het publiek hiermee moet. Het Tilburgse publiek, trouw als altijd, ziet in ieder geval doelpunten voor zijn geld.

Historisch
De spelers en het publiek voelen dat er een sensatie in de lucht hangt. Waar gaat de telmachine vanavond stoppen. Het officieuze wereldrecord staat op naam van Canada (47-0 tegen Denemarken). In de tweede en derde periode gaan de geel-blauwen gewoon door, dat wil zeggen met de regelmaat van gemiddeld bijna een doelpunt per minuut. Halverwege de tweede periode weet de Engelsman Shaw na een Tilburgse misser het enige Engelse doelpunt aan te tekenen. Dit doelpunt wordt toch met applaus begroet. Op dat moment zit een record verbetering er niet meer in, waarna Trappers-coach Van Morkhoven besluit om de derde lijn meer speeltijd te geven en ook doelman Hopmans te laten spelen. Trappers sluit deze wedstrijd af met een record overwinning van 38-1, een record dat tot op heden niet verbeterd is door de geel-blauwen. Met andere woorden een historische overwinning voor Trappers.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met TIJSC spot met Blackpool en Toon van Gooi bij nationale selectie. Laatstgenoemde wordt door de bondscoach uitgenodigd om met vier andere Trappers op zaterdagavond met het nationaal team te spelen tegen dezelfde Engelsen (in Heerenveen). De uitslag daarvan heb ik overigens niet kunnen achterhalen. Den Bosch heeft op donderdagavond met 19-3 van Blackpool gewonnen.

Statistieken
De gewoonte om alle doelpunten in het verslag achtereenvolgens te vermelden is bij deze monsterzege ondoenlijk gebleken. Derhalve wil ik volstaan met een opsomming per speler van de goals/assists, t.w.:

W. Tuma 6/3 -- 9
S. Watson 5/3 -- 8
J. Simons 6/2 -- 8
J. Tuma 5/1 -- 6
J. Petrnousek 5/0 -- 5
Osborne 2/3 -- 5
J. MacDonald 4/0 -- 4
A. Hereijgers 2/0 -- 2
H. Christiaans sr. 1/2 -- 3
T. van Gool 1/1 -- 2
A. de Kok 1/0 -- 1
B. Vermeer 0/1 -- 1

Nabeschouwing
De Engelsen uit Blackpool zullen we voorlopig niet meer in Tilburg zien en de heer Ahearne zal zich nog wel eens bedenken. Dezelfde dag staat ook in het Nieuwsblad een historische kop te lezen," Kunstijsbaan wordt ijsstadion" en" Volgend seizoen al overdekt". De Trappers-fans verheugen zich al op dit historisch bericht. Zij gaan reeds mijmeren over" gouden tijden".

Cees Pieterse.