BACK TO THE SlXTIES DEEL 29

17 januari 1969 TRAPPERS - LES CANADIENS (WERL)

Inleiding
Voor 2000 toeschouwers ontmoet Trappers deze Canadese landmachtploeg, gelegerd in het Westduitse Weri, in een vriendschappelijke wedstrijd. Bijzonderheid is dat de broer van J. Tuma, t.w. Wenzel, bij Trappers voor het eerst meespeelt. Hoewel hij een aantal weken niet heeft kunnen spelen door een knieblessure, zien de kenners al snel dat Trappers een belangrijke aanwinst heeft gekregen. De Tsjech heeft inmiddels politiek asiel in Nederland aangevraagd en zal in Tilburg blijven. In deze wedstrijd speelt Trappers met drie Canadezen en drie Tsjechen.

Stroef
In de eerste periode kan Trappers zijn normale draai niet vinden tegen de stevig spelende Canadezen; ook Wenzel Tuma heeft blijkbaar last van plankenkoorts. Verdedigend klopt het niet en de aanvallen verlopen zonder meer stroef. De Canadezen komen op voorsprong door Baril (0-1), waarna Fiddeler zelfs 0-2 aantekent. Trappers doelman Budarick blinkt uit en weet Mac Coll af te houden van een goede scoringskans, welke ontstond door een grote dekkingsfout van de geel-blauwe verdediging. Trappers weet in deze periode niet eenmaal te scoren.

Cadans
In de tweede periode weten de Tilburgers zich te herstellen en de aanvalsmachine weer op toeren te krijgen. Mac Coll kreeg een 10 minuten misconduct wegens het tegen het ijs werken van scheidsrechter Van de Ven. Een wel heel milde straf, welke de Haagse scheidsrechter Van der Heijden uitdeelt. Het is overigens niet de enige kritiek welke op laatstgenoemde geuit wordt. Kort na dit incident weet Trappers de cadans weer te vinden; de Tilburgse aanvallen lopen weer zoals de supporters gewend zijn. Het tempo is door de Canadezen niet te volgen. In de 13e minuut scoren de Tilburgers tweemaal, t.w. door Simons( Osborne) en J. Tuma( Simons), zodat de balans weer in evenwicht is (2-2). In een periode van flitsend spel weet weer Simons (assist Petrnousek) in de 18de minuut 3-2 aan te tekenen, zodat de Tilburgers voor het eerst aan de leiding komen. De gasten weten niet te scoren.

Sterkeeper
Zulks met name door doelman Budarick. Ook in de derde periode is hij in grote vorm. Ook de verdedigers Petrnousek, Van Dun, Christiaans en Vermeer geven weinig weg. Trappers bouwt de voorsprong verder uit. Achtereenvolgens scoren Watson (W. Tuma), Simons (Osborne) en voor het eerst W. Tuma (Watson), zodat de stand oploopt tot 6-2. De gasten blijven ook in deze periode op 0 staan, zodat de eindstand hiermede is bereikt.

Samenvatting
Een aantrekkelijke partij ijshockey welke de fans voorgeschoteld krijgen. Het Nieuwsblad kopt de volgende dag "Canadiens met 6-2 verslagen" en "TIJ5C wat laat op dreef maar niettemin superieur". Trappers kan nog veel plezier beleven aan de nieuwe Tsjech Wenzel Tuma, welke in de lijn met zijn broer Jerry en Watson speelt. Ook de lijn MacDonald, Osborne en Simons mag er wezen. De productie van zes treffers wordt met elk drie doelpunten door beide lijnen gedeeld.

Voor de statistiek tenslotte:
Straftijden Trappers: 8, Canadiens: 16.

Cees Pieterse.