BACK TO THE SlXTIES DEEL 26

30 december 1966, TRAPPERS - THE BEAVERS (CANADIAN ARMY-TEAM)

Inleiding
Voor deze vriendschappelijke wedstrijd, welke voor ruim 1500 toeschouwers wordt gespeeld, worden met oog op de onverkwikkelijke tonelen van de laatste weken, twee Canadese scheidsrechters aangewezen. Het zijn dezelfde scheidsrechters als in de wedstrijd van TIJ SC tegen HIJS Hokij. Zij blijken er goed het oog voor te hebben. Eens te meer blijkt dat wedstrijden zeker niet hoeven te ontsporen. Zeker niet als deze goed geleid worden. Het publiek kan dat waarderen. Geen enkele wanklank derhalve.

Gelijkopgaand
In de eerste periode gaat de wedstrijd gelijk op. Er wordt door de geel-blauwen goed gecombineerd; het samenspel wordt nadrukkelijk gezocht. De leiding is straf. Zes spelers ondervinden dat met deze leiding niet gespot kan worden. Ook deze scheidsrechters kunnen natuurlijk fouten maken. Vreemd genoeg reageert het Tilburgse publiek niet. Zou het dan toch zo zijn dat de houding van een scheidsrechter zoals Dwars niet door dit publiek wordt "gepruimd"? In de zesde minuut komt Trappers aan de leiding door een doelpunt van Laurie (1-0). Ook daarna krijgen de Tilburgers nog een handvol kansen, maar deze worden niet benut. Na 12 minuten spelen komen The Beavers op gelijke hoogte via Gobeil (1-1). Zij krijgen overigens nog voldoende kansen, maar doelman Wessels geeft geen krimp.

Knap ijshockey
In de tweede periode spelen de geel-blauwen knap ijshockey Met prima combinaties wordt de verdediging van de bezoekers onder druk gezet en ontrafeld. Trappers is oppermachtig en slaagt erin de score flink op te voeren, overigens nadat eerst Marsh de bezoekers vlak na het begin van de tweede periode op voorsprong (1-2) heeft gebracht. De Tilburgse doelpunten, waaronder zeker enkele beauties, worden gescoord door Bourgeois (2x), Laurie, Gosselin en Gelinas (2x). De score wordt daardoor gebracht op 7-2. De bezoekers weten daarna door Guitard tegen te scoren (7-3).

Kalmer
In de derde periode, waarin Hopmans het Tilburgse doel verdedigt, doet Trappers het duidelijk rustiger aan. De score wordt desalniettemin geleidelijk opgevoerd. Laurie tekent voor 3-3, waarna Fiddler 3-4 voor de gasten scoort. Gelinas (9-4) en Bour-geois (10-4) leiden de geelblauwen naar de dubbele cijfers. De gasten weten daarna de score nog een draaglijk aanzien te geven via Marsh (10-5) en (10-6), Leseler (10-7) en weer Marsh (10-8). Dat vinden de Tilburgers welletjes.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met "TIJSC en Beavers spelen knap ijshockey" en 'Tilburgers winnen met 10-8". De journalist van het Nieuwsblad is al lang blij dat deze ijshockey wedstrijd niet op een rel uitloopt ("je zou het haast denken") zo schrijft hij. De grote winnaar is ook het Tilburgse publiek dat een prima wedstrijd heeft gezien.

Tot slot
Het jaar 1966 wordt hiermee voor de Tilburgers goed afgesloten. Gelukkig maar Tevens kan hiermede een eind worden gemaakt aan de negatieve publiciteit van de laatste week. In het weekblad "De Willem 11-er" wordt zelfs gesproken over de "tragiek van het chauvinisme" en "ijzige perikelen". Na deze wedstrijd zal het gezond verstand weer kunnen overheersen. Een taak voor bestuur, spelers en ... publiek.

Cees Pieterse.