BACK TO THE SlXTIES DEEL 25

29 december 1966 Den Bosch - Trappers

Inleiding
In deze wedstrijd, welke voor een uitverkocht huis wordt gespeeld -er zijn voor het eerst 3.000 toeschouwers op de Bossche kunstijsbaan op De Vliert- treedt Trappers gehavend aan. Gmunder (Kerstvakantie), E. Gosselin (enkelblessure), A. Herijgers, De Kok, Vermeer en Van Dun, die met het Nederlands jeugdteam een landentoernooi in Arosa spelen, ontbreken in deze derby. Trappers is er alles aan gelegen revanche te nemen voor de vorige week verloren partij tegen Den Bosch. De NUB neemt voor de wedstrijd een naar het lijkt psychologisch verkeerde beslissing door voor deze wedstrijd wederom de Haagse arbiter Dwars aan te wijzen. Met name omdat hij ook vorige week in de derby tegen Den Bosch een "omstreden" rol heeft gespeeld lijkt dat op voorhand geen gelukkig besluit.

Flitsend
De geel-blauwen komen flitsend uit de startblokken. Vooral de lijn Simons - Gelinas - Laurie doet van zich spreken. In deze fase kent Den Bosch een lauwe start. De Tilburgers leiden reeds na 10 minuten met 0-3 door doelpunten van Laurie (2) en Simons. De doelpunten zijn een gevolg van prima spel van de Tilburgers. Den Bosch kan zich slechts moeizaam verweren en slaagt er pas in de 19e minuut in door Hagerman tot scoren te komen (1-3).

Herstel
In het tweede bedrijf komt Den Bosch sterk opzetten en weet Trappers terug te dringen. Shorry weet 2-3 te scoren en nog geen minuut later is het weer dezelfde speler die de gelijkmaker scoort (3-3). Den Bosch komt daarna voor met 4-3, waarna Laurie er in slaagt de spanning volledig terug te brengen (4-4). Terwijl de eerste periode duidelijk voor de Tilburgers was, kan de tweede periode worden omschreven als de periode van druk op het Tilburgse doel door de Bosschenaren. Deze laatsten hebben zichzelf "hervonden".

Wisselmogelijkheden
In de laatste periode blijkt dat Den Bosch meer wisselmogelijkheden heeft dan Trappers dat -zoals gezegd- de steun van 6 spelers moet ontberen. De betere conditie van Den Bosch geeft de doorslag. Daarnaast blijkt ook dat de strijd harder en vinniger wordt. De Bossche verdediger D. Bedard krijgt tweemaal 5 minuten. Den Bosch weet te scoren door weer Shorry (5-4), sterspeler Boyle (6-4) en Hagerman (7-4). De Tilburgers weten daar geen doelpunt meer tegenover te zetten. Vermeldenswaardig is nog dat scheidsrechter Dwars twee overduidelijke gevallen van tripping niet wil bestraffen, hetgeen weer tot onvriendelijkheden van Tilburgse spelers naar genoemde arbiter leidt. De laatste 10 minuten in deze wedstrijd lijken meer op een bokswedstrijd dan op een ijshockeymatch. Ook het publiek laat zich niet onbetuigd. Gelukidg lopen de gemoederen niet zo hoog op als vorige week in Tilburg.

Koppen
Het Nieuwsblad kopt met: "Den Bosch heeft langste adem : 7-4" , "Geen revanche voor TIISC" en "Dwars weer omstreden middelpunt". Jammer voor de sport als zodanig. Het optreden van bepaalde (Canadese) spelers is uiteraard niet goed te praten. Anderzijds zou ook de NIIB zijn lesje geleerd moeten hebben en dezelfde arbiter beter niet aangewezen hebben. Boze tongen spreken over "boos opzet". De Tilburgse club heeft in ieder geval de NUB gevraagd Dwars voorlopig niet meer aan te wijzen voor wedstrijden in Tilburg.

Nabeschouwing
Het bestuur van Trappers doet in het Nieuwsblad van 30 december 1966 een oproep aan het Tilburgse publiek vooral sportief te blijven en de naam van Trappers niet te bezoedelen. Geen uitwassen meer zoals in de laatste week. Nergens komt zoveel publiek naar ijshockey als juist in Tilburg. Het bestuur roept op de goede naam van Trappers in ere te houden.

Cees Pieterse.