BACK TO THE SlXTIES DEEL 24

23 december 1966: Tilburg Trappers tegen Den Bosch.

Verwachtinqen
Na eerder dit seizoen in eigen huis gelijk gespeeld te hebben (6-6) tegen Den Bosch en verloren te hebben van dezelfde club in de provinciale hoofdstad (3-6), zijn de verwachtingen bij de geel-blauwe fans nu hoger gesteld; Gosselin is immers na een kuitbeenbreuk weer present en ook Simons is na een Canadees avontuur weer terug bij Trappers. Dat moet een slok op een borrel schelen. Bovendien kregen de Bosschenaren afgelopen woensdagavond in Den Haag flink klop (2-12). De fans verwachten in ieder geval spektakel. Liefst 3.000 toeschouwers bevolken de tribunes van de Theresia-ijsbaan voor deze wedstrijd voor de Coupe Internationale.

Goede start
De geel-blauwen beginnen uitstekend en hoopvol. ~r wordt een grote inzet getoond en het tempo van spelen is behoorlijk hoog. Den Bosch op zijn beurt start nerveus. Manco aan Tilburgse kant is dat te gehaast wordt gespeeld. De Tilburgers profiteren te weinig van de mogelijkheden die geboden worden, al moet gezegd worden dat doelman Sheridan vanavond het geluk aan zijn zijde heeft. Via Laurie openen de geel-blauwen de score (1-0) na een indrukwekkende solo door de Bossche defensie, waarin Darling een hoofdrol vertolkt. De Bossche sterspeler Boyle weet gelijk te maken na een misverstand bi~ de Trappers inzake een buitenspelpositie (1-1). Te memoreren valt in deze periode nog dat Trappers teveel zijn heil zoekt in individuele akties.

Teauverband
In de tweede periode etaleert Den Bosch toch een beter ploegverband. Den Tosch probeert met afstandsschoten de zaak te forceren, maar dat lukt niet. Doelman Wessels is paraat. Halverwege de wedstrijd neemt Den Bosch toch de leiding door wederom Boyle, ditmaal na een kombinatie met Hagerman (1-2). Een minuut daarna loopt Den Bosch nog verder uit door een doelpunt van Bolsius, na een rebound van Wessels (1-3). Sheridan aan Bossche zijde toont, weliswaar met veine, zijn klasse. Totdat Gmunder, na goed voorbereidend werk van Herijgers, de aansluitingstreffer kan aantekenen (2-3). Daar blijft het deze periode bij, omdat een prachtig doelpunt van Labri wordt afgekeurd wegens het feit dat Gelinas de puck beroert, terwijl hij in het doelvlak staat.

Subliem
Hoewel Trappers sterverdediger Labri er werkelijk alles aan doet en werkelijk subliem speelt, kan een doortastender Den Bosch de score verder uitbouwen. Hagerman scoort na een dekkingsfout in de Tilburgse defensie 2-4, waarna Gosselin na een mooie solo nog 3-4 aantekent. Daarna scoren Dave Bedard, Shorry en Burke (2x), zodat de stand oploopt tot 3-8. Enkele Tilburgse spelers hebben daar moeite mee en uiten zulks in vechtpartijen. Een deel van het Tilburgse publiek laat zich daarbij ook niet onbetuigd.

Staking
Nadat een deel van het publiek zijn ongenoegen met de Haagse leiding - Dwars en Van den Baumen - heeft geuit door het gooien van bierflesjes, graspollen en stukken hout op het ijs, is verder spelen onmogelijk en wordt de wedstrijd bij genoemde stand met nog enkele minuten te spelen gestaakt. Vooral Dwars moet het ontgelden. De Tilburgse politie moet voor een veilige aftocht van het arbitrale duo zorgen. Anti-propaganda voor de ijshockey-sport!

Schandelijk
"Ronduit schandelijk gedrag" zo typeert de verslaggever in "Het Nieuwsblad" het gedrag van een deel van het publiek. De krant kopt met "TIJSC krijgt geen revanche" en "Tilburgs publiek toont zich zeer slecht verliezer" en "Den Bosch heeft beter teamverband". Vooral de Bossche verdediging blijkt inderdaad zijn mannetje te staan. Joe Simons, net terug uit Canada, voelt zich nog niet op zijn gemak in de Tilburgse ploeg. Uit ingezonden stukken in de hiervoor genoemde krant blijkt dat de meningen over de leiding van de heer Dwars uiteenlopend zijn. Het Tilburgs weekblad "De Willem 11-er" wijst erop dat bestuurders van TIJSC en van de ijsbaan zich moeten beraden over deze slechte propaganda voor de i jshockey-sport.

Cees Pieterse.