BACK TO THE SlXTIES DEEL 22

Op 2 december 1966 speelt Tilburg Trappers tegen Royal 22nd reg. lOVendoos (beter bekend onder de kortere naam Vendoos). Het betreft hier een Frans-Canadees legerteam, gelegerd in Duitsland.

Getrouwen
Aanvankelijk was gemeld -met name in het Nieuwsblad- dat er voor deze vrijdag geen thuiswedstrijd voor de geel-blauwen op het programma zou staan. Pas donderdagmiddag wordt de komst van de legerploeg voor een vriendschappelijke wedstrijd telegrafisch bevestigd. Op vrijdagochtend derhalve nog een klein berichtje in de krant. Voor de wedstrijd komen, ondermeer door de late berichtgeving natuurlijk, slechts 350 getrouwen opdraven. Zij hebben, evenals de spelers, nog pech ook, want het regent die avond aanhoudend. Een open baan is dan geen pretje.

Gelijkwaardig
De Trappers' zijn in de openingsperiode nagenoeg gelijkwaardig aan Vendoos. Het is een snelle wedstrijd, met gevaarlijke momenten voor bei4e doelen. Naast de snelheid valt ook de uitstekende passing op De thuisploeg komt via Laurie (na een asslst van Gelinas) op een 1:0 voorsprong, waarna Deroy, die, naar later blijkt met Pelletier een van de uitblinkers is, voor de gelijkmaker zorgt. Laurie zorgt voor een hernieuwde Tilburgse voorsprong, maar de gasten weten een licht overwicht uit te drukken in drie doelpunten, welke achtereenvolgens komen van de sticks van Pelletier, weer Deroy en Charron. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de Tilburgse doelman Wessels enkele zwakke momenten heeft. De derde treffer van Laurie houdt Trappers in (1e race en met een 3:4 tussenstand op het scorebord gaat men de eerste pauze in.

Hoger tempo
In de tweede periode schroeven de Vendoos het tempo omhoog. Hoewel Gelinas via een solo toch nog 4:4 scoort, is het woord continu aan de gasten. Trappers kan de versnellingen nauwelijks bijbenen. Gelukkig raakt doelman Wessels in deze moeilijke fase goed op dreef. Hij en ook sterverdediger Labri kunnen echter niet verhinderen dat Vendoos uitloopt tot 4:7, via achtereenvolgens Charon, Deroy en Tessier.

Rommelig

In de derde periode gaan de Frans-Canadezen verder op de ingeslagen weg en ze tillen de stand naar 4:9, via doelpunten van de sticks van Richard en Pelletier. De gasten worden hierna wat slordiger en vatten de wedstrijd duidelijk laconieker op. De Tilburgers kunnen via een korte opleving de stand wat draaglijker maken. De gretigheid van de geel-blauwen wordt beloond; Bour geois en twee maal Laurie bepalen de eindstand van deze, door de scheidsrechters Van de Ven en Lefort gefloten, ontmoeting op 7:9.

Nabeschouwing
Laurie heeft in deze wedstrijd niet minder dan vijf loepzuivere treffers laten noteren. Daarmee lijkt een kentering ingezet, want de laatste weken speelde hij met minder inzet dan voorheen. Het Nieuwsblad komt met de kop: "TUSC mist de juiste afwerking" en "Vendoos wint verdiend 7:9". Het grootste manco aan Tilburgse zijde is inderdaad het onvermogen om goede acties doeltreffend af te ronden. Na dit vriendschappelijke potje gaat het binnenkort weer om de knikkers (lees: Coupe International). Hopelijk dat deze wedstrijd ertoe heeft bijgedragen dat Trappers zich in dat geweld staande weet te houden.

Cees Pieterse.