BACK TO THE SlXTIES DEEL 20

25 november 1966 Trappers - BRNO

Topijshockey
Met de komst van de tienvoudige Tsjechische kampioen Brno, waarin liefst tien internationals spelen, haalt Tilburg topijshockey binnen. Deze ploeg, op tournee door West-Europa, wordt gestrikt om naast wedstrijden in Den Haag (Hijs Hokij) en Den Bosch, op Theresia te komen spelen. De supporters wordt beloofd nu ijshockey van wereld-niveau te kunnen aanscbouwen. Zelden kan men zo'n tegenstander aan het werk zien. Er wordt gesproken over ijshockey met een magische klank. De Tilburgers worden voor dit duel versterkt met vier imports van Den Bosch, t.w. de broers Bedard, Darling en natuurlijk topspeler Boyle. Trappers en Brno treden op voor 2000 toeschouwers.

Demonstratie
De voorbeschouwingen blijken niet overdreven te zijn. De Tsjechen die reeds wonnen in Den Haag en Den Bosch, respectievelijk met 5:8 en 3:9, tonen al snel verbluffend combinatiespel en een hecht ploegverband. Hun schaats- en sticktechniek is fenomenaal. Hun spel lijkt geheel machinaal en ingestudeerd te verlopen. Nadat Meixner 0:1 aantekent, kan Bourgeois scoren (1:1), en weet Gmünder zelfs 2:1 te scoren. De Tsj echen geven dan pas echt gas. Na de Tsjechische gelijkmaker (2:2), lopen zij snel uit door doelpunten van Jirik, Scheuer en Kocourek tot 2:5. De geel-blauwen kunnen dit geweld niet bijbenen. Dat is ook geen schande. Het publiek geniet met volle teugen van technisch perfect spel van de Tsjechen.

Fijnproevers
Het is inderdaad spel voor de fijnproevers. De Tsjechen gaan echter niet voluit; soms rijst het vermoeden dat ze "in de achteruit" spelen. De stand wordt geleidelijk opgevoerd tot 2-8 door treffers van Skopal, weer Jirik en Scheuer. Trappers kan daar niets tegenoverzetten. Werken is het enige wat rest. Het is zondermeer een show die op Tilburgs ijs wordt gedemonstreerd en de fans kunnen dit wel waarderen. Van een echte wedstrijd is nu geen sprake meer. De liefhebbers van "bloed aan de paal" zijn gevoeglijk weggebleven; ze wisten op voorhand dat ze hier niets te zoeken hadden.

Terugdoen
Nadat de Tsjechen de stand probleemloos opvoeren via Marian, Jirik en Danna tot 2-11, "mag" Trappers wat terugdoen, waardoor de Tilburgers hun geschokte imago enigszins kunnen op vijzelen. De geel-blauwen komen terug via goals van achtereenvolgens Gelinas, Laurie, Labri, weer Laurie en andermaal Gelinas. Dan staat een stand van 7-11 op het scorebord. De gasten doen er niet teveel meer aan. De ware kracht van de oostblokkers komt niet helemaal aan het licht. Degene die de wedstrijd gezien hebben, kunnen zich er echter wel iets bij voorstellen. Hoe de Tsjechen zullen spelen, als er werkelijk belangen op het spel staan, laat zich alleen raden....

Show
Na deze match kopt het Nieuwsblad met "Tsjechen geven tegen TYSC show van subliem ijshockey". De echte fans hebben werkelijk genoten van deze demonstratie van ijshockey. De Tsjechen hebben TIJSC na afloop overladen met waardering en gaven bovendien een uitnodiging om in september 1967 naar Tsjecho-Slowakije te komen; voor zover mij bekend is dat er helaas nooit van gekomen. Met het oog op deze ontmoeting is het wedstrijdschema van de Trappers gewijzigd. Daar zal echter niemand spijt van hebben; ijshockey van een dergelijk peil maak je niet elke week mee. Na deze wedstrijd wacht Trappers weer de Nederlandse kompetitie. Morgenavond wachten de Amstel Tigers in Amsterdam de Trappers op; ook dan kan het een heet avondje worden!

Cees Pieterse.