BACK TO THE SlXTIES DEEL 19

18 november 1966:Trappers Preussen (Krefeld)

Offensief
De Duitsers starten in deze vriendschappelijke wedstrijd voor 1200 toeschouwers met veel inzet. Het begin van onze oosterburen is veelbelovend en boezemt de geel-blauwen het nodige ontzag in. De Duitse passing is echter verre van zuiver en stilaan weet de thuisploeg zich te hervinden. Ook de technische bagage van Preussen blijkt dan beperkt te zijn. Dit alles is een kolfje naar de hand van Trappers, dat in deze wedstrijd wil "vlammen" Ze spelen dan ook verzorgd en gedegen ijshockey, bij vlagen uitmuntend. Wat opvalt is dat de Canadese spelers van Trappers veel minder individualistisch te werk gaan dan in de sommige andere wedstrijden.

Collectief
Door als een hecht collectief te spelen, kan Tilburg deze wedstrijd naar z'n hand zetten. De nieuwste Canadese aanwinst, Gelinas, die pas z'n tweede ontmoeting voor de geel-blauwen speelt, blijkt een geduchte versterking te zijn. Trappers opent de score door Laurie en Gelinas verdubbelt de voorsprong. Uit powerplay verkleint Krefeld de achterstand, waarna Tilburg het tempo ver omhoog schroeft. Via Gelinas (twee keer), Christiaans en de Duitser Remen staat er na één periode een 5:2 stand op het bord.

Tweede bedrijf
Na de thee komen de Duitsers er niet meer aan te pas; het is één en al Trappers 'vat de klok slaat. De score wordt opgevoerd door opnieuw twee treffers van topscorer Gelinas, Bourgeois en Rerijgers. De score loopt op tot een voor Krefeld beschamende 10:2. Aan Tilburgse kant blinkt Christiaans uit, daar waar Laurie z'n draai duidelijk niet kan vinden.

Straffen
In de derde periode is er van een wedstrijd geen sprake meer. Mede dankzij drie goals van Bourgeois wordt de monsterscore van 15:2!!bereikt. De scheidsrechters Bartmann en Van de Ven (in die tijd kwam het vaker voor dat men koos voor twee scheidsrechters, in plaats van één referee en twee linesmen) delen nog drie disciplinaire straffen uit. De slachtoffers zijn de Krefeldspelers Horst en Schzirbach en Trapper's Labri.

Nabeschouwing
Het Nieuwsblad kopt met "Krefeld is geen partij voor TIJSC" en "TIJSC scoort er lustig op los; 15:2." De Duitsers zijn volledig onder de voet gelopen en de inzet in de beginfase is in feite niet meer dan een strovuurtje geweest. De prestatie van Gelinas is indrukwekkend te noemen; vijf goals en vijf assists! Trappers kende geen zwakke elementen en de vingeroefening voor de zware uitwedstrijd tegen Luik mag dan ook geslaagd genoemd worden. De ontmoeting tegen de Belgische formatie staat voor morgen op het programma en wordt gespeeld in het kader van de Coupe Internationale.

Leugentje
Overigens blijkt uit de krant van 19 november dat de Tilburgse supporters niet altijd even goed geïnformeerd worden. De advertentie voor de wedstrijd bevat namelijk de toevoeging "Om de Coupe International". Een leugentje; het treffen tegen Preussen draagt wel degelijk het karakter "vriendschappelijk"! De Trappersfans anno 1966 hebben daar geen moeite mee en vopr de prijs hoeven ze het ook niet te laten: f 3,50 voor een tribuneplaats en f2,00 voor een staanplaats in de open lucht.

Cees Pieterse.