BACK TO THE SlXTIES DEEL 16

4 november '66: Tilburg - Den Bosch

Inleiding
Deze wedstrijd, welke voor de Nederlandse competitie gespeeld wordt, is de eerste ooit van de geel-blauwen tegen Den Bosch. Een ouverture, waarnaar in beide kampen met grote spanning vooruit is gekeken. Om in de competitie een rol van betekenis te kunnen spelen, heeft de Bossche voorzitter, en garagehouder J. van den Udenhout, maar liefst zeven Canadezen laten aanrukken! Desondanks is Tilburg niet van plan de Brabantse hegemonie uit handen te geven. Nadeel voor Trappers is dat het voorlopig de steun van Gosselin zal moeten missen; Bourgeois zal in de aanval zijn plaats overnemen. Dat heeft weer tot gevolg dat de achterhoede verzwakt aan het duel begint.

Record
Voor 3025 betalende bezoekers, een absoluut record, ontpopt zich een spannende partij. Het begin is zeer nerveus; beide teams tasten de opponent af. In de achterhoede laten Labri en doelman Wessel al snel een goede indruk achter. Aan Bossche kant valt alras op dat Boyle een absolute topper is. Na een licht overwicht van de gastheer, weet Laurie (op assist van Bourgeois en Gmünder) in de 16e minuut de score te openen. In dezelfde minuut verdubbelt de Zwitser Gmünder de score (2:0). Boyle, wie anders, scoort de aansluitingstreffer, waarna Laurie voor de tussenstand na een periode zorgt; 3:1.

Rollen omgedraaid
In de tweede periode is Den Bosch de sterkere ploeg en speelt het met beduidend meer overleg dan Tilburg. Boyle (twee maal) en Bedard drukken het goede spel ook in doelpunten uit, terwijl Laurie voor de enige treffer van Tilburg in dit bedrijf zorgt. Hier moet nadrukkelijk bijgezegd worden, dat deze treffer de schoonheidsprijs verdient. De wedstrijd, geleid door de heren Dwars en Van der Heijden, sleept zich na een ongemeen spannend slot toe. Nu al kan gezegd worden dat het publiek de grote winnaar is.

Opwindend
De derde periode is de meest opwindende. Het scoreverloop doet sterk denken aan een thriller; Den Bosch komt via Boyle op een 4:5 voorsprong, alvorens Bourgeois de gelijkmaker laat noteren. Als één van de gebroeders Bedard 5:6 scoort, wordt het voor Trappers én de aanhang moeilijk. Toch volgt er gerechtigheid, als het andermaal Laurie is, die, met nog vier minuten op de klokken, na een flitsende solo doelman Sheridan klopt. De geel-blauwe aanhang is dol enthousiast; zelden werd een gelijkmaker zo bejubeld. In de resterende minuten blijft de spanning om te snijden, maar gescoord wordt er niet meer.

Nabeschouwing
Het Nieuwsblad kopt met: "Prestigeslag nog niet beslist" en meldt dat de partijen elkaar geen meter cadeau gaven; 6:6. Tijsc en Den Bosch wilden persé niet verliezen; de schande zou te groot zijn! In Laurie (Tijsc) en Boyle (Den Bosch) kennen beide teams een uitblinker die maar liefst vier keer weet te scoren! Achteraf kan gezegd worden dat de aanwezigheid van Gosselin de balans waarschijnlijk in Tilburgs voordeel had doen uitslaan. Dat blijft echter een speculatie. Feit is wel dat de Tilburgse fans in de toekomst nog veel van deze krakers tegemoet kunnen zien.

Cees Pieterse.