BACK TO THE SlXTIES DEEL 14

21 oktober 1966: Trappers-Bremen

Deze wedstrijd is de eerste officiële, doch vriendschappelijke, ontmoeting van het seizoen 1966-1967. Dit duel past in de voorbereiding voor de wedstrijden om de Coupe Internationale, een kompetitie met West-europese ploegen, en de Nederlandse kompetitie. Trappers heeft stevig getraind, alvorens aan de nieuwe jaargang te beginnen. Op het personele vlak zijn er enige mutaties: tegenover het vertrek van Simons en MacDonald (beide naar Canada), staat de terugkeer van de "bekenden" Bourgeois, Gosselin, Laurie. Eerstgenoemde zal optreden als speler/trainer. De vader van Simons fungeert als coach. Eén dag voor de wedstrijd arriveert zelfs een vierde Canadees, Labri, een verdediger uit de Canadese junior A-League.

Vlotte start
Voor 2000 toeschouwers komt Trappers vlot uit de startblokken. Er wordt goed gecombineerd. De Duitsers, die dit seizoen pas één keer op het ijs stonden en een reis van zeven uur in de benen hebben, krijgen het moeilijk. Tilburg, en met name de Canadezen, hebben klaarblijkelijk honger naar de puck. Vooral Gosselin en Bourgeois zijn in grootse vorm en dat belooft wat voor de fans!

De eerste periode
In de openingsperiode weten de Duitsers twee maal een achterstand weg te werken. Nadat Gosselin 1:0 aantekent, scoort Oesen de gelijkmaker. Even later egaliseert Brenscheit de, door een treffer van Gmünder opgelopen, score. Daarna lopen de geel-blauwen makkelijk uit tot 5:2. De Oosterburen moeten het antwoord schuldig blijven. De Bremense doelverdediger, Wilde, weert zich voortreffelijk, maar ook hij kan het tij niet keren.

Schuttersfeest
De Tilburgers zijn in het tweede bedrijf niet te stuiten; de doelpuntenmachine komt nu op gang. Binnen twintig effectieve minuten is de stand naar 15:2 (!) getild. Absolute gangmaker is Gosselin, die in de tweede periode zes keer doeltreffend uithaalt! De trage Duitse ploeg weet zich geen raad met het snelle combinatiespel van de thuisploeg. Wat opvalt op het wedstrijdformulier, is dat veel goals worden gemaakt zonder assist.

Koningsschutter
De derde periode vormt in feite slechts een formaliteit. Het is begrijpelijk dat de Noord-Duitse ploeg is overklast. Vier Tilburgse spelers scoren nog en omdat Gmünder twee maal de roos treft, stopt de teller bij de monsterscore van 20:2. De reeds genoemde Gosselin wordt met acht treffers de koningsschutter en toont hiermee aan herboren te zijn, na de vele duels aan het eind van het vorige seizoen.

Nabeschouwing
Speler-trainer Bourgeois speelt een puike partij; hij scoort vier maal en levert een handvol prima assists af. Debutant Labri kan terugzien op een goede wedstrijd; de verdediger roert zich ook aanvallend. Een aanwinst van jewelste voor Trappers. Uit de grote zege zou men de conclusie kunnen trekken dat Tilburg klaar is voor het grote werk. Het is anderzijds gevaarlijk uit deze eenzijdige ontmoeting iets dergelijks te concluderen. Dat neemt niet weg dat de Tilburgers een prima ploegverband tonen en voldoende raffinement ten toon spreiden; een hoopvolle start. De scheidsrechters Van Lith en Doesburg hebben onopvallend -en dus goed- geleid.

Bijzonderheden
Voor de kompetitie zijn een aantal spelregels gewijzigd. Zo is het dragen van een helm verplicht gesteld. Voor een aantal spelers is dat wennen, maar niettemin een prima besluit Verder krijgt de scheidsrechter de bevoegdheid om in de laatste twee minuten van een duel een penalty te geven wegens "tijdrekken"!

Cees Pieterse.