BACK TO THE SlXTIES DEEL 13

Inleiding
Twee seizoenen na de wederopstanding van het Tilburgse ijshockey is het tijd voor het opmaken van een tussenbalans. Op 9 oktober 1964 wordt de Theresia baan officieel geopend en het seizoen 1964-65 kan een aanvang nemen. Het team waarmee TIJSC aan de start verschijnt is een mix van oudere spelers en jong talent (waaronder Simons en MacDonald). De Zwitser Gmünder geeft de ploeg een internationaal tintje.

Het seizoen 1964-65
In de strijd om het Nederlands Kampioenschap behaald Tilburg een tweede plaats, achter het Haagse Hijs Hokij. Een prachtige prestatie, omdat bijvoorbeeld de Amstel Tijgers -die al vijf jaar over een kunstijsbaan beschikken- in de eindrangschikking achter Trappers finishen. Rotterdam en Deventer maken de toenmalige hoogste afdeling vol.

Aartsvijand
Veel supporters van het eerste uur, waarbij een grote groep "van de Elzenstraat" zullen zich 7 februari 1965 nog herinneren; op deze zondag wordt TIJSC door HIJS tot op het bot vernederd (2:16) en wordt Simons letterlijk en figuurlijk van het ijs geslagen! De Tilburgse fans zweren op dat moment dat er een moment komt waarop Trappers aan de aartsvijand voorbij zal gaan.

Diepe indruk
Tilburg doet ook van zich spreken in de wedstrijden om de Çoupe der Lage Landen (CLL). Achter Lille (Frankrijk) eindigt Trappers opnieuw op de tweede plaats. Met name de thuisduels tegen datzelfde Lille (5:4) en Amstel Tijgers (8:5) maken een diepe indruk op het enthousiaste publiek. Tegen buitenlandse clubs wordt in vriendschappelijke duels goed tegenstand geboden. Mede dankzij de versterking van andere clubs rollen ondermeer de volgende uitslagen uit de bus: 9:4 (tegen Boedapest, voor 4000 toeschouwers!!!), 8:8 (Luik), 4:4 (Belgische combinatie), 2:6 (Tsjechische combinatie).

Het seizoen 1965-66
De personele bezetting is veranderd bij Trappers. Aan het begin van het seizoen wordt Bourgeois gecontracteerd. In de loop van het jaar komen daar nog Laurie en Gosselin bij. Zij zorgen voor een behoorlijk Canadese inbreng in de Tilburgse equipe. In de Nederlandse kompetitie eindigt Trappers andermaal als tweede, achter het ongenaakbare HIJS. De meest memorabele wedstrijd van het seizoen wordt tegen diezelfde Haagse formatie afgewerkt. In de uitwedstrijd op Houtrust geven de Tilburgers een 7:2 voorsprong uit handen, om vervolgens met 13:11 te verliezen! Debutant Gosselin, overgekomen van Luik, laat een fantastische indruk achter.

Eerste plaats
De Coupe Lage Landen komt in Tilburgs bezit, omdat Lille niet op komt draven voor de uitduels tegen Trappers en Amstel Tijgers. In de vriendschappelijke duels zijn de resultaten behoorlijk en de belangstelling groot. Olten (Zwitserland) wordt met 14:5 en 12:9 verslagen; Alster IK (Zweden) gaat met 14:5 het schip in, terwijl Luik voor 3000 fans in de stromende regen met 3:8 wint.

Conclusie
Het ijshockey leeft weer in Tilburg; de resultaten na de "wederopstanding" zijn zeker hoopvol te noemen. Er zijn echter ook enige tekortkomingen. Met name de Organisatie van de kompetitie en de open ijsbaan zijn niet optimaal. Desalniettemin zien de Tilburgse fans de toekomst zonnig in....

Cees Pieterse.