BACK TO THE SlXTIES DEEL 12

19 maart 1966: Trappers - Olten

Deze wedstrijd, aangekondigd als de laatste van Trappers dit jaar, kent een vreemd score verloop. Het is een legendarisch duel, omdat de 42-jarige Toon van Rijswijk afscheid neemt als actief keeper. Voor 1000 fans speelt hij z'n laatste wedstrijd in het eerste team, nadat hij sinds 1939/40 het doel verdedigde. In de praktijk had Toon zijn plaats al enige tijd afgestaan aan Wessels.

Weinig verschil
In de eerste periode is er weinig verschil. Wel blijkt dat de Zwitsers een lager tempo hanteren dan de thuisploeg. Simons, die met de Canadezen Laurie en Bourgeois tot de betere spelers op het ijs behoort, opent de score (1:0). Na de gelijkmaker van Ruf (1:1) en Sendinelli (2:2), brengen respectievelijk Hereijgers en Gosselin Trappers steeds op voorsprong.

Spectaculair
In de tweede periode voeren de Tilburgers het tempo nog verder op. Er volgt een spectaculaire ijshockey show, waarin Trappers duidelijk de boventoon voert. Een waar doelpuntenfestijn is het gevolg; Simons en Bourgeois scoren beide drie maal, MacDonald treft twee maal het doel en ook Laurie en Gosselin zijn succesvol. Met een afgetekende 13:3 stand zoeken beide teams voor de tweede keer de kleedkamer op.

Onplezierig
De laatste periode wordt gekenmerkt door een onplezierig sfeertje op het ijs. Bourgeois (10 minuten) en Simons (20) worden van het ijs verbannen. Laatstgenoemde had al een voorwaardelijke schorsing, zodat verdere maatregelen te verwachten zijn. Tussen de bedrijven door weten de Zwitsers de achterstand aardig te verkleinen; maar liefst vijf tegendoelpunten moet Trappers incasseren. Voor de gastheer weet alleen Gmünder te scoren, zodat er een 14:8 eindstand op het bord verschijnt.

Nabeschouwing
Al net al een vreemde wedstrijd welke voor Simons en Trappers dus nog een staartje zal hebben; een schorsing of uitsluiting ligt in het verschiet. Toon van Rijswijk zal met de veteranen verder gaan spelen, maar uit beeld zal hij niet verdwijnen... Op 2 april 1966 speelt Trappers in Antwerpen nog een vriendschappelijk duel tegen Olympia, welke niet was aangekondigd. Tilburg zou bij deze gelegenheid de Coupe der Lage Landen in ontvangst nemen. De beker was er echter niet! De Fransen beloven de bokaal in ieder geval op 17 april mee te nemen naar Parijs, wanneer daar de interland tegen België plaats zal vinden. Overigens laat Tilburg een aantal jonge spelers aantreden, zoals Vermeer, Van Dun, Van Buuren, De Kok en Christiaans. Via de tussenstanden 4-1, 2-6 en 3-1 verliest het verjongde team met 9:8.

Cees Pieterse.