BACK TO THE SlXTIES DEEL 10

5 februari 1966: Trappers - Hokij

Aangezien de Franse club Lille voor de tweede maal heeft aangekondigd niet naar Tilburg af te reizen voor de Coupe der Lage Landen, heeft het Tilburgse bestuur voor een goed alternatief gezorgd. Reden voor de Franse afwijzing is het feit dat Lille z'n thuiswedstrijd eerst ook in Tilburg wou afwerken, maar daarvan werd afgezien toen bleek dat Trappers drie Canadezen onder contract had staan..

Peil
De wedstrijd bereikt nimmer het peil dat verwacht mocht worden van deze confrontatie. Het groot aantal wedstrijden van de laatste weken valt de meeste spelers toch erg zwaar. De Hagenaars starten vanuit een sterk gesloten verdediging en zijn razendsnel via de counter. Na een sterk offensief van de thuisploeg, wordt een snelle aanval van Van Dijk door Manuel vakkundig afgerond (0:1). Diezelfde Van Dijk verdubbelt nauwelijks een minuut later de voorsprong van de gasten uit de Residentie. Tilburg combineert niet zoals het zou moeten; sommigen zien meer heil in een solotoer. In de veertiende minuut is het dan toch raak, als Gmünder, na een splijtende pass van MacDonald, de aansluitingstreffer scoort. Na deze treffer belegeren de Magenzen het Tilburgse doel, maar doelman Wessels houdt het been stijf.

Sterker HIJS
In de tweede periode slaat de balans duidelijk naar de Haagse kant door. De eerste Tilburgse voorhoede (Simons-Goselin-Laurie) faalt jammerlijk en dat mag zeer opmerkelijk worden genoemd. HIJS weet het optische overwicht ook in doelpunten uit te drukken. Via treffers van Bakker, "good old" Kleijn en -opnieuw- Van Dijk weet HIJS zich verzekert van een comfortabele 1:5 voorsprong. MacDonald geeft met een mooie tegentreffer de stand een iets draaglijker aanzien (2:5).

Derde periode
Trappers dringt nu geweldig aan. De Tilburgers zijn niet meer weg te branden van de Haagse speel-helft, maar het heeft weinig geluk bij het afronden van de talloze kansen. Bovendien verkeert de Canadese goalie van Den Haag (Forlin) in een bloedvorm; met een aantal fantastische safes viert hij z'n afscheid bij de Haagse formatie. Alleen Laurie weet Forlin op de knieën te krijgen, zodat er na zestig minuten een 3:5-stand op het scorebord staat.

Dwars
De wedstrijd krijgt nog een vervelend staartje, als scheidsrechter Dwars op weg naar de kleedkamer wordt gemolesteerd. Onverlaten willen hun gram halen voor enkelen -in hun ogen- dubieuze beslissingen. De referee krijgt enige rake klappen, maar kan toch heelhuids de kleedkamers bereiken. Het Nieuwsblad legt de schuld van dit incident volledig bij het bestuur van Trappers, dat blijkbaar geen lering heeft getrokken uit eerdere ongeregeldheden tijdens wedstrijden van Tilburg.

Cees Pieterse