BACK TO THE SlXTIES DEEL 9

25 februari 1966: Tilburg - Köln

Tijdens deze ontmoeting voor de Coupe Lage Landen zijn ruim duizend toeschouwers aanwezig in de stromende regen. Sterspeler Gosselin, die van Luik is overgekomen, is ook nu present. Tilburg staat momenteel op de tweede plaats en het heeft de kansen om de Coupe te behalen, in eigen hand. Simons is geschorst, hangende het onderzoek naar ongeregeldheden tijdens een jeugdduel, waarbij ook Simons betrokken was. Bourgeois treedt als vervanger op in de voorhoede, terwijl Verhoeven de achterhoede versterkt.

Waterijs
Omdat de neerslag met bakken uit de hemel komt, is goed ijshockey in feite onmogelijk. Desondanks maken beide partijen er het beste van en dat resulteert in de 1:0 door Gosselin. Halverwege de eerste periode moet de wedstrijd al gestaakt worden, omdat er teveel water op het ijs staat. Na de "droog-periode" trekt Trappers fel van leer en het scoort drie maal binnen twee minuten Gmünder en twee maal Gosselin zorgen voor de veilige marge.

"De viking"
Door het vele water op de baan is de puck dikwijls onbespeelbaar en blijft ze soms plots voor het doel stilliggen. Trappers is aanzienlijk sterker dan de Duitse opponent en het scoort dan ook rustig verder. Gmünder, Bourgeois en Gosselin zorgen voor een 7:2 tussenstand, want via Bindel en Harn komt ook Köln op het scoreformulier. Aan Tilburgse kant blinken in deze fase Van de Heuvel ("de Viking") en Gmünder uit met hun werklust.

Uitstekend spel
Bij het begin van de derde periode is het eindelijk droog geworden en direct ontwikkelt zich een prima pot ijshockey. Het zijn de Duitsers die als eersten van de veranderende weersomstandigheden weten te profiteren; ze komen terug tot 7:4. Het publiek geniet met volle teugen, zeker als Gosselin de stand naar 8:4 tilt. Herijgers zorgt daarna voor het hoogtepunt van de avond, door een prachtige combinatie met Gmünder en MacDonald doeltreffend af te ronden. De Canadezen Laurie en Bourgeois zorgen in de slotfase voor de 11:4 eindstand.

Nabeschouwing
Het is dankzij het weer, dat talloze onderbrekingen nodig maakt, een marathon wedstrijd geworden, welke pas om half twaalf is afgelopen. Het publiek is verregend, maar in de ijshockeystad van Nederland blijven de fans tot het einde aanwezig. Door deze verdiende zege komt Tilburg weer een stapje dichter bij het behalen van de Coupe Lage Landen.

Cees Pieterse.