BACK TO THE SlXTIES DEEL 8

04-02-1966: TIJSC - Amstel Tijgers

Gewaarschuwd
Na de sterke partij in Den Haag twee dagen eerder, waren de Amsterdammers inderdaad voor Trappers gewaarschuwd. De Tijgers hebben de dag ervoor ook goed partij aan HIJS gegeven, ondanks een 12:8 nederlaag. Probleem vanavond is de regen; het blijkt maar al te zeer dat deze als spelbreker kan optreden bij een open baan.

Start
De Tilburgers starten voortvarend in deze wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie. Duidelijk is dat de hoofdstedelingen tegen Den Haag toch teveel kracht hebben verbruikt. Trappers moet Gosselin aan de kant houden, omdat het reeds met drie buitenlanders aantreedt. Ook de Amsterdammers spelen met drie imports, allen Canadezen. Bij de thuisclub staat Gosselin als coach achter de spelersbank. De felle start blijft niet zonder resultaat. Bourgeois kan, via Van de Ven en Herijgers, 1:0 scoren. Gmünder verdubbelt één minuut later de voorsprong, als hij doelman Hoek handig passeert.

Waterbaan
De open baan verandert weldra in een waterbaan in plaats van een ijsbaan. Ondanks dat, spelen de Tilburgers beheerst verder. De score wordt gestaag uitgebouwd; Simons scoort het derde en vierde doelpunt (4:0). Na een fout van de Canadees Brisson tekent Gmünder zelfs 5:0 aan. Uit een loepzuivere pass van diezelfde Zwitser weet Simons het halve dozijn al snel vol te maken. Pas op dat moment zijn de Amsterdammers in staat om wat terug te doen. De reeds eerder genoemde Brisson weet Trappers goalie Wessels tot twee maal toe te kloppen

Bijbenen
De Tilburgse ploeg is hierdoor echter niet uit het loot geslagen en combineert sterk verder. Keer op keer wordt de Amsterdamse verdediging "ontmanteld", waarbij de score niet uit het oog wordt verloren. Laurie (twee keer), Bourgeois en Gmünder bouwen de voorsprong uit tot 10:2. Pas bij deze tussenstand volgt de eerste pauze

Staking
Na eén minuut in de tweede periode tilt Gmünder de stand na 11:2. Door de aanhoudende regen kan er echter van goed spel geen sprake meer zijn. MacDonald heeft het ijs al met een heupblessure, welke achteraf meevalt, verlaten. Er wordt besloten om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen, maar de weergoden zijn de Tilburgse supporters niet gunstig gezind; het lukt niet om de baan redelijk droog te krijgen. Om verdere ongelukken te voorkomen wordt door scheidsrechter Van der Heijden besloten de wedstrijd definitief te staken. Dat gebeurt dan ook, na 26 minuten zuivere speeltijd. Beide teams gaan akkoord met het voorstel om de 11:2 tussenstand als einduitslag in de boeken op te nemen.

Naschrift
Op deze manier boekt Trappers een monsterzege op een teleurstellende Amsterdamse ploeg. De fans konden vertrekken na een wel zeer korte wedstrijd. In een ingezonden stuk in "Het Nieuwsblad" wordt het feit dat de supporters niets van hun geld terugkrijgen, gehekeld. De Amstel Tijgers, in Tilburg vaak bestempeld als "Arme Tijgers", waren al lang blij dat ze de kleedkamer konden opzoeken. Eens te meer blijkt de kwetsbaarheid van een open baan en de exploitatie daarvan. De brandweer had al eerder de kelderruimte, waarin de ammoniakpompen zich bevinden, moeten leegpompen. De combinatie van hoge temperatuur, wind en regen is fnuikend... Het zal zaak zijn om te werken aan de noodzakelijke overkapping van de baan!

Cees Pieterse