BACK TO THE SlXTIES DEEL 7

02-02-1966: Hijs Hokij - Trappers

Inleiding
In deze midweekse wedstrijd voor de Nederlandse kompetitie treedt Trappers voor 1000 fans aan in de Houtrusthallen, met de Canadees Gosselin (Luik). Hij zal de grote uitblinker aan Tilburgse kant worden. Normaliter speelt Hijs op woensdag tegen sterke buitenlandse ploegen; het is de eerste maal dat een competitieduel op deze avond wordt gespeeld.

Verrassing
Trappers speelt fris van de lever met volledige inzet. Naast Gosselin, spelen ook Bourgeois (die de zieke Leijnen als verdediger vervangt) en Gmünder ijzersterk. De Haagse supporters kijken hun ogen uit. In de openingsfase lanceert Bourgeois Gosselin, die 0-1 laat aantekenen. Doelman Wessels weet de Canadezen Brooker en Bedard van score af te houden. Gmünder weet een vlotte combinatie wel af te ronden (0:2). Bedard scoort twee maal voor Hijs, maar Gosselin en Bourgeois zorgen dat Tilburg met voorsprong gaat rusten.

Uitbouw
In het begin van de tweede periode weet Trappers de marge nog verder uit te bouwen; via goals van Gosselin, Laurie en Gmünder wordt het 2:7. De Hagenaars kijken elkaar wat vreemd aan. De Tilburgse fans gniffelen; het is te mooi om waar te zijn.

Tempoverhoging
Onder aanvoering van de imports start de thuisploeg de achtervolging. Geleidelijk wordt de schade dan ook beperkt. Via Mercier en Van Dijk wordt het 4:7. Uit een pass van MacDonald weet Gmünder hierna echter 4:8 te scoren. Hijs verkleint de marge tot 6:8, alvorens Simons 6:9 laat aantekenen. Na 38 minuten scoort bakker 7:9 en met die stand op het bord gaat men de rust in.

Beslissing
De Tilburgse supporters voelen aan dat Hijs in de derde periode zal toeslaan; het wordt een ware slijtageslag. De Hagenaars weten met vlijmscherpe counters de achterstand om te zetten in een 13:9 voorsprong. In de Haagse ploeg is vooral Mercier de grote gangmaker die de Tilburgse defensie "teistert". Toch komt Trappers via doelpunten van Gosselin en Simons terug tot 13:11. In de slotfase moet de thuisploeg alle zeilen bijzetten. De TIJSC spelers zijn echter moegestreden en de score verandert niet meer. Het publiek beloont beide partijen met een groot applaus.

Naschrift
Wat zegt een voorsprong bij ijshockey als je dit gezien hebt? Ondanks het feit dat Trappers driekwart van de wedstrijd heeft beheerst, gaan ze met een nederlaag naar huis. Er heeft meer ingezeten voor TIJSC De ploeg van Amstel Tijgers, welke vrijdag a.s. op bezoek komt, is in ieder geval gewaarschuwd. Met Gosselin en de mogelijk weer herstelde Leijnen in de opstelling, zullen de Amsterdammers hun borst mogen natmaken. Trappers zal nadrukkelijk present zijn.

Cees Pieterse