BACK TO THE SlXTIES DEEL 6

28-01-1966: TIJSC Trappers - Luik

Inleiding
Deze ontmoeting wordt in Tilburg aangekondigd als "de wedstrijd van het jaar". Het profteam uit België heeft net daverende zeges z'n West-Europese suprematie opgeëist en Hijs Hokij in de schaduw gesteld. Liefst acht Canadezen (waaronder Eddy Gosselin, de huidige Bossche coach en vader van Trapper' Dennis) spelen de sterren van de hemel. Voor de zieke doelman Wessels speelt Hoek (Amstel Tijgers). In de achterhoede vervangt "Amsterdammer" Brisson Leijnen en is Bedard (Den Bosch) toegevoegd. Trappers voelt zich op voorhand kansloos maar is bereid zich volledig te geven. Als de wedstrijd start blijken de Luikenaren maar met acht man te zijn afgereisd; met slechts twee wisselspelers starten zij het karwei.

Geen topduel
Vanwege het beperkte aantal Luikse spelers komt er geen "show"; de krachten moeten verdeeld worden over drie periodes. Desondanks zijn de Belgen oppermachtig. Het publiek, ruim 3000 er zijn op de "kraker" afgekomen, kan de wedstrijd maar weinig bekoren. Trappers weert zich niettemin verdienstelijk. Uitblinkers zijn Hoek, Brisson en Van den Heuvel. Gmünder assisteert zijn verdediging bekwaam. De eerste aanvalslijn (Simons-Gmünder-MacDonald) komt beter uit de verf dan de tweede, met Laurie, Bourgeois en Herijgers.

Goede tactiek
In de openingsfase loopt Tilburg storm op de bekwame Canadese verdediging. De Belgen komen via snelle counters op 0:2; beide malen scoort Killoran. In de 16e minuut verkleint Gmünder de achterstand, maar nog in dezelfde minuut herstelt Gosselin de oude marge (1:3). De Luikse tactiek, krachten sparen en op het goede moment toeslaan, blijkt effectiever dan de Tilburgse stormlopen. Dit wordt onderstreept door een treffer van Gosselin (1:4), waarna Gmünder 2:4 laat aantekenen. Halverwege de tweede periode brengt Dries de voorsprong van de gasten op 2:5.

Een hattrick voor Gmünder
In de eerste minuut van de derde periode weet Gmünder andermaal de Luikse goalie te verschalken en dat betekent dat z'n hattrick is voltooid; 3:5. Het gehalveerde Luik weet daarna binnen zes minuten uit te lopen naar 3:8, door treffers van Killoran (twee maal) en Butchblock. Dit is de genadeklap voor Tilburg en ze komen de dreun niet meer te boven. Sterker nog, de wedstrijd is op dat moment "gespeeld". Gezegd moet nog worden dat de Luikse doelman Senechl een echte topper is op zijn gebied.

Nabeschouwing
Jammer dat "de wedstrijd van het jaar" geen echte wedstrijd was. De lauwe stemming op de volle Theresia baan zegt in dat opzicht meer dan voldoende; de Belgisch-Canadese ploeg kan slechts bij vlagen zijn klasse tonen. Trappers zet zich helemaal in, maar het is niet opgewassen tegen het "geweld" van de opponent. Een persoonlijk succesje is er voor Gmünder, die drie treffers weet te plaatsen.

Cees Pieterse