BACK TO THE SlXTIES DEEL 4

7 januari 1966: TIJSC Trappers -VÖRÖS METEOR Boedapest.

Inleiding
Reeds 3 weken tevoren wordt in het Nieuwsblad gewag gemaakt van het topduel van Trappers tegen VÖRÖS METEOR Boedapest. Vorig jaar hebben de Hongaren in Tilburg indruk gemaakt. De Oost Europeanen hebben op hun tournee reeds met 7:6 verloren van Amstel Tijgers en met 12:6 van HIJS Hoky. Trappers is net terug van een tournee door Zwitserland van 1 t/m 5 januari. Trappers wist met 9:12 te winnen van HC Olten en speelde gelijk tegen de Eerste Liga club Grindelwalt; 7:7. Trappers is voor de krachtmeting tegen de Hongaren versterkt met keeper Tom Sheridan en verdediger Dave Bedard, beiden Den Bosch, en de bekende Haagse verdediger A. Klein van HIJS Hoky.

Veelbelovende start
Voor 2000 toeschouwers start Tilburg op deze vrijdagavond zeer voortvarend. Gmünder scoort sneller dan iedereen verwacht, de Hongaarse doelman Losonczi incluis; 1:0. Amper een minuut later bediend MacDonald Simons die niet aarzelt en 2:0 aantekent. Dat belooft alle goeds. De Hongaren laten zich niet uit het veld slaan. Hun combinaties lukken steeds beter. Keeper Sheridan toont bekwaam zijn klasse. Bij een doelworsteling voor de Tilburgse goal belandt de puck via verdediger v.d. Heuvel, "de Viking", ongelukkigerwijs in het doel; 2:1. Zulks na zes minuten spelen. De Hongaren Baloch en Rozgonyz "wervelen" over het ijs. Sheridan blijft de situatie meester. F. v.d. Heuvel moet naar de strafbank als hij voor het doel gaat liggen. De Hongaren worden sterker, maar Trappers laat niet met zich spelen. Simons en MacDonald gaan voorop in de strijd. Gmünder, die beter speelt dan in de laatste weken, zorgt er na een solo voor dat de Tilburgers met de stand 3:1 gaan rusten. overwicht Hongaren De Hongaren eisen de tweede periode op. Karasz, Seak en Baloch zorgen er in vier minuten voor dat Trappers met 3:4 achter komt. Die klap komt hard aan in de Tilburgse gelederen. De Tilburgse acties lukken niet meer. Met name de beide Canadezen Laurie en Bourgeois vallen in deze periode tegen. Ook Gmünder kan de zaak niet forceren. De Hongaren houden "het gas erop". In de 39e minuut scoren zij zelfs nog via Rozgonyz; 3:5. MacDonald wordt na een valpartij weer opgeknapt.

Inzet
In de derde periode wil Trappers volgens gewoonte nog eens "vlammen". De schouders gaan eronder; het publiek laat zich horen. De gasten komen onder druk te staan. Een doelpunt hangt in de lucht. Bourgeois mist rakelings. Als Leijnen uit een pass van Gmünder een bijna zeker lijkend doelpunt scoort, constateert scheidsrechter Dwars geen goal. Zulks tot groot ongenoegen van het Tilburgse publiek dat de Haagse scheidsrechter nooit een warm hart heeft toegedragen. In de hitte van de strijd tekenen de Hongaren 3:6 aan via weer Rozgonyz. Trappers weet echter niet van wijken. Laurie scoort na een solo een machtig mooi doelpunt; 4:6. Alle andere pogingen lijden schipbreuk, zodat de Tilburgers genoegen moeten nemen met en nederlaag.

Nabeschouving
Een prima ijshockeywedstrijd, die een propaganda is voor deze snelle sport. Blijkbaar is het grote aantal wedstrijden in de laatste weken, inclusief de Zwitserse tournee, toch iets teveel geweest. De Hongaren spelen beter dan na de nederlaag tegen Amstel Tijgers en HIJS Hoky verwacht werd. Een revanche voor de Hongaren de nederlaag van vorig jaar in Tilburg. Uitslag 4:6 dus, na de tussenstanden 3:1, 0:4 en 1:1. Hetzelfde TIJSC-team zal op maandag 10 januari 1966 de openingswedstrijd spelen op de Bossche ijsbaan in Sportpark "De Vliert" tegen Belgrado.

Cees Pieterse