BACK TO THE SlXTIES DEEL 3

10 dec. 1965: TIJSC Trappers - Olympia Antwerpen

Collectief
Op zich geen wedstrijd waaraan men vooraf het predikaat "topper" zou geven. Toch ontwikkelt deze wedstrijd zich tot een spannende partij. De fusieclub Olvmpia Antwerpen, met de beide Canadezen Bowles en Black, verrast met zeer goed spel in deze wedstrijd voor de Coupe der Lage Landen. TIJSC Trappers heeft de handen vol aan de Belgen, waarin het talent Draaiburg uitblinkt. De "grootvader" van het Belgische ijshockey, Jef Leekens, heeft van de Antwerpse combinatie een sterk collectief gemaakt. Trappers raakt met zoveel tegenstand uit zijn gewone doen. De Belgen combineren naar hartelust. Trappers zoekt het meer in solo acties.

Tactiek
Waar de Belgen zich na een afgeslagen aanval meteen terugspoeden, laat Trappers (met uitzondering van Gmünder) de verdediging aan de verdedigers over. Zodoende vallen er gaten die niet gedicht worden. Antwerpen leest de Tilburgers tactisch de les, en profiteert van zoveel vrijheid.

Verloop
In de eerste periode lopen de Belgen uit naar 0:2 via Kolfs en v.d. Avoirt. De nieuwe Canadees Laurie van Trappers, enorm snel en behendig, maakt een magnifiek doelpunt; 1:2. Zijn eerste Nederlandse doelpunt. Door Gmünder komen de Tilburgers langszij; 2:2. De Belgen komen weer aan de leiding via P. Brueren (de Belgische lange afstandschaatser); 2:3. De Tilburgse Canadezen Laurie (weer) en Bourgeois zorgen voor een Tilburgse voorsprong bij de eerste pauze; 4:3. De tweede periode is zeer spannend en wordt gekenmerkt door vele gemiste kansen en buitenspelsituaties. De twee ploegen scoren ieder tweemaal, de Belgen via Black (2x), terwijl Gmünder en MacDonald voor de Tilburgse oogst tekenen. Na twee periodes leiden de Tilburgers nog steeds; 6:5. De spanning is te snijden. De wedstrijd kan nog alle kanten op. In de derde periode scoren Laurie (2x) en Simons zodat de Tilburgers op ruime voorsprong komen, omdat de Belgen via Draaiburg slechts één maal scoren. De stand is dan 9:6.

Ontknoping
Op dat moment zijn er nog tien minuten te spelen. De Tilburgse defensie met doelman Wessels wordt zwaar onder druk gezet. De Tilburgers zijn stormrijp. Met uitstekend spel komen de Belgen door doelpunten van De Keuning, Bowles en Black langszij; 9:9. In de slotfase nemen de Belgen weer een voorsprong door Draaiburg en De Keuning; 10:11. Met uitzicht op de overwinning drijven de Belgen uit naar het laatste fluitsignaal. Gmünder, net terug van een tien minuten straf, wringt zich in de laatste seconden langs de Belgische Canadees Black, rukt verder op en voorziet zijn ploeggenoot Simons van een prachtige pass. Deze wacht geen seconde en doet de puck meteen in het Belgische doel belanden; 11:11 met nog tien seconden op het bord. De Tilburgse fans gaan op de banken en uit de tegels van de staantribune.

Nabeschouwing
Samenvattend een prima ijshockey wedstrijd waarin Trappers leeft tussen hoop ep vrees. Vooral de slotfase is bloedstollend verlopen. De Canadees Laurie is. met vier doelpunten dé grote man bij Trappers. Simons is met zijn gelijkmaker de gevierde man. Gmünder is in mijn ogen de meest waardevolle speler. Hij is voor en zonodig ook achter op tijd terug om zijn defensie te assisteren. Al met al een fijne ijshockeyavond. "Antwerpen verrast met uitstekend spel", zo schrijft het Nieuwsblad. De wedstrijd kent slechts vier strafbankzitters. Derhalve ook een wedstrijd waarin clean ijshockey gespeeld wordt. De geelblauwe supporters krijgen (ondanks een korfbaluitslag) waar voor hun geld.

Cees Pieterse.